restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Wege-fast-bar

Fast- food w zdrowszej, tańszej wersji to świetny pomysł na biznes oraz wzbogacenie oferty kulinarnej w Poznaniu. Green Way to idealne miejsce na szybki lunch, obiad na wynos czy po prostu  przepyszną kawę i coś naprawdę słodkiego. 




Sieć Green Way działająca w ramach franczyzy swoje lokale ma między innymi w Gdańsku, Gdyni, Białymstoku, Łodzi, Warszawie, Bielsko- Białej, Kopalinie, Olsztynie, Wrocławiu, Koszalinie i w Poznaniu (3 bary).

Koncepcja restauracji polega na stworzeniu miejsca przyjaznego dla wegetarian, jaroszy oraz osób dbających o zdrowy sposób odżywiania. Założeniem ideologicznym jest serwowanie żywności niskoprzetworzonej i niemodyfikowanej genetycznie oraz pozbawionej chemicznych dodatków. Ponadto, strona internetowa sieci, a dokładnie zakładka Vege Corner, funkcjonuje jako platforma kontaktów wegetarian, którzy mogą się tu wymieniać poglądami, ciekawostkami, przepisami jak i informacjami na temat wydarzeń, protestów czy petycji.

 

Ważnym aspektem lokali jest zróżnicowane menu, pochodzące ze wszystkich stron świata- mamy tu więc dania kuchni włoskiej, indyjskiej, meksykańskiej czy polskiej. Niebywałą zaletą jest również cena i obfitość posiłków. 15 zł wystarczy spokojnie na dwu-daniowy obiad a za kilka dodatkowych złotych mamy jeszcze realną szansę na deser.

 

Krótka Recenzja

Zupa z soczewicy- bardzo pyszna, aromatyczna, syta, z dużą ilością soczewicy w akompaniamencie wielu cudownych w smaku warzyw

 

Kotlet z soi z ryżem i sosem rozmarynowym- danie to smakuje wyśmienicie, kotleciki miały idealną konsystencje, były dobrze doprawione, pikantne. W tym zestawie urzekł mnie w szczególności sos rozmarynowy- wyróżniał się łagodnym smakiem i aksamitną konsystencją, doprawiony suszonymi ziarnami rozmarynu. 

 

Samosa z sosem indyjskim – ostanie danie, które miałam okazję próbować niestety rozczarowało mnie w znacznym stopniu. Samosa to tradycyjne indyjskie smażone pierożki z warzywami, charakteryzujące się chrupiącą skórką. W Green Way były one praktycznie niejadalne- twarde jak kamień z powodu wielokrotnego podgrzewania.
 
 

Propozycja Green Way jest bardzo interesująca ze względu na dość okrojoną ofertę warzywnych restauracji w Poznaniu. Dla mnie takie rozwiązania są szczególnie atrakcyjne, gdyż często zdarza się, że nie mam czasu ani gotować ani wyczekiwać na obiad w restauracji, czasem też chcę zaoszczędzić na jedzeniu- Green Way idealnie wpisuje się więc w moje zapotrzebowania, zwłaszcza że uwielbiam warzywa. Z drugiej strony, można mieć wiele zastrzeżeń do jakości serwowanych tutaj dań- czytałam opinie o odgrzewanych posiłkach, jednolitym ich smaku czy niezbyt atrakcyjnym lokalu. Uważam jednak, że jako bar szybkiej obsługi z aspiracjami do serwowania dań zdrowych, sprawdza się całkiem nieźle.

 

Jeśli miałabym wystawić ocenę barów Green Way, byłaby mimo wszystko pozytywna. Trzeba pamiętać, że nie jest to restauracja- tylko bar szybkiej obsługi- w związku z tym, nie do końca możemy wymagać świeżych dań, przyrządzanych na oczach klienta. Niektóre z nich znajdują się po prostu w podgrzewaczach barowych, jednak inne (np. naleśniki) przygotowywane są na bieżąco. Choć miałam duże zastrzeżenia do samosy, podsumowując będę bronić Green Way za wykorzystywanie zdrowych, smacznych produktów, za ideologie oraz ogólny pomysł- z tych też powodów sieciówka ta wygrywa w przedbiegach z innymi fast-foodami czy barami mlecznymi dostępnymi na poznańskim rynku gastronomicznym.  

Data: 12.09.2011, godzina: 08:06.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.