restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Poznański Dobry Smak

Kuchnia, kulinaria, gotowanie, SlowFood, wysokiej jakości produkty to tematy bardzo modne w ostatnich latach. Jak grzyby po deszczu wyrastają nam różne telewizyjne i radiowe programy kulinarne, takież strony internetowe, festiwale, warsztaty, a nawet wyprawy. W Poznaniu od pięciu już lat, zawsze w lecie, w sierpniu odbywa się Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Co wiadomo o tej imprezie?


Czasy PRL-u mroczne były pod każdym właściwie względem, również kulinarnym. Nie mieliśmy dostępu do prawie żadnych dobrych produktów, nawet nie mieliśmy za bardzo świadomości, że te dobre produkty istnieją – mało kto mógł wtedy wyjechać za granicę. Dlatego po roku 1989, kiedy zalała nas fala Mc Donaldów i innych fastfoodów, najpierw zwyczajnie się nimi zachłysnęliśmy, bo to takie dobre, szybkie, smaczne i po prostu fajne. Prędko jednak zdaliśmy sobie sprawę, że nasze zdrowie mocno na tym cierpi, a poza tym na naszym rynku powolutku pojawiały się produkty dobre jakościowo i zdrowe, coraz częściej więc je kupowaliśmy. Ponadto sami zaczęliśmy bywać w innych krajach. Dlatego kuchnia i gotowanie, po latach niełaski z powodu niedoboru, nabrały dla nas znaczenia. Zaczęły pojawiać się festiwale, warsztaty i programy kulinarne. „Kulinarny szał” to jedna z lepszych mód, jakie przyszły do nas z zachodu, bo przecież jeść potrafi każdy. Każdy też ma swoje ulubione potrawy, jakieś szczególne kulinarne wspomnienia, potrzeby, wymagania, dlatego wszyscy w sumie możemy być jedzeniowymi ekspertami. Z takich też pobudek powstał Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu.

 

Od nalewek do Dobrego Smaku

Festiwal zrodził się w głowach dwóch facetów- ojców imprezy: Jana Babczyszyna i Wojtka Lewandowskiego. Ciekawe który z panów bardziej mu matkuje?

Wszystko zaczęło się w roku 2007 od Konkursu Polska Nalewka, który obecnie jest już jedynie częścią całego Festiwalu – fakt, że jedną z najważniejszych, ale tylko częścią. Przy pierwszej organizacji nalewkowego Konkursu, panowie postanowili nadać mu szczególną oprawę –pojawił się wtedy jarmark regionalnych produktów i scena muzyczna. Następnie z biegiem lat, jak mówi Wojtek Lewandowski: bardzo nam się to rozrosło. Teraz Festiwal jako całość jest bardzo rozczłonkowany, bo są to: koncerty, Jarmark Dobrego Smaku, spotkania autorskie, konkursy, specjalne pokazy kulinarne, do których czasami trzeba wręcz przymuszać szefów kuchni, a także laboratoria smaku i świeże, bo tegoroczne warsztaty dla dzieci.

Jednak, jako że co roku impreza ta staje się coraz bardziej edukacyjna i co rusz obrasta w nowe wydarzenia, z całą pewnością w przyszłości będą także warsztaty kulinarne dla dorosłych – przecież uczyć trzeba się przez całe życie. W tym roku zaczęto od dzieci, bo to one najszybciej chłoną intuicję kulinarną. Zresztą obecne warsztaty nie do końca są warsztatami gotowania – bardziej „warsztatami smaku” podobnymi do laboratoriów smaku, w których uczestniczą osoby dorosłe – z reguły dziennikarze i paru zapalonych smakoszy, czyli ogólnie wszyscy ci, którzy chcą wiedzieć więcej o danej grupie produktów i posmakować tych najlepszych. Prowadzą je eksperci z danej dziedziny. Reszta gości Festiwalu stanowi grupę dość rozległą – od zwykłych turystów i poznaniaków, którzy przychodzą tu na zakupy i koncerty do maniaków dobrej kuchni i fascynatów kulinariów z całej Polski, przyjeżdżających do Poznania specjalnie na Festiwal.


Konkursy

W roku 2011 na Festiwalu organizowane były 4 konkursy: Polska Nalewka, Wielkopolska Czernina, „Drożdżowe” i „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Chciałoby się zapytać: co daje zwycięstwo w takim konkursie? Odpowiedź jest prosta: laureaci, czyli cukiernicy i restauratorzy, po prostu wieszają zdobyte dyplomy w oknach wystawowych, bądź w lokalach, piszą o tym na swoich stronach internetowych. Po prostu chwalą się tym na prawo i lewo, co zdecydowanie przekłada się to na ich przyszłą sprzedaż. Lidia Łaźnik szefowa restauracji Monidło, która w zeszłym roku wygrała konkurs „Kaczka po wielkopolsku 2010” mówi, że dzięki temu zwycięstwu jej restauracja stała się na tyle popularna i lubiana, że aż musiała zatrudnić dodatkową osobę do obsługi zalewu nowych klientów. Tym bardziej, że z każdym dniem było ich coraz więcej – przecież ludzie polecali sobie tę restaurację nawzajem „drogą pantoflową”.

Zupełnie inaczej jest z Konkursem Polska Nalewka i ze zwycięskimi nalewkarzami. Zwycięstwo dla nich to przede wszystkim osobista satysfakcja i potwierdzenie wiedzy oraz umiejętności. Dla wielu z nich jest to również ogromna motywacja do dalszej pracy i doskonalenia swoich przepisów. Poza tym tradycja jest taka, iż laureat trafia do Kapituły Dobrego Smaku przyszłorocznej edycji konkursu. Kilkoro spośród dotychczasowych laureatów zainteresowało się również przekuciem swojej pasji na profesję - doradzają firmom produkującym nalewki oraz przygotowują się do rozpoczęcia własnej działalności w tej dziedzinie.

Natalia Mikołajska

Data: 22.08.2011, godzina: 10:56. Autor: Natalia Mikołajska

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.