Gdzie warto zjeść

Poznaniacy zwyciężyli Kulinarny Puchar Polski

14 września odbył się finał najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego w Polsce. Robert Echaust i Jakub Walczak zostali najlepszymi kucharzami, zdobywając Kulinarny Puchar Polski. Wiadomość ta jest szczególnie ważna dla Poznaniów, gdyż na co dzień laureaci gotują w Platinum Palace Residence, gdzie po wcześniej rezerwacji od dziś będzie można kosztować zwycięskiego dania.

Kulinarny Puchar Polski, to najbardziej prestiżowe zawody w Polsce, które mają na celu wyłonienie najbardziej utalentowanych ekip kucharskich. Jest to jedyny konkurs, który w tym roku otrzymał oficjalną rekomendację WACS (World Association of Chefs Societies), Światowego Związku Towarzystw Szefów Kuchni. Jego uczestnikami mogą zostać wyłonieni przez władze Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Fundacji Klubów Szefów Kuchni oraz Euro-Toques Polska zwycięzcy odbywających się w Polsce konkursów kulinarnych. W tym roku, było to następujące konkursy:

1) Primerba Cup 2010

2) Wielkopolski Kucharz Roku 2010

3) I Konkurs Kuchni Polskiej „Kuchnia Polska Nowoczesna”

4) X Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

5) L’art. De la ciusine Martell

6) VI Festiwal Kuchni Greckiej

7) Festiwal Kuchni Dworskiej

8) Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim

9) Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”

10) IV Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim

11) Dorszowe Żniwa

12) III Festiwal Kuchni Zbójnickiej

13) VI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

14) Turniej Kucharzy Festiwalu Smaku w Grucznie

Zwycięstwo w tych konkursach gwarantowało automatyczną nominację do uczestnictwa w półfinałach Kulinarnego Pucharu Polski. Wzięli w nim udział:

  • Robert Echaust (Wielkopolski Kucharz Roku 2010)
  • Dariusz Kużniak (Primerba Cup 2010)
  • Przemysław Wieloch ( I Konkurs Kuchni Polskiej „Kuchnia Polska Nowoczesna”)
  • Janusz Pyra (X Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”)
  • Robert Głyda (L’art. De la ciusine Martell 2011)
  • Jarosław Mikołajczyk (VI Konkurs Kuchni Greckiej)
  • Dorota Pajęcka (Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka)
  • Tomasz Stachowicz (Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim)
  • Patryk Kusz (III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”)
  • Michał Górecki (VI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny)
  • Łukasz Grzesik (IV Ogólnopolski Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim)
  • Paweł Żukowicz (III Festiwal Kuchni Zbójnickiej)
  • Krzysztof Zdunek (VIII Dorszowe Żniwa)
  • Krzysztof Paprocki (Turniej Kucharzy Festiwalu Smaku w Grucznie)

Śmiało więc można powiedzieć, że w Półfinałach biorą udział najlepsi z najlepszych a sam udział w tym konkursie oznacza już ogromne wyróżnienie oraz zmagania na najwyższym z możliwych poziomów trudności sztuki kulinarnej.

Półfinał odbył się 13 września podczas Targów Gastro Trendy w Poznaniu.

Zadaniem konkursowym było przygotowanie przekąski ciepłej z filetu z sandacza z borowikami (7 porcji) w 45 minut

Przewodniczącym jury został Adam Chrząstowski, kapituła konkursowa podczas półfinałów składała się z takich osobistości kulinarnych jak:

Jean Bos – Euro-Toques Polska

Piotr Gietner – OSSKiC

Paweł Oszczyk z ramienia MTP

Zenon Hołubowski z ramienia Unilever Food Solutions

Do ścisłego finału, według regulaminu mogło wejść maksymalnie 10 osób. Decyzją jury zakwalifikowało się tylko 8 najlepszych ekip:

1. Dariusz Kużniak i Mateusz Skonka, Restauracja Jak Pragnę Wina, Łódż – 226 punktów
2. Robert Echaust i Jakub Walczak, Platinum Palace Residence, Poznań -301 punktów
3.Przemysław Wieloch i Grzegorz Cielecki, Restauracja Jan, Bełchatów – 207 punktów
4. Jarosław Mikołajczyk i Michał Skrzypczak, Hotel Bohema, Bydgoszcz – 212 punktów
5. Dorota Pajęcka i Grzegorz Bąk, Hotel Ambasadorski, Rzeszów – 201 punktów
6. Michał Górecki i Artur Wawer, VENDI SERVIS, Warszawa – 195 punktów
7. Krzysztof Zdunek i Sławomir Twork, BanGlob, Gdynia – 191 punktów
8. Krzysztof Paprocki i Przemysław Morgut, Hotel Słoneczne Młyn, Bydgoszcz – 250 punktów

Zmagania finałowe miały miejsce następnego dnia, 14 września.

Tym razem finaliści zmierzyli się z daniem głównym, którego składnikami były: policzki cielęce z mięsa dojrzewającego oraz świeże raki. W skład jury wchodzili:

Loïc Malfait – Wielka Brytania
Jean Castadot – Belgia
Luc Van den Bergh – Belgia
Luis Alves – Portugalia
Bruno Wahrbichler ? Austria
Ronald Szyslo ? Niemcy
www.mtp.pl

W ocenie jury, poziom konkursu był wyższy niż dnia poprzedniego- przygotowane dania były bardziej wyrafinowane a dodatki wysmakowane. Po ciężkich zmaganiach ogłoszono zwycięzców. Pierwsze dwa miejsca, to zdecydowani faworyci, którzy przygotowali spójne, przemyślane dania.

danie półfinałowe zwycięzców www.mtp.pl

I miejsce zdobył: Robert Echaust i Jakub Walczak, Platinum Palace Residence, Poznań- nagroda 15.000 zł oraz kurs w historycznym i jednocześnie najbardziej prestiżowym instytucie kulinarnym Le Cordon Bleu

www.mtp.pl

II miejsce:
Przemysław Wieloch i Grzegorz Cielecki, Restauracja Jan, Bełchatów ( nagroda 10.000 zł)

III miejsce
Krzysztof Zdunek i Sławomir Twork, BanGlob, Gdynia otrzymali nagrodę pieniężną w wysokości 7.500 zł

Nas najbardziej cieszy pewne zwycięstwo ekipy poznańskiej. Już od samego półfinału byli zdecydowanymi faworytami (zdobyli w nim najwięcej punktów). Robert i Jakub do konkursu przygotowywali się bardzo długo pod bacznym okiem swojego trenera i zarazem szefa kuchni restauracji w której pracują na co dzień, Dominika Brodziaka. Dominik jest doświadczonym kucharzem i trenerem, wcześniej doprowadził polską ekipę do finału światowego konkursu Bocuse d’Or (historyczna chwila- Polacy po raz pierwszy znależli się w finale jednego z bardzie prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie).

www.mtp.pl

Nie lada gratką dla wszystkich smakoszy jest możliwość zamówienia zwycięskiego dania w Platinum Palace Residence, wymagana jest jednak jego wcześniejsza rezerwacja. Zwycięzcom gratulujemy sukcesu i nie możemy doczekać się przyszłorocznych zmagań konkursowych.

Wygrana Poznaniaków w najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym w Polsce, który oceniało jury złożone ze światowych sław branży gastronomicznej, to powód do dumy, chwały i radości dla naszego miasta. Serdecznie gratulujemy Robertowi Echaustowi, Jakubowi Walczakowi oraz całej drużynie z Platinum Palace Residence.