restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku fotoreportaż

V Edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku to impreza, której smakosze tradycyjnych potraw z całą pewnością nie mogą opuścić. Ponad 100 wystawców, konkursy, warsztaty, pokazy kulinarne, laboratoria smaku dla dzieci i wiele innych atrakcji to oferta, którą organizatorzy przygotowali dla Poznaniaków w miniony długi weekend


Impreza rozpoczęła się w piątek, na płycie Starego Rynku. W ramach corocznego Jarmarku Dobrego Smaku, z całej Polski zjechało ponad stu wystawców. Jak co roku, cieszył się on niebywałym powodzeniem.




Mogliśmy zwiedzać kramy z tradycyjnymi napitkami, miodami, alkoholami jak i potrawami: golonki, czernina, pierogi czy oscypki. Przybyli   goście mogli degustować, zakupywać czy porozmawiać o tradycyjnych recepturach dań i produktów




Największym powodzeniem cieszyły się stanowiska oferujące produkty lokalne i tradycyjne ze wszystkich regionów naszego kraju

W tym roku, mogliśmy również kosztować specjalności z kuchni światowych, takich jak sushi, ostrygi, hiszpańskie fajitas, belgijskie piwo, litewskie kiełbasy, czy bułagarskie marynaty.
 


Wartym uwagi pierwszego dnia festiwalu, był Konkurs Nasze Dziedzictwo Kulinarne w którym wzięło udział 4 uczestników z całej Wielkopolski

 

Jaśkowa Zagroda z okolic Rokietnicy zaprezentowała  tradycyjne potrawy kuchni wielkopolskiej: śledź w oleju rydzowym oraz szare kluchy z okrasą i kapustą zasmżaną. 

 

Pałac Popowo Stare/ Poznańska Spiżarnia  z dumą prezentował szlachecką zupę rakową, którą miałam przyjemność kosztować
 

Drugą propozycją pani Haliny, była gęś ziemiańska owsiana z pyzami i modrą kapustą

 

Restauracja „Młyn na prowincji” z Lednowa zaproponowała polewkę z ziemniakami oraz bitki gęsie panierowane mąką podlewane rosołem podawane z kapustą oraz kopytkami z pietruszką.

 

Dwór Ustronie w Opatowie jako danie konkursowe podał postną cebulową zupę śledziową i torcik po ustrońsku. Niezwykle interesujące były etapy przygotowania tortu, na który składały się zasmażane ziemniaki, kaszanka i gzik podawane z panierowanymi talarkami z golonki z dodatkiem chrzanu

Jury złożone z Hanny Szymanderskiej, Wiktorii Maciejewskiej, Witolda Wróbla i Władyslawa Gładyszaka wybrało najlepsze dania: 

1. Nagroda: Restauracja „Młyn na prowincji" za polewkę oraz bitki z gęsi z szagówkami i kiszona kapustą
2. Nagroda: „Dwór myśliwski Ustronie" za zupę śledziową oraz torcik wielkopolski z golonką po ustrońsku
3. Nagroda: „Jaśkowa Zagroda" S.C. Napachanie za śledzia w oleju rydzowym i szare kluchy z okrasą i kapustą zasmażaną

Data: 15.08.2011, godzina: 09:09.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.