restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
EKO BAZAR

Poznań w końcu doczekał się swojego ekologicznego bazaru. Co sobotę na rynku Bernardyńskim będzie gościł Zielony Bazar, prawdziwy rynek produktów ekologicznych, na którym każdy z nas będzie miał możliwość zaopatrzenia domowej spiżarni w smaczne, zdrowe i tanie artykuły spożywcze. 




W sobotę 10 września miała miejsca uroczysta inauguracja i otwarcie ekologicznego bazaru. Do Poznania zjechało blisko 30 producentów z całej Polski, gościły m.in. reprezentacje województwa mazowieckiego, podkarpackiego i dolnośląskiego. Honory otwarcia i przecięcia wstęgi uczynił Krzysztof Grabowski, członek zarządu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego.

 

Głównym organizatorem bazaru jest sklep z ekologiczną żywnością „Zielona Spiżarnia”. Projekt ten powstał przy pomocy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego oraz „Targowiska Sp. z o.o.” Idea przedsięwzięcia, jak zdradziła p. Agata Gola (Zielona Spiżarnia), to chęć wypromowania produktów lokalnych, pokazania ich wagi w naszym życiu oaz upowszechnienia możliwości zakupu. Głównym wymogiem, jaki stawia się przed podmiotami zapraszanymi do współpracy, to okazanie certyfikatu bio lub eko na sprzedawane produkty. Daje to nam więc gwarancję zakupu najwyższej jakości artykułów spożywczych.

 

Największą atrakcją dnia, była bez wątpienia, możliwość zakupu wprost od producentów ekologicznej żywności i artykułów spożywczych. Wybór, który mieli goście zgromadzeni był naprawdę ogromny: makarony, oleje, orzechy, czekolady, napoje, sery, wędliny, nalewki, warzywa, owoce, przetwory a wszystko w 100 % naturalne, ekologiczne, zdrowe i dietetyczne.

 

Organizatorzy zadbali o rozrywkę dla najmłodszych dzieci, mogły one wraz z animatorem związanymi z platformą www.dziecipoznania.pl przygotowywać kukiełki, zabawki i laleczki z sezonowych warzyw na stoisku Eko-art, które tego dnia cieszyło się ogromną popularnością wśród najmłodszych smakoszy.

 

Ponadto, w punkcie Eko info, można było porozmawiać p. Marią Hirowską, dietetyczką, aktywistką  i autorką bloga kulinarnego z przepisami kuchni naturalnej dla dzieci. Idea jej działalności zasądza się na przekonaniu o dobroczynnym wpływie na nasz organizm, życia w zgodzie z cyklem natury, zajadania sezonowych, rosnących tylko w naszej strefie klimatycznej, produktów. Polecam szczególnie gorąco jej blog, na którym autorka umieszcza swoje przepisy: http://www.antoshkowesmaczki.blogspot.com/

Projekt wsparła między innymi Katarzyna Bujakiewicz, aktorka i znana aktywista ekologiczna w  środowisku poznańskim, która w sobotę robiła zakupy na Rynku Bernardyńskim identyfikując się z nurtem Eko. Ponadto, otwarciu bazaru towarzyszyło wiele atrakcji, między innymi występ dziecięcego zespołu ludowego „Szreniawa” oraz lekcje jogi.

 

Otwarcie bazaru z ekologiczną żywnością, to według mnie bardzo trafiony pomysł. Zdrowa żywność do tej pory była trudno dostępna- jedyna możliwość to zakupy w specjalistycznych sklepach oraz poprzez portale internetowe, gdzie ceny są wywindowane z powodu narzucanej marży.  Obecnie, w każdą sobotę będziemy mieli możliwość zakupienia najbardziej wartościowych produktów wprost od producentów, w tym świeżych warzyw i owoców. 

Data: 12.09.2011, godzina: 08:47.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.