Aktualności

Kulinarny Puchar Polski

To będzie już 18. edycja tego wydarzenia. Początki tej ogólnopolskiej rywalizacji sięgają 2000 roku. Od tego czasu formuła tego wydarzenia ewoluowała, dzięki czemu standardy organizacji, oceniania uczestników i rywalizacji nie odbiegają od tych, którymi mogą pochwalić się konkursy o randze europejskiej czy światowej.

W tym roku 10 finalistów zaprezentuje swoje umiejętności przed międzynarodowym jury. Pierwszego dnia finału, za zadanie będą mieli przygotować przystawkę na bazie pstrąga z Zielenicy i dowolnego rodzaju buraka oraz deser na bazie dyni, jogurtu naturalnego i herbaty.

Drugiego dnia finału Kulinarnego Pucharu Polski zawodnicy serwować będą danie główne, którego tematem przewodnim jest kaczka. Zadanie nie jest jednak proste. Do wykorzystania obowiązkowo są: udo kaczki, pierś kaczki oraz wątróbka. Liczy się jednak także zagospodarowanie pozostałych elementów. Dania, tak jak pierwszego dnia finału, oceniać będą: Paweł Oszczyk, jako przewodniczący jury oraz Monika Ignaciuk, Piotr Kamieniczny, Marcin Soból, Ramón Roteta, Gianluca Tomasi i Krystian Zalejski. Nad technicznym przebiegiem konkursu będą czuwać: Paweł Salamon oraz Jaroslav Orsevski.

Zapraszamy do kibicowania najlepszym kucharzom w Polsce!

2-3 października / od godz. 10.00

pawilon 3 / strefa kulinarna

Więcej informacji o konkursie: www.kpp.mtp.pl