Aktualności

Stolica Dobrego Smaku

Jak już informowaliśmy tegoroczny Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku rozpoczął się 9 sierpnia i potrwa do 12 sierpnia 2012 w Poznaniu. To już szósta edycja imprezy, która z roku na rok przyciąga coraz większe rzesze mieszkańców i turystów ? smakoszy. Centrum wydarzeń, jak co roku – będzie poznański Stary Rynek ? to tu ustawione zostaną kramy ponad 120 wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i Wielu Krajów Europy i Świata. Tutaj też stanie scena, na której od piątku do niedzieli gościć będą szefowie kuchni i znane osobowości kulinarne a wieczorami zabrzmi muzyka.JARMARK DOBREGO SMAKU: Wśród wystawców Jarmarku Dobrego Smaku nie zabraknie producentów wysokiej jakości polskich przysmaków ? będą poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Milicza, sery zagrodowe z Wielkopolski, Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów naszego kraju. Mnóstwo pokus czeka jednak również na smakoszy o bardziej kosmopolitycznych podniebieniach, wśród nich bretońskie ostrygi, węgierskie wędliny, przetwory czy cudownie słodki sękacz ? kürtöskalács, litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów, hiszpańskie oliwy, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz wina ze wszystkich chyba regionów winiarskich starego kontynentu.
POKAZY KULINARNE: Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż jarmark. W tym roku festiwalowa scena ruszy w piątek 10 sierpnia. W ciągu dnia odbywać będą się na niej pokazy kulinarne szefów kuchni znanych i mniej znanych poznańskich restauracji oraz autorów programów kulinarnych. Swój kulinarny kunszt zaprezentują m.in: Krystian Szopka z poznańskiego Sheratona, Maciej Kowalak z restauracji Pod Pretekstem, Szymon Sławiński z Kuchni dla Dragona, poznańscy Sushimasterzy oraz Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak doskonale znani widzom Kuchni+ i TVN.
LABORATORIA SMAKU Ci którzy chcą stać się ekspertami w danej dziedzinie kulinariów koniecznie muszą wziąć udział w Laboratoriach Smaku. Laboratoria Smaku to spotkania wykładowo degustacyjne. Każde z nich prowadzone jest przez absolutnego eksperta w danej dziedzinie i składa się z części teoretycznej (wykładu, prezentacji) i praktycznej (radosnej degustacji). W ramach poprzednich edycji festiwalu kształciliśmy nowych ekspertów m.in. w tematach piw belgijskich, polskich serów pasterskich cz tradycyjnych nalewek. W tym roku w ramach laboratoriów, które odbywają się każdego dnia festiwalu podejmiemy tematy: węgierskie wędliny paprykowane i przetwory warzywne, hiszpańskie wina i oliwy, polskie sery kozie oraz miody i miody pitne. Wzorem lat ubiegłych laboratoria odbywać się będą w Trattorii Castellana przy u. Fredry.
KONKURSY: W ramach tegorocznego Festiwalu odbędą się aż trzy konkury. Największym z nich jest odbywający się od pierwszej edycji festiwalu konkurs Polska Nalewka Roku. Jeden z największych i najbardziej prestiżowych turniejów nalewek w Polsce. Co toku w jego szranki stają twórcy domowych nalewek z całego kraju. Jury ma niełatwe zadanie. W ciągu kilku godzin skosztuje i oceni kilkadziesiąt nalewek. Wśród najpopularniejszych są wiśniówki i pigwówki, ale w konkursie startowały już też nalewka ogórkowa, nalewka na kwiatach lipy czy czosnkówka. Konkurs Polska Nalewka Roku odbędzie się w sobotę 11 sierpnia, Konkurs „Drożdżowe”. Rok temu zainaugurowaliśmy „DROŻDŻOWE”, w którym szukamy cukierni z wielkopolski wypiekających najwspanialsze placki drożdżowe, ciasta z kruszonką, owocami, baby czy pączówki. W osobnej kategorii tego konkursu startują amatorzy, domowi mistrzowie i mistrzynie wypieków. Może to drożdżowiec z owocami Państwa mamy, żony lub stryja jest najlepszy? A może sami potraficie piec najlepsze drożdżowe ciasta? ? warto się sprawdzić. Konkurs „Drożdżowe” odbędzie się w piątek 10 sierpnia. Szare Kluchy. Każdego lata podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zapraszamy restauratorów do udziału w konkursie, którego tematem jest jedno z dań kanonu kuchni wielkopolskiej. Podczas VI Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku tematem będą szare kluchy. Kluski przyrządzane są z utartych, surowych pyr i stąd bierze się ich osobliwa szara barwa. Podawane są zarówno jako danie główne, jak i jako dodatek. Szczególny smak tradycyjnych dań zawsze łączy się z indywidualną formułą ich przyrządzania. Dlatego serdecznie zachęcamy restauratorów do stanięcia w szranki konkursu, a publiczność do śledzenia jego wyników. W konkursie, który odbędzie się 12 sierpnia oceniać będziemy kluchy w dwóch kategoriach ? jako danie samodzielne oraz jako dodatek do wybranego dania.
W jury jak co roku zasiądą krytycy, dziennikarze, smakosze i kucharze.
DZIEŃ Z POWIATEM POZNAŃSKIM: Festiwalowa niedziela to już tradycyjnie Dzień z Powiatem Poznańskim. Tego dnia współgospodarzem festiwalu i sceny jest właśnie Powiat. Artyści, których występy obejrzymy tego dnia pochodzą z terenu powiatu i tworzą na nim. W ramach Dnia z Powiatem Poznańskim wystąpią m.in. zespół Wolna Sobota, Face to Face Jarka Buczkowskiego i Spirit Brass Quintet. Nie zabraknie konkursów dla widzów, pokazów kulinarnych, interaktywnych wystaw.