Aktualności

Rynek ekologicznych restauracji

Na całym świecie rozwijają się już restauracje, kawiarnie, gastronomiczne koncepty, które oferują produkty ale i całe posiłki ekologiczne.

Duże sieci sklepów np. w Stanach Zjednoczonych zaczynają oferować również gotowe dania ekologiczne – mówi Zbigniew Kozłowski, ekspert do spraw żywności ekologicznej, założyciel strony e-organicleaf.com.

W Europie Zachodniej takie miejsca funkcjonują już z powodzeniem, z kolei w Polsce jest to początkowa faza rozwoju rynku. Ekologiczne lokale gastronomiczne zaczynają się u nas pojawiać, np. w Warszawie w Q22 niedawno otwarto ekologiczny market oraz BIO bistro – dodaje Zbigniew Kozłowski.

Jego zdaniem rosnąca zamożność i świadomość konsumentów determinują rozwój sektora żywności ekologicznej w naszym kraju. Coraz częściej restauratorzy i właściciele hoteli w Polsce wychodzą naprzeciw potrzebom gości zagranicznych, którzy oczekują, że np. w ofercie śniadaniowej znajdą m.in. ekologiczne płatki śniadaniowe a w menu obiadowym dania na bazie ekologicznych produktów – przyznaje ekspert.