Aktualności

POLAGRA FOOD 2011

Już w ten weekend Poznań, po raz kolejny, stanie się stolicą kulinariów za sprawą Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra Food 2011. W tym roku organizatorzy przygotowali moc atrakcji, wśród których znajdą się kolejne edycje corocznych wystaw, jak i zupełnie nowe, świeże pomysły na warsztaty i pokazy.


Na zwiedzających czeka moc atrakcji i wspaniałych regionalnych smaków. Jak co roku, dzień przed oficjalnym otwarciem targów, Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa zaprasza na płytę Starego Rynku, na targi chleba. Jak wiemy, pieczywo jest podstawowym produktem spożywczym, który zjadamy pod różnymi postaciami praktycznie każdego dnia. Warto wybrać się w sobotę na rynek by skosztować oraz podziwiać mistrzostwo kunsztu w tej dziedzinie.

Niedziela to tradycyjne otwarcie targów, oraz najpopularniejsza wystawa, Smaki Regionów, na której promować się będą wszystkie regiony Polskie prezentując swoje najbardziej tradycyjne wyroby i dania. Kolejne dni imprezy przeznaczone są w szczególności dla przedstawicieli branży gastronomicznej- zaplanowano wiele imprez, pokazów szkoleń oraz warsztatów fachowych.

http://www.gastrotrendy.pl

Interesującymi wydarzeniami, dostępnymi dla wszystkich, są otwarte warsztaty kawowe organizowane przez Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (SCAE). W ich ramach, mistrzowie wśród polskich baristów, poprowadzą szereg szkoleń, warsztatów oraz prezentacji- będzie można nauczyć się zaparzania kawy tradycyjnej oraz między innymi techniki latte art, dowiedzieć się wiele o historii kawy i różnicach pomiędzy jej gatunkami.

Ramowy Program Wydarzeń

12 września (poniedziałek), pawilon 6a
  • 9.00-17.00 Gusta smakowe Polaków ? degustacja i ocena kaw w teście konsumenckim
  • 9.00-17.00 Warsztaty z mistrzami barista ? ćwiczenie metod zaparzania kawy

Prezentacje:

  • 10.00-10.45 Cup tasting ? ocena sensoryczna. Prowadzacy: Sławomir Saran – Mistrz Polski Barista 2008
  • 11.00-12.30 Produkcja kaw speciality z gwatemali ? zbiory, obróbka, klasyfikacja, palenie. Prowadzący: Filip Bartelak ? Q Grader, CEE SCAA Certified Cupping Judge, Ambasador Kaw Gwatemalańskich w Polsce
  • 13.00-13.45 Techniki Latte art. Prowadzący: Marcin Moczydłowski – Mistrz Polski Latte Art 2008.
  • 14.30-16.00 Black thinking ? czarna kawa i alternatywne sposoby jej parzenia. Prowadzący: Miłosz Strojkowski ? koordynator ds. produktów kawowych
13 września (wtorek), pawilon 6a
  • 9.00-17.00 Gusta smakowe Polaków ? degustacja i ocena kaw w teście konsumenckim
  • 9.00-17.00 Warsztaty z mistrzami barista ? ćwiczenie metod zaparzania kawy

Prezentacje:

  • 10.00-10.45 Zasada 4 M dla perfekcyjnego espresso. Paweł Trzciński ? Mistrz Polski AreoPress 2011.
  • 11.00-11.45 Kawy jednorodne ? kraje pochodzenia, charakterystyka smakowa. Prowadzący: Błażej Stempin ? Mistrz Polski Cup Tasters 2011
  • 12.00-12.45 Coffee in good spirits ? łączenie kawy z alkoholem. Prowadząca: Elżbieta Citak ? Mistrzyni Polski Coffee in Good Spirits 2011
  • 13.00-13.45 Wygrać Mistrzostwa Barista ? wskazówki dla zawodników. Prowadząca: Izabela Popiołek ? Mistrzyni Polski Barista 2009, 2010, 2011
  • 14.00-15.30 Kawy w ekspresach przelewowych. Prowadzący: Marek Robacha ? certyfikowany cup taster, sędzia mistrzostw barista
15 września (czwartek), pawilon 6a
  • 9.00-15.00 Gusta smakowe Polaków ? degustacja i ocena kaw w teście konsumenckim
  • 11.00-13.00 Cup tasting kaw speciality ? wspólna degustacja kaw przygotowanych na Mistrzostwa, profesjonalny cupping i zasady oceny

Drugim, szczególnie interesującym blokiem, jest GASTRONOMIA NA OBCASACH Teatr Szkoła Kulinarna, przeznaczona dla kobiet zawodowo zajmujących się gastronomią. Będzie to cykl wykładów i prelekcji oraz warsztatów pozwalających na doskonalenie zawodowe. Szczegółowy program dostępny jest na stronie: http://www.gastrotrendy.pl/pl/program/gastronomia_na_obcasach/ a najciekawiej zapowiadają się:

12.09.2011

10:00 – 10:40 PIEROGI ? DOBRE BO POLSKIE

Trener: Joanna Jakubiuk
Kuchenne medytacje przy zagniataniu i lepieniu – czyli pierogi w polskiej tradycji.

11:30 – 12:10 KUCHNIA POLSKA. POTRAWY REGIONALNE

Trener: Joanna Jakubiuk, Hanna Szymanderska ? gość specjalny

O wpływie regionów na całokształt polskiej kuchni opowie autorka książek kulinarnych Hanna Szymanderska, a towarzyszyć jej będzie kulinarna pasjonatka z Mazur – Joanna Jakubiuk. Możliwość zakupienia książki z autografem autorki.

16:00 – 16:40 NA WIELKOPOLSKIM STOLE

Trener: Ewa Rataszewska-Kukla

Gzik, Pyzy na parze, Modra Kapusta, Czernina – sekrety wielkopolskich specjałów w interpretacji poznańskiej restauratorki.

13.09.2011

11:30 – 12:10 GOTUJ Z JULIĄ CHILD

Trener: Arleta Żynel

O spełnieniu zawodowym po 40-stce w tle specjałów kuchni francuskiej – pokaz poświęcony sylwetce amerykańskiej gwiazdy kulinarnej Julii Child.

16:00 – 16:40 SMAKI MACEDONII

Trener: Ruska Ajtova ? gość specjalny z Macedonii

Specjały kuchni macedońskiej będącej kompilacją tradycji kuchni obcych: greckiej, bułgarskiej, włoskiej i tureckiej, wzbogaconych własnym, niepowtarzalnym sposobem interpretacji.


14.09.2011

10:00 – 10:40 SZEFA KUCHNI WĘDRóWKI PO ŚWIECIE

Trener: Kurt Scheller

Potrawy kuchni świata w interpretacji kulinarnego podróżnika Kurta Schellera. Możliwość zakupienia książki z autografem Mistrza.

12:00 – 12:40 PLANETARNE ROBOTY W PROFESJONALNEJ KUCHNI

Trener: Kurt Scheller

Inspirujące dania Mistrza wykonane z użyciem wielozadaniowego robota planetarnego, który precyzyjnie i szybko wykonuje swoje zadania.

14:00 – 14:40 KULINARNY WAGABUNDA

Trener: Paweł Oszczyk

Kuchnia wizjonera, czyli jak tradycyjną kuchnię polską i francuską łączyć z niezwykłymi inspiracjami, tak aby zyskały nowoczesny i luksusowy wygląd.


15.09.2011

11:00 – 11:40 KUCHNIA NOWOCZESNA ? KUCHNIA PRZYSZŁOŚCI

Trener: Jacek Grochowina
Kuchnia molekularna oraz inne innowacyjne techniki i sztuczki stosowane w nowoczesnej kuchni.

12:30 – 13:10 GOTOWANIE W NISKICH TEMPERATURACH ? SOUS VIDE

Trener: Sebastian Krauzowicz
Prezentacja dwóch współczesnych metod gotowania: 1) sous-vide (gotowanie próżniowe) oraz 2) ultra slow cooking in low temperature (bardzo wolne gotowanie w niskiej temperaturze). Sous-vide uważany jest za największy przełom kulinarny ostatnich lat.

15:00 – 15:40 NOWOCZESNE PREZENTACJE ZUP I KREMóW

Trener: Sebastian Krauzowicz
Prezentacja innowacyjnych urządzeń i technik kulinarnych stosowanych przy produkcji kremów i zup.

Szczegółowy program targów:

Sobota, 10 września 2011

Godzina

Wydarzenie

Miejsce

Święto Chleba

Stary Rynek

niedziela, 11 WRZEŚNIA 2011

Godzina

Wydarzenie

Miejsce

Święto mięs

Stary Rynek

12.00-12.30

Uroczystość otwarcia targów Smaki Regionów

Pawilon 8

12.30

Finał XI edycji konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”

Pawilon 8

13.00-13.45

Uroczystość otwarcia targów

Pawilon 11

13.30-19.30

Konferencja na temat Polsko-Rosyjskiej wymiany handlowej

Pawilon 14B, sale konferencyjne

Poniedziałek, 12 WRZEŚNIA 2011

Godzina

Wydarzenie

Miejsce

9.00-17.00

XVII Forum Rzemieślników Piekarstwa i Cukiernictwa
– wypiek chleba dla diabetyków
– galanteria piekarska
– wypiek chlebów weselnych

Pawilon 6A

9.00-17.00

Konferencja Bezpieczne Opakowanie

Hotel Sheraton

9.00 -17.00

GASTRONOMIA NA OBCASACH Teatr Szkoła Kulinarna
NARODOWOŚĆ I TRADYCJA

Przestrzeń specjalna, Pawilon 6A

9.00-17.00

Konsumencka Ocena Produktów

Przestrzeń specjalna, Pawilon 7

9.00-17.00

Akademia kawy
-warsztaty szkoły Barista
-prezentacje palenia, mielenia i parzenia kawy

Przestrzeń specjalna, Pawilon 6A

10.00-16.00

Warsztaty Kanapkowe

Przestrzeń specjalna Pawilon 6A

10.00-16.00

SCAE otwarte warsztaty kawowe

Przestrzeń specjalna, Pawilon 6A

9.00-16.00

Business Corner -Klub Dystrybutora

Pawilon 9

10.00-15.00

Spotkania biznesowe na temat Polsko-Rosyjskiej wymiany handlowej

Pawilon 7, sale konferencyjne

10.00-16.00

XVII Forum Rzeżników i Wędliniarzy/ Mięso w Krainie Przypraw

Przestrzeń specjalna, Pawilon 9

10.00-16.00

IV Olimpiada kawy
Dyscypliny:
– Latte Art.
– Coffee in good spirits
– Cup Tasting
– Espresso na czas

Przestrzeń specjalna, Pawilon 6A

10.00-14.00

Finał Konkursu Primbera Cup

Przestrzeń specjalna, Pawilon 6A

11.00 -11.30

Finał II edycji konkursu „Złotnicka Premium”

Pawilon 8

11.30-12.00

Uroczystość wręczenia certyfikatów członkowskich Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

Pawilon 8

11.00 -17.00

13.30

14.30

Otwarcie zbiorowego stoiska Polskiej Izby Opakowań oraz Witryny Literatury Firmowej Branży Opakowań.

Konferencja prasowa
Przemysł i rynek opakowań w Polsce. Polska Izba Opakowań ? zadania, działalność. Dzień Opakowań ? święto branży, czemu służy? Jak je wykorzystać?

Prezentacja literatury firmowej (katalogi, informatory, wydawnictwa itp.)
Organizatorzy: Polska Izba Opakowań, MTP, Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Opakowań

Pawilon 5, sektor A, stoisko 2

Pawilon 5, sektor A, Speakers’ Corner

Pawilon 5, sektor A, stoisko 2, Witryna Literatury Firmowej

12.00-13.00

Gala wręczenia nagród

Pawilon 11

13.00-16.00

KONFERENCJA „Zastosowania Chłodnictwa- chłodnictwo, klimatyzacja i pompy ciepła w przemyśle, handlu i gastronomii”
Blok I ? Zagadnienia prawno-techniczne

Pawilon 14B sala C, p. III

15.00-15.45

Wykład „Fleksografia opakuje prawie wszystko”

Pawilon 5, sektor A, Speakers’ Corner

16.30-17.30

Posiedzenie Rady Polskiej Izby Opakowań

17.15

International FOOD Business Mixer

wtorek, 13 WRZEŚNIA 2011

Godz.

Wydarzenie

Miejsce

9.00-17.00

XVII Forum Rzemieślników Piekarstwa i Cukiernictwa
Występ drużyny narodowej ? przygotowania do Pucharu Świata w Piekarnictwie

Pawilon 6A

9.00- 17.00

Nordzucker Congress

Pawilon 7,
sale C i D

9.00-17.00

Konsumencka Ocena Produktów

Przestrzeń specjalna, Pawilon 7

9.00 ? 17.00

GASTRONOMIA NA OBCASACH Teatr Szkoła Kulinarna
ŚWIADOMA SWOJEJ KOBIECOŚCI

Przestrzeń specjalna,
Pawilon nr 6A

9.00- 16.00

Business Corner-Klub Dystrybutora

Pawilon 9

9.00-17.00

Akademia kawy
-warsztaty szkoły Barista,
-prezentacje, palenia, mielenia i parzenia kawy

Przestrzeń specjalna,
Pawilon nr 6A

10.00-16.00

SCAE otwarte warsztaty kawowe

Przestrzeń specjalna,
Pawilon nr 6A

10.00-16.00

Warsztaty Kanapkowe

Przestrzeń specjalna Pawilon 6A

10.00-16.00

Konferencja „Innowacyjne Opakowania”

Pawilon 14B, II piętro

10.00-16.00

XVII Forum Rzeżników i Wędliniarzy / Mięso w Krainie Przypraw

Pawilon 9

10.00-16.00

IV Olimpiada kawy
Dyscypliny:
– Latte Art.
– Coffee in good spirits
– Cup tasting
– Espresso na czas

Przestrzeń specjalna,
Pawilon 6A

11.00-13.00

„Jak zdobyć klientów i nie zbankrutować?” ? szkolenie dla restauratorów

Przestrzeń specjalna,
Pawilon 10 (Centrum Prasowe)

12.00-16.15

Kulinarny Puchar Polski 2011 – półfinał

Przestrzeń specjalna,
Pawilon 6A

10.30-15.30

Forum dystrybucji ? Wiadomości Handlowe
Zasady aranżacji i prowadzenia sklepów

Pawilon 7,
sala konferencyjna A i B

10.00-16.00

Forum dystrybucji ? Poradnik Handlowca Ewolucja kanałów dystrybucji: Grupa Bać-Pol przykładem skutecznej integracji hurtu z detalem współpraca z siecią Spar Polska odpowiedzią na wyzwania polskiego rynku oraz współpracy polskich sieci handlowych z sieciami międzynarodowymi

Pawilon 7, sala konferencyjna G i H

11.00-16.00

KONFERENCJA Zastosowania Chłodnictwa- chłodnictwo, klimatyzacja i pompy ciepła w przemyśle, handlu i gastronomii
Blok II ? wybór i ocena techniczno-ekonomiczna urządzeń i instalacji

Pawilon 14B sala C, p.III

15.00-15.45

Wykład „Fleksografia opakuje prawie wszystko”

Pawilon 5, sektor A, Speakers’ Corner

17.00

Wręczenie nagród i Spotkanie branżowe Stowarzyszenia Rzeżników i Wędliniarzy

WTC- Sala duża

środa,14 WRZEŚNIA 2011

Godz.

Wydarzenie

Miejsce

9.00-17.00

XVII Forum Rzemieślników Piekarstwa i Cukiernictwa
pokazy o tematyce karmelu i marcepanu

Pawilon 6A

9.00?17.00

GASTRONOMIA NA OBCASACH Teatr Szkoła Kulinarna
EDUKACJA I PODRóŻE KULINARNE

Przestrzeń specjalna, Pawilon 6A

9.00 ? 17.00

Mistrzostwa Polski Cup Taster

Przestrzeń specjalna, Pawilon 6A

9.00-17.00

Konsumencka Ocena Produktów

Przestrzeń specjalna, Pawilon 7

9.00-17.00

Akademia kawy
-warsztaty szkoły Barista,
-prezentacje, palenia, mielenia i parzenia kawy

Przestrzeń specjalna, Pawilon 6A

9.00-16.00

Business Corner-Klub Dystrybutora

Pawilon 9

9.00-16.00

XVII Forum Rzeżników i Wędliniarzy / Mięso w Krainie Przypraw

Przestrzeń specjalna, Pawilon 9

9.30-17.30

Warsztaty Food-Desing

Pawilon 7, sala A

10.00-16.00

Warsztaty Kanapkowe

Przestrzeń specjalna, Pawilon 6A

10.00-17.00

16.00

Kulinarny Puchar Polski 2011 ? finał

Wręczenie dyplomów i medali

Przestrzeń specjalna,
Pawilon 6A

10.00-17.00

Innowacje w opakowaniach i branży. Spotkania seminaryjne z okazji „Dnia Opakowań”:

Centralny katalog internetowy Twoich opakowań ? Moje GS1. Jak działa i jak z niego korzystać?

MOBITGS1. Czym jest, czemu służy?

Etykieta logistyczna GS1, nowoczesny łącznik informacji w łańcuchu dostaw.

Logistyka w branży opakowań – Prezentacja firmy Partner Logistic

Pawilon 14B, sala duża

11.00-16.00

KONFERENCJA Zastosowania Chłodnictwa – chłodnictwo, klimatyzacja i pompy ciepła w przemyśle, handlu i gastronomii
Blok III ? Budowa i eksploatacja urządzeń i instalacji

Pawilon 14B sala C, p.III

czwartek, 15 WRZEŚNIA 2011

Godz.

Wydarzenie

Miejsce

9.00?16.00

GASTRONOMIA NA OBCASACH Teatr Szkoła Kulinarna
SAMOREALIZACJA I PASJA

Przestrzeń specjalna,
Pawilon 6A

9.00-16.00

XVII Forum Rzemieślników Piekarstwa i Cukiernictwa
Torty weselne ?sposoby i rodzaje ich zdobnictwa

Pawilon 6A

9.00-16.00

Konsumencka Ocena Produktów

Przestrzeń specjalna,
Pawilon 7

9.00- 16.00

Business Corner-Klub Dystrybutora

Pawilon 9

9.00-16.00

Akademia kawy
-warsztaty szkoły Barista
-prezentacje, palenia, mielenia i parzenia kawy

Przestrzeń specjalna,
Pawilon 6A

10.00-14.00

Warsztaty Kanapkowe

Przestrzeń specjalna Pawilon 6A

10.00-14.00

SCAE otwarte warsztaty kawowe

Przestrzeń specjalna,
Pawilon 6A

10.00-15.00

XVII Forum Rzeżników i Wędliniarzy / Mięso w Krainie Przypraw

Przestrzeń specjalna,
Pawilon 9