Aktualności

Przewodnik po restauracjach

Aktorzy, spektakl, widownia i scena to cztery podstawowe elementy charakterystyczne dla teatru. Prawdziwa sztuka kulinarna u swych podstaw to czysty przykład teatru, gdzie decydujące znaczenie ma smak, zamiłowanie i kunszt wykonania.

Aktorzy, spektakl, widownia i scena to cztery podstawowe elementy, charakterystyczne dla teatru. Teatralizacja życia codziennego, to odzwierciedlenie tego, co spotyka nas zawsze wtedy, gdy do głosu dochodzi pasja. Prawdziwa sztuka kulinarna u swych podstaw, to czysty przykład teatru, gdzie decydujące znaczenie ma smak, zamiłowanie i kunszt wykonanie. Szefowie kuchni, niczym prawdziwi mistrzowie sceny, przygotowują co wieczór z żarliwym zapałem dzieło, oparte na pieczołowicie opracowanym scenariuszu i dogłębnie przemyślanej idei. Premiera ma miejsce przy stole, w otoczeniu widzów ? klientów, którzy dopełniają akt poprzez „absorpcje dzieła”.

Najbardziej wyrazistym przykładem są restauracje, które pretendują do tych najlepszych i cieszą się krajową i światową renomą. O nich, czytać możemy w najsłynniejszych przewodnikach kulinarnych, na forach i stronach internetowych, w branżowej prasie. Co oprócz sławy je wyróżnia? To kunszt, najwyższej jakości produkty oraz pasja poszukiwania ideału. Szef kuchni w takich restauracjach, to coś więcej niż tylko zawód- to podróż wypełniona pasją i nieustannym poszukiwaniem nowych rozwiązań. Dążenie do perfekcji jest głównym celem, który przyświeca mistrzom. Z drugiej zaś strony, wyróżnia ich przekonanie, że jedzenie to przygoda, otwierająca zmysły, wynosząca gastronomię na niespotykany dotąd poziom.

Na świecie funkcjonuje kilka popularnych przewodników, które wyróżniają i tym samym promują najlepsze restauracje. Otrzymanie honorowych gwiazdek czy punktów jest nie tylko potwierdzeniem najwyższej jakości ale i gwarancją sukcesu komercyjnego. W restauracjach, o których rozpisują się eksperci- inspektorzy zarezerwowanie stolika graniczy z cudem, a cena za posiłek przekracza niejednokrotnie możliwości zwykłego zjadacza chleba.
http://www.gastronauci.pl/uploads/Michelin2010_1_.png

Największym autorytetem w tej kwestii, bez wątpienia jest, Czerwony Przewodnik Michelina. Jest to publikacja, która na rynku funkcjonuje nieprzerwanie od 1900 roku. Autorami jej są bracia Andre i Eduard Michelin, którzy postanowili ułatwić kierowcom podróżowanie po Francji, poprzez oznaczanie interesujących punktów noclegowych i gastronomicznych. Początkowo przewodnik obejmował najważniejsze punkty we Francji, póżniej w całej Europie i na świecie. Z czasem też, wprowadzono system gwiazdek oceniający jakość lokalu oraz osoby anonimów inspektorów jeżdżących po świecie, goszczących w lokalach i oceniających je. Obecnie wyróżnienie jakieś restauracji, choćby jedną gwiazdką, oznacza dla niej największy prestiż.
http://www.aquadesign.be/im/news/images/img-1699.jpg http://www.recipes4us.co.uk/History/Andre_%20Michelin%20300dpi.jpg

Sam system oceniania jest bardzo złożony. Obecnie dokonują tego specjalistycznie przeszkoleni, anonimowi inspektorzy. Podróżują oni przez 10 miesięcy w roku po całym świecie, odwiedzają restauracje i je oceniają. O tym, kto dostąpi tego wyróżnienia decyduje kolegialne głosowanie na corocznym zebraniu, w którym bierze udział również redaktor naczelny przewodnika- decyzja musi zapaść jednogłośnie. Inspektorzy mogą ponadto zadecydować o odebraniu gwiazdki restauracji, która ich zdaniem zaniżyła poziom. Jest to wiadomość bardzo deprymująca. Krążą bowiem historię o załamaniu kucharzy, a nawet samobójstwach osób, którym ten laur odebrano. Gwiazdozbiór Michalina opiewa na trzy gwiazdki. Jedną- mają szanse dostać lokale, które są uznawane za bardzo dobre, dwie- te, które wyróżnia bardzo dobra kuchnia. Ostanie i najwyższe uhonorowane to trzy gwiazdki- są one przeznaczone tylko dla tych restauracji, w których gotowanie to akt twórczy, a potrawy zasługują na miano dzieł sztuki.

W Polsce, jak do tej pory, żadna restauracja nie została odznaczona ani jedną gwiazdką. Jest natomiast kilka restauracji, które otrzymały inne, również prestiżowe wyróżnienie od Michelina: Bib Gourmant (ogólna pozytywna ocena restauracji). Należą do nich, miedzy innymi: AleGoria, Belvedere, Dom Polski, U Kucharzy czy Quchnia Artystyczna
http://www.wildhoneyinn.com/bib-gourmand.jpg

Choć czerwony przewodnik Michelina nazywany jest „Biblią Kulinariów”, to ma też wielką konkurencje. Dobrym przykładem jest Przewodnik Gault Millau. Uznawany jest on, za bardziej obiektywny od słynnego Czerwonego, ponieważ skala ocen zawiera aż 20 punktów, a restauracje oceniane są bardzo szczegółowo w zakresie kuchni. Krytyczne oko inspektorów zainteresowane jest w szczególności: jakością potrawy i obsługi, składnikami, przepisami czy atmosferą- a nie tylko ogólnym wrażaniem i oprawą.

Przewodniki kulinarne są w obecnych czasach wyznacznikiem standardów restauracji i lokali gastronomicznych. Takie wyróżnieniem daje właścicielom gwarancję prestiżu i popularności. Jest to jeden z bardziej namacalnych wyznaczników tego, jaką restaurację możemy uznać za naprawdę dobrą. Jednak ostateczna ocena zawsze leży po stronie konsumentów.