Regionalne smaki

Koneserzy smaku

Globalistyczne koncepcje stylu życia, znalazły odzwierciedlenie na rynku restauratorskim, nie tylko w Polsce. Oferta gastronomicznaw Poznaniu przypomina wachlarz, z którego można wybierać, według uznania, interesujące nas lokale: od sieciówek, do oryginalnych i niepowtarzalnych miejsc.

Globalistyczne koncepcje stylu życia, znalazły odzwierciedlenie na rynku restauratorskim, nie tylko w Polsce. Sieci restauratorskie proponujące szybki posiłek opanowały większe miasta. W ostatnim, czasie bywanie w sygnowanych lokalach przez znakomite osobistości świata kulinarnego, jest bardzo popularne. W zamian za to, możemy dosiąść zaszczytu kosztowania potraw przygotowanych, według ściśle określonych standardów i bezpiecznej jakości. Z drugiej strony, na rynku dostępna jest szeroka oferta lokali gastronomicznych, które szczycą się niepowtarzalną kuchnią, klimatem i pomysłem na swój biznes. Jakich lokali zatem powinniśmy szukać wybierając się w sobotni wieczór na kolację z bliskimi? Na to pytanie nie ma prostych odpowiedzi.

Ostatnie badanie „Rynek punktów gastronomicznych w Polsce 2009″, wykonane przez GfK Polonia pokazują, że ofertą posiłków poza domem, zainteresowanych jest tylko 42% Polaków. Co więcej, zdecydowana większość z nich, „na mieście” jada przede wszystkim fast food i pizzę. Oferta gastronomiczna w Polsce jest jednak o wiele bardziej zróżnicowana, a dobre restauracje wcale nie świecą pustakami. W tym miejscu warto się zastanowić nad tym, czego tak naprawdę oczekują klienci i jak na to zapotrzebowanie odpowiada rynek.

Smaki w Poznaniu

Poznań to miasto, które restauratorzy poczytują jako dobre miejsce do prowadzenia biznesu. Przede wszystkim, jest to spowodowane dużą liczbą wyższych uczelni, w których uczą się studenci. To dla nich, w dużej mierze, przygotowana jest oferta fast-foodów, barów mlecznych i stołówek. Nie brakuje u nas jednak restauracji na wyższym poziomie, skierowanej do bardziej wymagającej klienteli. Ten typ lokali, odwiedzany jest zasadniczo przez rodziny, biznesmenów czy grupy przyjaciół, oczekujących czegoś więcej od wspólnego wieczoru niż smażonego kurczaka, kebabu czy pizzy. Oferta jest tak przygotowana, by każdy znalazł coś dla siebie. W Wielkopolsce królują zatem restauracje serwujące kuchnią europejską, polską oraz specjalizujące się w kulinariach, pochodzących z regionów, które obecnie przeżywają szczyt swojej popularności pod wzgledem turystycznym. Na kulinarnej mapie Poznania, znajdziemy więc restauracje włoskie, chińskie i greckie. Oprócz tych „bezpiecznych smaków”, właściciele szukają też innych, egzotycznych- by wyróżnić się na stosunkowo przepełnionym rynku. Restauratorzy pokusili się o lokale z kuchnią żydowską, meksykańską, hiszpańską, afrykańską, czeską czy japońską. Potencjalny klient, ma w czym wybierać. Z drugiej strony oprócz rodzaju serwowanej kuchni, ważne są też inne elementy, którymi dana restauracja może podbić serca i żołądki klientów.
http://sztuczkiproducentow.pl/pliki/tresc/image/fast%20food.gif

Czego oczekuje klient?

Przede wszystkim zwracamy uwagę na klika podstawowych rzeczy. Oprócz rodzaju serwowanej kuchni ważna jest dla nas jakość jedzenia. Coraz częściej deklarujemy, iż świeżość produktów, z których przygotowywane są dania, ma dla nas pierwszorzędne znaczenie. Drugim, niezwykle ważnym czynnikiem, jest jakość obsługi. Ważne jest, by kelnerzy i barmani prezentowali się odpowiednimi cechami osobowości, które zapewnią profesjonalną obsługę i nawiązanie przyjaznego kontaktu z klientem. Nasze gusta są coraz bardziej wysublimowane, w związku z tym, nie bez znaczenia jest fachowa wiedza na temat składników i sposobu przyrządzania dań, którą powinni się szczycić kelnerzy. Z drugiej strony, nasza ciekawość, i wciąż jeszcze niekompletna wiedza, na temat tajników świata kulinarnego, każe nam oczekiwać fachowej porady, chocby w zakresie doboru odpowiednika wina do potrawy czy deseru.
http://pruszkow.salanawesela.pl/grafika/kelner.png

Co oferuje restauracja ?

W swojej pracy restauratorzy i kucharze kierują się kapitalistyczną maksymą- klient nasz pan. Chcąc przyciągnąć lojalną klientelę oraz zachęcić nowych gości do podróży kulinarnych, powinni przede wszystkim rozmawiać z osobami odwiedzającymi ich lokale. Prawidłowe rozszyfrowanie zapotrzebowania konsumenckiego, to pierwszy krok do sukcesu. O wysokiej jakości punktu gastronomicznego, świadczy choćby kwartalna zmiana menu, opracowana według wyników sprzedazy dań i ankiet klientów.

Ważna jest też, dbałość o atmosferę i organizację pracy w lokalu. Wystrój wnętrza świadczy o charakterze i filozofii miejsca- klienci wolą te harmonijne i stonowane jednak niepozbawione wyrazu. Wszystko to, co delikatne, subtelne i połączone ze smakiem jest odpowiednim tłem dla spożywania posiłku i rozkoszowania się towarzystwem przy stole. Zbyt nachalne, intensywne i wyraziste wnętrza, odciągają uwagę od tego, co w restauracji jest najważniejsze- od jedzenia.

Sprawna, względnie szybka organizacja obsługi, to kolejna dyrektywa, którą narzucają właściciele restauracji. I słusznie- bo nikt nie lubi godzinami czekać na posiłek. Dużą wagę przykłada się również, do sposobu obsługi- kluczową zasadą jest dbałość o to, by dania trafiły na stół według określonej kolejności i w odpowiednim czasie. Nie można dopuścić do sytuacji, w której klienci spożywający wspólny posiłek otrzymali dania w jakimś odstępie czasu. Kelner to osoba, która nie tylko jest wizytówką i jedyną osobą kontaktową z klientem- jest też przedstawicielem i wyrazicielem filozofii lokalu. Jakakolwiek niekompetencja z jego strony przedkłada się natychmiastowo na obraz całego lokalu. W restauracjach, które pretendują do kojarzenia się z dobrą jakością odchodzi się od zatrudniania studentów- stawia się tu na jakość i wiedzę obsługi- a dobrze wyedukowany kelner to prawdziwy skarb i inwestycja.

W ostatnim czasie, obserwujemy w Poznaniu coraz szerszą ofertą restauratorską. Biznesmeni prowadzący lokale gastronomiczne stawiają coraz wyżej poprzeczkę, co cieszy szczególnie nas, zwykłych klientów. Mamy możliwość wyboru najróżniejszych smaków, charakterów i stylów kuchni. Moim ulubionym lokalem jest Restauracja Spot, cenią ją przede wszystkim za oryginalne menu i nietuzinkowy pomysł na miejsce.