Regionalne smaki

Nasze dziedzictwo kulinarne

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2008 roku jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której celem jest wskazanie konsumentom i turystom właściwej drogi do odnalezienia lokalnej i regionalnej żywności w Europie. Wielkopolska jest regionem posiadającym specyficzne produkty i potrawy, które nie tylko ze względu na wysoką jakość, ale i bogatą historię zasługują na upowszechnienie i poznanie. Tabliczka z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, którą można znaleźć przed wejściem do oznaczonych w katalogu restauracji, gościńców a także sklepów i zakładów przetwórczych czy gospodarstw agroturystycznych, wskazuje miejsca, które oferują wysokiej jakości regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury. Odpoczywających w Wielkopolsce turystów i konsumentów zachęcam do poszukiwania najlepszych produktów i dań regionalnych z Wielkopolski.

Krzysztof Grabowski

Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego