Aktualności

Wygrali Kulinarny Puchar Polski

Marek Rybacki i Zbigniew Łęgowski z Hotelu Sulbin w Garwolinie zwyciężyli w rozstrzygniętym w Poznaniu Kulinarnym Pucharze Polski. Finał tegorocznej edycji współzawodnictwa odbył się w ramach Międzynarodowych Targów Gastronomii Polagra Gastro. Kulinarny Puchar Polski to najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w kraju. Do finału zakwalifikowało się osiem dwuosobowych drużyn kucharskich.
Tegorocznym finałowym daniem konkursowym była potrawa z halibuta.
Główną nagrodą w konkursie jest uzyskanie tytułu „Najlepszego z najlepszych”, 15 tysięcy złotych oraz szkolenie w renomowanym instytucie kulinarnym.
– Uczestnicy otrzymali od nas filet ze skórą; mogli z niego zrobić wszystko, ale dodatkowo na talerzu musiał się znależć por i ośmiorniczki. Oceniana była m.in. czystość w pracy, obecność wymaganych elementów, świeżość produktów. Punkty w konkursie przyznawane były za technikę, produkty i smak” – powiedział przewodniczący jury konkursu Jean Bos.