restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
VI Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi

Już po raz kolejny w Ostrzeszowie odbędzie się Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi, który organizowany jest w celu propagowania produktów regionalnych i tradycyjnych.






VI Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi

10 – 11 września 2011 roku w Ostrzeszowie

 

 

Już po raz kolejny w Ostrzeszowie odbędzie się Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi, który organizowany jest w celu propagowania produktów regionalnych i tradycyjnych. W pierwszym dniu festiwalu wszyscy zainteresowani mogą wziąć udział w konkursach kulinarnych, w których do zdobycia są cenne nagrody:

- konkurs na najlepszy pasztet

- konkurs na najlepszą potrawę z gęsi

- konkurs na najlepszą nalewkę

- konkurs pt. „Babciu przekaż mi tradycję”

Regulaminy konkursów oraz karty zgłoszeniowe dostępne są na stronie internetowej: www.olgd.org.pl

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w konkursach!

Podczas drugiego dnia festiwalu przewidziano wiele atrakcji. Na parkingu przy Baszcie Kazimierzowskiej odbędzie się Kiermasz Produktów Tradycyjnych i Lokalnych, podczas którego będzie można skosztować i zakupić potrawy tradycyjnej kuchni. Wszystkie dzieci zapraszamy do udziału w korowodzie oraz zabawach w klimacie pirackich przygód. Zachęcamy do kibicowania drużynom szkół podstawowych konkurującym w quizie „Wielkopolski smakosz”, obieraniu wielkopolskiej pyry na czas oraz przygotowaniu najsmaczniejszej gziki. Oprócz kiermaszu i imprez towarzyszących dla wszystkich przybyłych zagra zespół GOLDEN LIFE.       

 

 

Szczegółowy program

SOBOTA 10 WRZEŚNIA 2011

Zespół Szkół Nr 3 w Ostrzeszowie ul. Zamkowa 12

Konkursy kulinarne:

- na najlepszy pasztet

- na najlepszą potrawę z gęsi

- na najlepszą nalewkę

- „Babciu przekaż mi tradycję”

godz. 10.00 - 11.00 przyjmowanie potraw do konkursu „Babciu przekaż mi tradycję”

godz. 11.00 - 13.00 przyjmowanie pasztetów i potraw z gęsi biorących udział w konkursach

godz. 11.00 - 12.00 przyjmowanie nalewek biorących udział w konkursie

godz. 11.00 - 17.00 praca Kapituł Konkursowych

   NIEDZIELA 11 WRZEŚNIA 2011

 

godz. 11.30 - 14.00  GALA Kinoteatr Piast - ogłoszenie wyników konkursów

                                   

godz. 11.00 - 13.00 wystawa i degustacja pasztetów konkursowych i potraw z gęsi - Zespół Szkół Nr 3

 

Parking przy Baszcie Kazimierzowskiej Ostrzeszów ul. Kaliska

godz. 14.00 - 21.00 Kiermasz Produktów Tradycyjnych i Lokalnych

Promocja działalności Kół Gospodyń Wiejskich połączona z degustacją potraw oraz konkurs na najlepsze stoisko KGW

Degustacja pasztetów, potraw z gęsi i nalewek konkursowych

Imprezy towarzyszące:

godz. 14.30 - 15.00 korowód dziecięcy ulicami miasta i zabawa z Markiem

godz. 15.00 - 15.30  koncert Miejskiej Orkiestry Dętej Ostrzeszów

godz. 15.30 - 17.00  „Piraci z Szuflandii – niezliczone pirackie przygody i konkursy dla dzieci

godz. 17.00 - 18.45  Wielkopolskie smaki” –Warsztaty nt. Kuchni Wielkopolskiej oraz zawody drużyn szkolnych w 3 konkurencjach:

- Quiz „Wielkopolski Smakosz”

- Obieranie wielkopolskiej pyry na czas

- Przygotowanie gziki oraz degustacja „Pyry z gzikiem” przez publiczność

„Wielkopolskie tradycje weselne”prezentacja na scenie obrzędów weselnych

przez Chór i Teatr STACJA BUKOWNICA

godz. 18.45 - 20.00 występ Zespołu „Lans Vegas”

godz. 20.30 – 22.00 GOLDEN LIFE – „Oprócz błękitnego nieba...” – Koncert gwiazdy wieczoru zakończony pokazem sztucznych ogni

godz. 22.00 zabawa taneczna

Data: 05.09.2011, godzina: 09:00.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.