restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
W tempie ślimaka

Tempo współczesnego świata, w jakim przyszło nam funkcjonować, jest dla nas zabójcze. Nie mamy czasu dobrze zjeść, odpocząć, nie wspominając już o zwykłej radości z codziennego dnia. Idea slow food oponuje ten impas cywilizacyjny, oferując życie usłane przyjemnością płynącą z degustowania tego co najlepsze, najbardziej wartościowe

Idea organizacji

Obsesja szybkich rozwiązań aplikowanych do naszego codziennego życia, uczyniła nas niewolnikami prędkości, postępu i regresu przyjemności. Pochłanianie w ogromnych ilościach fast-foodowych, wysoko-przetworzonych, genetycznie zmodyfikowanych, niesmacznych pseudo- produktów zagraża naszemu zdrowiu, życiu i poczuciu smaku. Międzynarodowa organizacja „Slow Food” istniejąca od 25 lat przeciwstawia się takiemu stylowi życia walcząc o prawo do smaku. Ruch ten zapoczątkowany został we Włoszech przez Carlo Petriniego w 1986r.- obecnie przynależy do niego blisko 40 krajów na całym świecie. Filozofia organizacji osadzona jest na idei pielęgnacji smaku, tradycji oraz naturalnych metod produkcji żywności. Jest to ruch, który zwraca się szczególnie przyjaznym okiem do ekologicznych, w pełni tradycyjnych, zapomnianych już metod produkcji i hodowli. Nowatorski projekt „Arka Smaku”, za swoje główne zadania obrał zebranie oraz skatalogowanie produktów i dań zagrożonych wyginięciem czy zapomnieniem. Jedyną szansą, według przedstawicieli stowarzyszenia, jest powrót do naturalnych, niekonserwowanych produktów, których głębia smaku i zdrowotne właściwości uczynią nasze życie pełniejszym i szczęśliwszym.
http://www.gastronauci.pl/artykuly/581-slow-food-zaprasza-na-spotkanie-poswiecone-rybom-morskim 

Slow na co dzień

Ideę slow food każdy z nas może i powinien wprowadzić na co dzień. Wiąże się to ze zmianą stylu życia, sposobu odżywiania i postrzegania otaczającej nas rzeczywistości. Warto wprowadzić choćby bazowe założenia do swojego codziennego życia, które nie będą wymagały wielkich poświęceń. Wystarczy tylko zrezygnować ze stołowania się w barach szybkiej obsługi, spożywania półproduktów i dań typu instant, których proces wytwarzania pozostawia wiele do życzenia. Zamiast tego- kupujmy niskoprzetworzone produkty na pobliskim straganie i przyrządzajmy je według naturalnych, nieingerujących w ich właściwości, receptur. Sam sposób spożywania posiłków, też ma ogromne znaczenie. Celebrowanie smaku i aromatu w atmosferze spokoju i ciepła rodzinnego zaowocuje zmianą percepcji potraw.

http://www.poradnikzdrowie.pl 

Slow w kuchni – produkty

Udowodniono, iż w toku postępu cywilizacyjnego oraz technologizacji upraw i produkcji zginęło 80% gatunków owoców i warzyw. By zatrzymać ten regres przedstawiciele organizacji na całym świecie walczą o promocję artykułów regionalnych wspierając ich produkcję, lobbując polityczne i prawne uregulowania w zakresie dodawania konserwantów i pestycydów. Opieką światowych organizacji objęte są między innymi: ser z mleka jaków, olej arganowy, śliwki slatko, kury znoszące niebieskie jajka, wanilia i ziemniaki andyjskie. W Polsce również prężnie działa ten ruch, głównymi wyrobami, o których przetrwanie się walczy są: żyjąca tylko w Małopolsce czerwona krowa, oscypki, bundze i bryndze,  miody pitne Macieja Jarosa, odmiany jabłoni z Raciechowic, kapusta Charsznicka, polska owca górska, karp zatorski, kiełbasa Lisiecka, nalewka staropolska, bułki kukiełki czy olej lniany.  

Slow w Poznaniu.

Poznań, chociaż nie ma swojego oficjalnego przedstawicielstwa slow food, od wielu lat wspiera ten ruch w swoich restauracjach. Takim podejściem do żywności szczyci się restauracja Dark Restaurant, która promuje celebrację posiłków w ciemności przygotowanych z naturalnych produktów oraz restauracja Pod Złotą Jabłonią, która jako główną filozofię uznaje właśnie slow food. Ważnym punktem na mapie slow, w stolicy Wielkopolski jest, Slow Food Time Catering. Lokal ten oferuje zdrowe dania na telefon przygotowane z wysokojakościowych produktów zgodnych z ideą ślimaka. Do wyboru są zestawy włoskie, azjatyckie, pizza, sałatki a ciekawostką jest możliwość skomponowania własnych dań z podanych składników.

 

Idea Slow Food jest odpowiedzią na fast-foodyzację naszego życia. Pospiech, półśrodki, półprodukty, technologizacja i mc’donaldyzacja to wrogie pasożyty naszych czasów. Warto zwolnić tempo życia, wybrać naturalne pełnowartościowe i niskoprzetworzne produkty aby w całej krasie móc rozkoszować się przyjemnością płynącą ze smaku i spokoju. 

Data: 29.08.2011, godzina: 09:00.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.