restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Bądź Eko

Wydatki na konsumpcję pochłaniają znaczną część naszych domowych budżetów. Dyskonty prześcigają się w reklamach i promocjach, aby zwabić do siebie nowych klientów i utrzymać starych, obniżają też koszty produkcji, bo stawia się raczej na ilość, nie na jakość. Mimo to, coraz bardziej popularna staje się żywność ekologiczna



Żywność ekologiczna to, najprościej mówiąc taka, która powstaje bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów. Przy jej produkcji wykorzystywane są metody rolnictwa ekologicznego, które nie niszczą środowiska naturalnego. Główną zaletą tej żywności jest przede wszystkim to, że jest ona zdrowa i smaczna, nie zawiera bowiem pestycydów, ani nie została zmodyfikowana genetycznie. Wszystko to jest przyczyną swoistej mody na kupowanie produktów, które posiadają certyfikat jakości i potwierdzenie wyprodukowania ich naturalnymi metodami. Żywność wyprodukowaną przy pomocy naturalnych metod można bardzo łatwo odróżnić od pozostałej, gdyż producenci mają obowiązek prawny oznaczania jej certyfikatem.

Ekorolnictwo

Według danych, w Polsce w 2008 r. było prawie 15 tysięcy gospodarstw ekologicznych, obejmujących łącznie 2% powierzchni przeznaczonej na uprawy rolne. Liczba ta rośnie wraz ze zwiększającą się popularnością żywności ekologicznej. Gospodarstwa tego typu od tych konwencjonalnych różnią się tym, że rolnicy nie korzystają z nawozów sztucznych ani środków ochrony roślin. Chwasty usuwane są tylko za pomocą metod biologicznych, które nie szkodzą środowisku. Dba się także o to, by używane maszyny chroniły ziemię i jak najmniej zatruwały glebę i żyjące w niej organizmy. Ważne jest także to, że do hodowli zwierząt nie stosuje się hormonów, ani antybiotyków pobudzających ich wzrost. Pasza, którą są one karmione pochodzi albo z własnego gospodarstwa, albo z innych sprawdzonych źródeł. Wykluczone jest także prowadzenie wielohektarowych monokultur, dąży się raczej do budowania mniejszych poletek, które mają chronić różnorodność biologiczną środowiska.

W Polsce mamy obecnie 11 jednostek upoważnionych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do przeprowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów. Gwarantuje to, że każdy produkt z certyfikatem powstał przy zastosowaniu naturalnych metod, bez użycia środków chemicznych. Rolnictwo ekologiczne w Polsce od 2004 r. jest regulowane przez prawo unijne. Kupując certyfikowany produkt w sklepie, czy na stoisku targowym warto pamiętać, że możemy wymagać od sprzedawcy, by udzielił nam informacji na temat nazwy producenta, numeru certyfikatu, nazwy i numeru upoważnionej jednostki wydającej zaświadczenie. Dodatkowo ekspedient powinien okazać stosowne dokumenty.

Jakość a cena

 

Szacuje się, że żywność certyfikowaną kupuje już 7% Polaków. Znaczącym minusem jest wyższy koszt takich produktów. Cena za kilogram szynki czy kiełbasy może dochodzić nawet do kilkudziesięciu złotych. Także produkty nabiałowe, czy np. warzywa i owoce z naturalnych upraw są znacznie droższe. Mimo tego, liczba osób kupujących ciągle rośnie. Wysoka cena nie wynika bowiem z marży, czy drogich kampanii reklamowych, a z jakości produktu. Szynka z certyfikatem kupiona od rolnika nie będzie zawierała dodawanej specjalnie wody ani tzw. wypełniaczy, czyli substancji które sprawiają, że mięsa jest więcej. Ważne jest także to, że do produkcji tej żywności stosuje się tradycyjne metody konserwacji, takie jak suszenie czy wędzenie. Nie podlega ona chemicznym procesom, nie zawiera konserwantów ani emulgatorów.

 

Minusem żywności ekologicznej jest także jej ograniczona dostępność. Nie mówię o dużych miastach, bo w każdym większym centrum handlowym można znaleźć sklep z produktami naturalnego pochodzenia. Chodzi raczej o mniejsze miasta, w których żywność certyfikowana nie jest jeszcze tak popularna, nie można więc otrzymać wszystkich (albo większości) produktów, na które ma się akurat ochotę. Problem po części rozwiązują ogólnodostępne sklepy internetowe ze zdrową żywnością.

 Supermarket czy bazar?

Wśród wielu ludzi panuje przekonanie, że „zdrowa żywność” to synonim słów „żywność ekologiczna”. Część uważa też, że produkty ekologiczne można kupić tylko na bazarze. Nie do końca jednak tak jest. Najważniejszą cechą, jaka wyróżnia produkty naturalnego pochodzenia spośród pozostałych jest to, że posiadają one certyfikaty. To jedyna rzecz, po których można je rozpoznać. To z nich można dowiedzieć się, z jakiej uprawy, czy z jakiego gospodarstwa rolnego pochodzi dany składnik czy gotowy wyrób. Produkty te możemy znaleźć zarówno w dużych sieciowych sklepach, supermarketach, specjalnych sklepach ze zdrową żywnością, ale także na wspomnianych wcześniej bazarach. Co więcej, tzw. „działki” przydomowe są także doskonałym źródłem produktów wytworzonych w sposób ekologiczny (choć bez certyfikatu).

Żywność taką można też kupić w czasie specjalnych festiwali, czy akcji promujących zdrowy tryb życia i tzw. slow food. Slow food to hasło  odnoszące się do produktów, które powstały bez ingerencji procesów chemicznych, ale to także pewien sposób życia. Polega on na celebrowaniu posiłków złożonych ze zdrowych produktów, dbaniu o naturę, tradycyjną kuchnię różnych regionów świata oraz ekologię. Jest on przeciwieństwem kultury Mc Donald’s i pozostałych koncernów sprzedających produkty typu fast food.

 Eko Poznań

 

Mieszkaniec Poznania nie może narzekać na dostępność produktów ekologicznych, sklepy z taką  żywnością bez przeszkód znajdziemy bowiem w centrach handlowych. Przykładem może być sklep Organic Farma Zdrowia, znajdujący się w CH Plaza oraz CH Stary Browar. To niewielkie sklepy, ale można tu otrzymać produkty każdego rodzaju, od mięs, po ekologiczne słodycze i napoje (nawet alkoholowe!). Dużą popularnością cieszy się Zielony Bazar na Rynku Bernardyńskim. W każdą sobotę można tu kupić certyfikowane produkty, od warzyw i owoców zaczynając, na mięsie, rybach i serach kończąc. Program Bazaru to jednak nie tylko okazja do kupna zdrowych rzeczy, ale także możliwość uczestniczenia w wykładach, czy pokazach dotyczących zdrowego stylu życia. Jeżeli chodzi o mniejsze sklepy, tych również jest pod dostatkiem. Jeden znajdziemy np. na ulicy Fredry 5, gdzie możemy znaleźć ekologiczne produkty wspomagające odchudzanie takie jak: wyroby sojowe, nasiona, bakalie, płatki, otręby, mąki, pieczywa czy certyfikowany miód. Tuż obok Rynku, na ulicy Podgórnej znajduje się sklep Bliżej Natury, gdzie znajdziemy takie przekąski, jak np. chipsy jabłkowe czy chrupki ekologiczne.

Żywność ekologiczna jest coraz bardziej popularna, dlatego promuje się ją m.in. na corocznych Poznańskich Targach Polagra. Można tu spotkać przedstawicieli z różnych zakątków Polski, którzy prezentują regionalne specjały w ramach wystawy Smaki Regionów. Poznaniacy mieli okazję popróbować żywności ekologicznej, również w sierpniu na Rynku swoje wyroby reklamowali lokalni gospodarze. Zapach mięsa i świeżych produktów można było poczuć jeszcze zanim zdążyło się zauważyć stoisko. Takie festiwale są doskonałą okazją, by spróbować wielu gatunków produktów ekologicznych i samemu stwierdzić, czy są one tak dobre, na jakie wyglądają.

 

 Ekologia i wszystkie aspekty z nią związane stają się coraz bardziej modne. Zarówno światowe, jak i rodzime gwiazdy propagują zdrowy tryb życia i styl odżywiania. Dzięki temu rośnie znajomość eko trendów i sposobów, jak można dbać o planetę. Jeżeli chcemy zrobić coś dobrego dla Ziemi, najprościej zacząć od nas samych. Idąc na zakupy z ekologiczną torbą, wybierzmy choć jeden produkt, który powstał beż użycia sztucznych nawozów. Mimo, że wydamy nieco więcej, potraktujmy to jak inwestycję, dzięki której będziemy pewni, że to, co zjedliśmy nie zaszkodzi nam w żaden sposób ani dziś, ani za dwadzieścia lat.

Data: 03.10.2011, godzina: 10:05. Autor: Joanna Szmatuła

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.