Aktualności

Zgłębianie tajników sztuki kulinarnej

Sztuka kulinarna to nie talent, z którym ktoś się rodzi- to prawdziwe rzemiosło- połączenie wiedzy z umiejętnościami doboru składników, wyważenia smaku i kształtowania konsystencji. Warto choć raz skorzystać z wiedzy specjalistów w tym zakresie, bo oprócz niesamowitego przeżycia towarzyszącego warsztatom i pokazom kulinarnym, możemy nauczyć się wiele o technikach przyrządzania dań, smakach jak i poznać nowe, intrygujące przepisy

Sztuka kulinarna to nie talent, z którym ktoś się rodzi- to prawdziwe rzemiosło- połączenie wiedzy z umiejętnościami doboru składników, wyważenia smaku i kształtowania konsystencji. Jej tajemnice, najwięksi mistrzowie zgłębiają i doskonalą przez lata, a zwykli śmiertelnicy uczą się jej podstaw przez całe życie. W jednym i w drugim przypadku nieodłącznym elementem jest pasja, która katalizuje nasze poświęcenie i w połączeniu z cierpliwością przynosi efekty w postaci potraw, które pieszczą nasze podniebienia.
BodyMist

Sztukę gotowania wykłada się na uniwersytetach, kursach, organizowanych szkoleniach, można też jej zasięgnąć podczas pokazów gotowania. Poznań oferuje wiele możliwości przyswajanie tej niełatwej sztuki.

Już dziś, w restauracji fundacji Spot przy ulicy Dolna Wilda 87, odbywać się będą warsztaty kuchni włoskiej, podczas których uczestnicy zgłębią tajniki przygotowywania takich potraw jak: frittata z pieczarkami i karczochami, zupa stracciatella, piemonckie pierogi z ricottą i szpinakiem, szafranowe risotto i inne przysmaki. Kurs poprowadzi znana pasjonatka kuchni światowych, Izbela Kudlik.
http://www.spot.poznan.pl/

Podobne warsztaty odbywać się będą 5 i 12 września, z kolei 7 września Spot zaprasza nas na kurs przygotowywania sushi.

Koszt udziału uzależniony są od rodzaju warsztatu, i tak:

– kuchnia włoska to 120 zł- czas trwania 2 godziny (18.00-20.00)

– kuchnia japońska to 135 zł ? czas trwania 2 godziny (17.30-19.30)

Na wybrany kurs, należy zgłosić się mailowo lub telefonicznie z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym, gdyż liczba miejsc jest ograniczona.

Ciekawą ofertę w tym zakresie proponuje również pracownia niespodzianek, portal Żuraw i Czapla. Jest to serwis, który organizuje niestandardowe usługi oferując między innymi, nigdzie indziej niedostępne przeżycia kulinarne idealnie nadające się na prezent dla bliskiej osoby. Współpracują oni ściśle z poznańskim hotelem Sheraton, zapraszając na dwa rodzaje spotkań:

– Wieczór Barmański, oferta ta występuje w następujących wersjach:

http://www.zurawiczapla.pl/

1. „Wieczór dla Zakochanych” jako propozycja trzygodzinnej randki dla par.

W ramach spotkania, wspólnie z uczestnikami w towarzystwie owoców w czekoladzie, przygotowywane będą następujące drinki:

  • BELLINI
  • GODFATHER
  • GODMOTHER
  • SINGAPORE SLING
  • CHIQUITA
  • SEX ON THE BEACH
  • LAMBORGHINI FLAGRANTE
  • AMORINO (afrodyzjak)

Organizator zapewnia również moc atrakcji, między innymi: omówienie specyfiki pracy w barze w zawodzie bartendera, instrukcja używania urządzeń barowych, sposoby przygotowania napojów mieszanych, lekcja dekorowania czyli garnish. Cena pakietu to 500 zł.

2. „Piraci z Karaibów” to pakiet tropikalny, nastawiony na tworzenie orzeżwiających drinków popularnych w krajach Ameryki Łacińskiej i Południowej oraz całego basenu Morza Karaibskiego:

  • PINA COLADA
  • BLUE HAWAII
  • MOJITO
  • CAPIRINHA
  • TEQUILA SUNRISE
  • BIKINI MARTINI
  • STRAWBERRY FROZEN MARGARITA
  • BORA BORA HORROR

W menu znajdą się również nachosy z pomidorową salsą.

Wartość zaproszenia dla dwóch osób to 400 zł, dla czterech zaś 785 zł.

– Warsztaty kulinarne w dwóch wariantach do wyboru

1. Wieczór Azjatycki, są to warsztaty kulinarne poświęcone kuchni azjatyckiej, prowadzone przez szefa kuchni restauracji Sheraton.

http://www.zurawiczapla.pl/

Podczas tego wieczoru w menu znajdą się:

  • Wybór maki z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem
  • Chrupiące roladki z musem kurczakowo-kolendrowym, krewetkami tygrysimi i sosem słodkim chilli
  • Zupa z mleka kokosowego, z kurczakiem, pędami bambusa i orientalnymi grzybami
  • Makaron ryżowy po tajsku smażony z marynowaną kaczką, warzywami i chilli
  • Ananas karmelizowany w miodzie z dodatkiem chilli na mrożonym kremie z białej czekolady i sosem malibu
  • Butelka specjalnie dobranego do potraw wina

Koszt pakietu dla dwóch osób w wersji podstawowej to 500 zł, którą można poszerzyć o dodatkowe atrakcje, takie jak: nocleg w pokoju z szampanem, czekoladkami i płatkami róż, saune czy basen (988 zł).

2. Warsztaty kulinarne niespodzianka z szefem kuchni Sheraton- polegają one na wspólnym przygotowaniu kolacji oraz jej spożyciu. Cena uzależniona jest od wariantu ilościowego:

– Cena dla dwojga: 450 PLN (zawiera: warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni, przekąskę, zupę, dwa dania główne, deser i butelkę specjalnie dobranego wina)

– Cena dla dwojga: 550 PLN (zawiera: warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni, przystawkę zimną i ciepłą, zupę, dwa dania główne, deser, butelkę specjalnie dobranego do potraw wina)

Wszystkie usługi dostępne są za pośrednictwem portalu http://www.zurawiczapla.pl/, a oferta dostępna jest przez cały rok, po wcześniejszym uzgodnieniu wybranego przez siebie terminu oraz wariantu.

http://www.zurawiczapla.pl/

Gotowanie i spożywanie posiłków, to nieodłączna część naszego życia. Warto choć raz skorzystać z wiedzy specjalistów w tym zakresie, bo oprócz niesamowitego przeżycia towarzyszącego takim wydarzeniom, możemy nauczyć się wiele o technikach przyrządzania dań, smakach jak i poznać nowe, intrygujące przepisy. W Poznaniu do najciekawszych ofert w tym zakresie należą propozycje Restauracji Spot, na ulicy Dolna Wilda, oraz imprezy organizowane za pośrednictwem portalu Żuraw i Czapla.