Regionalne smaki

Polecamy faworki

Podczas noworocznej zabawki nie może zabraknąć słodkiego. Polecamy smaczne i niezbyt tuczące faworki, czy jak mówią w innych regionach chruściki.

Najprostsze faworki/chruściki
Składniki:

mąka pszenna
750 gcukier
1 łyżeczkażółtka
4 szt.jajko
1 szt.Kostka do pieczenia Kasia
1 łyżkasól
1 łyżeczkagęsta śmietana
100 gspirytus
1 łyżeczkatłuszcz do smażenia
4 szt.cukier puder
1 szklanka

Krok 1
Mąkę, cukier i sól wsyp do miski miksera i krótko zamieszaj na małej prędkości miksera.

Krok 2
Dodaj kawałki Kasi, żółtka, jajko oraz śmietanę. Gdy cząstki ciasta zaczną się zlepiać, ciągle mieszając wlej spirytus po ściance miski.

Krok 3
Zatrzymaj mikser, wyjmij mieszadło i rękami zarób ciasto w całość, a następnie uformuj wałek. Owiń go folią i pozostaw na około 10 minut, aby ciasto odpoczęło (najlepiej w lodówce).

Krok 4
Ciasto podziel na cztery części.

Krok 5
Rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy.

Krok 6
Z ciasta za pomocą małego radełka wytnij prostokąty 4 centymetry na 10 centymetrów.

Krok 7
Pośrodku prostokąta zrób nacięcie i wywiń ciasto do wewnątrz przekładając jego górną część przez nacięcie. Faworki smaż w rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocistą barwę. Gotowe ciastka ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.