Regionalne smaki

Krem z dyni

Dynia np. Hokkaido 1 kg, Rosół z kury Knorr 1 szt., mleko kokosowe 200 ml, cebula 1 szt,ząbek czosnku 1  szt.
kawałek świeżego imbiru, ok. 5 cm,  brązowy cukier 1 łyżka pestki z dyni 50 g olej rzepakowy  1 łyżka

Przygotowanie

Krok 1
Obierz i pokrój dynię na kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Przesmaż cebulę i czosnek na oleju.

Krok 2
Dodaj dynię, imbir i cukier. Smaż przez 5 min razem. Dodaj 1 l wody i kostki bulionowe Knorr. Całość gotuj do miękkości, ok. 10 min.

Krok 3
Zmiksuj zupę na gładko. Dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zagotuj. Podawaj z pestkami dyni.