Aktualności

Smaki Regionów

W niedzielę 30 września o godz. 12.00 w pawilonie 3A (scena główna) Międzynarodowych Targów Poznańskich Marszałek Marek Woźniak wziął udział w uroczystym otwarciu Targów Smaki Regionów.

Targi Smaki Regionów to jedyne takie wydarzenie w Polsce, które w kompleksowy i atrakcyjny sposób wpisuje się w najnowsze trendy konsumpcyjne, promujące zdrową i tradycyjną żywność, przygotowywaną według dawnych receptur. Ich organizatorami są Międzynarodowe Targi Poznańskie i Związek Województw Rzeczpospolitej Polskiej. To właśnie związek typuje produkty do corocznych nagród, które wręczy Marszałek Marek Woźniak, Wiceprezes Zarządu ZWRP.
Targi potrwają od 29 września do 1 października, podczas których organizatorzy przygotowali – jak co roku – mnóstwo atrakcji: degustacje, pokazy kulinarne, spotkania z autorami książek kulinarnych, program dla dzieci. Z kolei wystawcy reprezentujący wszystkie województwa kraju, pokażą na swoich stoiskach wina, chleby, ciasta, sery wędlin i inne własne wyroby regionalne. Najlepsze z nich zostaną nagrodzone Medalem Targów Smaki Regionów.
– Organizacja stoiska Wielkopolski na targach Smaki Regionów powstała z myślą o prezentacji małych podmiotów, wytwarzających żywność na potrzeby lokalne, pomaga w utrzymaniu różnorodnego, a przez to atrakcyjnego rynku produktów spożywczych, budującego markę Wielkopolski. Na stoisku o powierzchni 350 m² pokażemy bogatą ofertę 32 członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Pochwalimy się m.in. mięsem i jego przetworami, gamą produktów mleczarskich, miodów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych, ale też winami, żywnością ekologiczną i wreszcie restauracjami z daniami regionalnymi – zapowiada Marszałek Marek Woźniak. – Cieszymy się, że na naszym stoisku będziemy gościć także regiony zagraniczne, z którymi współpracujemy. Będzie zatem okazja, by poznać ofertę kulinarną takich państw jak Rumunia, a konkretnie smaki Okręgu Sibiu, ukraińskiego Obwodu Tarnopolskiego, Mołdawii czy chorwackiej Żupani Vukovarsko-Srijemskiej. Nie zabraknie również naszych niemieckich partnerów z Brandenburgii i ich specjałów.
W ubiegłym roku w targach wzięło udział ponad 200 wystawców z wszystkich województw, a wyroby degustowało, kupowało i podziwiało blisko 40 tys. osób.
MMMM
Goście Targów Smaki Regionów w tym roku poznawali smaki zagranicznych regionów

Na zaproszenie Marszałka Marka Woźniaka, Województwo Wielkopolskie gościło podczas Targów Smaki Regionów (29 września – 1 października) pięć delegacji zagranicznych oraz Koordynatora Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego ze Szwecji.
W ramach wielkopolskiego stoiska własne produkty regionalne prezentowali przedstawiciele Żupanii Vukovarsko-Srijemskiej (Chorwacja), Kraju Związkowego Brandenburgia (Niemcy), Okręgu Sibiu (Rumunia), Regionu Rozwoju Północ (Mołdawia) oraz Obwodu Tarnopolskiego (Ukraina).
Zagraniczni partnerzy Wielkopolski przedstawiali własne dziedzictwo kulinarne, częstując gości Międzynarodowych Targów Poznańskich żywnością wytworzoną w swoich regionach z najlepszych naturalnych składników i na bazie tradycyjnych receptur. Część produktów oznaczona była unijnym znakiem „chronione oznaczenie geograficzne”, wykorzystywanym dla oznaczenia produktów pochodzących z określonego, wybranego obszaru. Goście prezentowali żywność w tradycyjnych strojach ludowych, co dodatkowo zwiększało zainteresowanie zwiedzających zagranicznymi stoiskami. Stoiska te odwiedził m.in. Marszałek Marek Woźniak, Wicemarszałek Krzysztof Grabowski oraz Zofia Szalczyk, Przewodnicząca Sejmiku Województwa Wielkopolskiego.
Wszystkie regiony promowały również swoje atrakcje turystyczne, zwłaszcza w kontekście turystyki kulinarnej. Przedstawiciele Żupanii Vukovarsko-Srijemskiej promowali charakterystyczną dla regionu Slawonii wędlinę kulen. Region Rozwoju Północ z Mołdawii przygotował pokaz gotowania na żywo. Przedstawiciele Okręgu Sibiu promowali swoje smaki, podkreślając, że ich region otrzymał tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego na rok 2019. Zgodnie z planami dwustronnej współpracy, wydarzenia związane z ostatnim tytułem przygotowywane na terenie Okręgu Sibiu, stworzą okazję do rewizyty i promocji wielkopolskiej żywności w Rumunii. Obwód Tarnopolski oraz Land Brandenburgia prezentowały produkty regionalne, którymi chcieliby podbić rynki zagraniczne.