restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
II Poznański Bieg Kelnerów

„II Poznański Bieg Kelnerów” to niesamowita inicjatywa najmniejszej restauracji w Polsce, Wine Bridge. Jest to pomysł na dobrą zabawę, promocję restauracji i sponsorów oraz ożywienie uśpionej dzielnicy Poznania- Śródki. 


24 września to dzień, w którym Śródka (a dokładnie Most Jordana) zyskała nowe oblicze, za sprawą „II Poznańskiego Biegu Kelnerów” oraz towarzyszącego mu pikniku rodzinnego. Inicjatywa ta zasługuje na prawdziwe uznanie, nie tylko ze względu na intrygujące, nietypowe zmagania konkursowe. Przede wszystkim był to ciekawy pomysł na ożywienie przestrzeni zapomnianej. Most Jordana to niezwykle urokliwe miejsce z widokiem na wizytówkę poznańskiej architektury sakralnej, Katedry. Jest to przestrzeń wyłączona z ruchu samochodowego o niezwykłym potencjale do organizowania wydarzeń rozrywkowo- kulturalnych, których jednak obywa się tu niewiele.  Na zgromadzonych widzów czekała moc atrakcji: degustacje kawy, alkoholi, świeżo grillowanych kiełbasek no i oczywiście kibicowanie w zmaganiach zawodników.

 

Zawody zostały podzielone na dwie kategorie. Główny bieg kelnerów to zmagania panów. Do pokonania mieli oni trasę 465 m z tacą wypełnioną: kuflem z piwem, filiżanką z kawą, szklanką z Martini oraz ciasteczkami. Konkurencja była więc bardzo trudna, ponieważ zadanie nie polegało tylko na tym, kto pierwszy dobiegnie do mety, liczyło się przede wszystkim to, kto wyleje najmniejszą ilość napojów- za każde 10 ml rozlanego płynu przyznawano punkty karne. Ponadto, tacę trzeba było trzymać jedną ręka, druga zaś, według prawidłowej instrukcji obsługi kelnerskiej, powinna być zgięta do tyłu. Wielu zawodników wykonywało specjalne treningi by przygotować się do tych jakże specyficznych zawodów. Tutaj bowiem nie liczyła się tylko tężyzna fizyczna i ogólne wysportowanie- kluczowymi umiejętnościami okazało się być opanowanie i precyzja.







W drugiej konkurencji wzięły udział panie. Ich zadaniem był również bieg z tacą. Miały one jednak zadanie o wiele bardziej utrudnione- był to bowiem bieg na… szpilkach. Wymogiem konkursowym było założenie minimum 5-o centymetrowego obcasu. Na szczęście kelnerki miały krótszą trasę do pokonania- biegły na długości mostu Jordana. Przed biegiem była obowiązkowa rozgrzewka i ostateczne mierzenie długości szpilki. W tym roku rekord wyniósł 12 cm. 

 





 

 

Warto było walczyć do końca, ponieważ ufundowano specjalne nagrody dla zwycięzców

Za 1 miejsce w dwóch kategoriach sponsorzy ufundowali zestaw kina domowego, za drugie miejsce telewizor, a za trzecie aparat ( w męskiej kategorii) i laptop (dla pań). Ponadto laureaci pierwszych miejsc otrzymali upominki kawowe od firmy Prestige.

 

Po odbytych konkurencjach, jury udało się na ponad 1,5 godzinne obrady- nie było łatwo wyłonić zwycięzcę, gdyż nie liczyło się tylko kto pierwszy dobiegł do mety, ale przede wszystkim to, kto najmniej rozlał napojów. Podczas wyczekiwania na wyniki, zawodnicy rozkręcili imprezę, prawdziwy dancehall na moście.

 

Klasyfikacja generalna

BIEG GŁÓWNY- BIEG KELNERÓW

1 Tomasz Domagała z restauracji Sphinx Factory z Lubonia- obrońca zeszłorocznego tytułu

2 Krzysztof Markuszewski z restauracji Sphinx Factory z Lubonia

3 Marcin Koepp z Pekin Restaurant

 

BIEG NA SZPILKACH

1 Adrianna Gajek z zajazdu Hetman Kroczyce

2  Agnieszka Meissner z restauracji Estella w Suchym Lesie

3 Michalina Bakier z Cactus Factoria

 

Finalnie przyznano również dwie nagrody specjalnie. Pierwsza dla restauracji, której większa liczba zawodników znalazła się w ścisłej dziesiątce. Otrzymała ją Sphinks Factory Luboń ( telewizor). Druga nagroda przeznaczona była dla pani, która założyła najwyższe szpilki. Niepodzianki od firmy Prestige trafiły do pani Jagody z Umberto.

„II Poznański Bieg Kelnerów” to impreza godna uwagi ze względu na niesamowity klimat, nietypową atmosferę rywalizacji oraz możliwość spędzania sobotniego popołudnia na zapomnianym już trochę moście śródeckim. 

Data: 26.09.2011, godzina: 08:50.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.