Aktualności

Światowy Dzień Żywności

W związku z przypadającym 16. października Światowym Dniem Żywności, jeden z interesariuszy projektu – Wielkopolski Bank Żywności – zaprasza wszystkich zainteresowanych sposobami na ograniczenia marnowania jedzenia, do wzięcia udziału w akcji „zero waste”. W poznańskiej restauracji Concordia Taste odbędą się m.in. edukacyjne warsztaty kulinarne (10.10.2018 r.), lunch oraz kolacja w duchu idei zero waste (16.10.2018 r.).

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności, przyglądając się i wdrażając w życie filozofię ZERO WASTE.

 

12.00-16.00 Lunch Zero Waste – Jedz i płać, ile chcesz.

5 kucharzy serwuje dania „zero waste”. Lunch nie ma ceny – płacisz za niego, ile uznasz za stosowne.

19.30 Kolacja komentowana: „Zero waste – jak to ugryźć?”

6 topowych Szefów Kuchni gotuje z „resztek”. Smakom zero waste towarzyszy mnóstwo inspiracji, wiedzy i praktycznych wskazówek do zastosowania w domu, m.in. wykład o trendzie zero waste oraz opowieści ekspertów. Cena: 180 zł.Zysk z wydarzeń przekazujemy Bankowi Żywności.

 

16 PAŹDZIERNIKA – ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYWNOŚCI #zerowaste #Niemarnu_jemy

ECOWASTE 4 FOOD16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem. Coroczne święto ma na celu przypominać opinii publicznej o problemach żywnościowych oraz przeciwdziałać marnowaniu żywności na skalę globalną.W walkę z marnotrawieniem żywności włączyło się również Województwo Wielkopolskie, które od początku 2017 roku realizuje czteroletni projekt o akronimie EcoWaste4Food – Wspieranie ekologicznych rozwiązań innowacyjnych w celu zmniejszenia marnotrawstwa żywności i promowania gospodarki efektywniejszej zasobowo, dofinasowany z Funduszy Europejskich w ramach Programu Interreg Europa.

Obecnie dobiega końca pierwszy etap projektu. Przez cztery minione semestry wspólnie z interesariuszami projektu (przedstawiciele wielkopolskiej nauki oraz przedsiębiorcy z naszego województwa) jak i partnerami z europejskich regionów (Francja, Hiszpania, Grecja, Wielka Brytania, Finlandia, Włochy), wymienialiśmy wiedzę i doświadczenia w zakresie przeciwdziałania marnowaniu żywności. Na podstawie zaprezentowanych dobrych praktyk oraz dzięki pomysłom i uwagom interesariuszy, opracowywany jest projekt Planu Działań, który będzie wdrażany w kolejnych dwóch latach trwania projektu EcoWaste4Food (2019-2020).