restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Dieta z dostawą do domu

Kulinarny Poznań, swoją niebywałą ofertą potrafi zaskakiwać nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Do dyspozycji mamy coraz to nowe, wyrastające jak grzyby po deszczu, lokale gastronomiczne. Nowością na naszym rynku są kompleksowe oferty cateringowe w zakresie żywienia i dietetyki, które cieszą się coraz większym powodzeniem. 


Ostatnimi czasy, coraz większą wagę przykuwa się do wyglądu i zdrowia- właśnie w tym duchu zdezaktualizowała się, do niedawna jeszcze silna, pozycja fast foodów, pizzy na telefon czy posiłków typu instant. Z drugiej strony, wciąż poszukujemy rozwiązań nabywania szybkich i łatwo dostępnych dań, ponieważ brakuje nam czasu na samodzielne ich przygotowywanie. Zdrowa kuchnia, której od niedawna hołubimy, często wymaga od nas jeszcze większego nakładu czasu i pracy.  Alternatywą- do najprostszego rozwiązania w tym zakresie jakim obecnie wydaje się być zjadanie ogromnej ilości kanapek i zapychanie żołądka jogurtami- są oferty firm, zajmujące się kompleksowym dostarczeniem posiłków dietetycznych. Nie jest to jednak zwykła oferta sałatek na telefon. Tego typu firmy specjalizują się w kompleksowej obsłudze żywienia- począwszy od konsultacji z dietetykiem poprzez ułożenie zbilansowanej, indywidualnej diety, skończywszy na dostarczaniu 5 posiłków pod wskazany adres.

Branża żywienia dietetycznego w Poznaniu wydaje się być nowością, pomimo tego na naszym rynku funkcjonuje z powodzeniem kilka firm w tym zakresie. Na mnie największe wrażenie zrobiły: FITWAY, FITFOOD, KONESER CATERING

FITWAY
http://www.fitway.eu/ 

Jest to nowoczesna firma cateringowa, która oferuje 8 różnorodnych programów dietetycznych, indywidualnie dopasowanych do potrzeb zamawiającego.  W jej ramach dostępne są  następujące warianty:

Dieta odchudzająca

Dieta stabilizacyjna

Dieta wegetariańska

Zdrowe odżywienie

Program anty-cukrzycowy

Program anty-cholesterolowy

Program dla rodziny

Program do pracy

Opracowanie indywidualnej diety polega na przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu lekarskiego oraz konsultacji z dietetykiem na podstawie ankiety dotyczącej nawyków żywieniowych i stanu zdrowia. Kolejnym etapem jest przygotowanie szczegółowego jadłospisu oraz ustalenie godzin i miejsc dostarczania tak skomponowanych posiłków (zazwyczaj 5 posiłków dziennie). Zestaw całodziennego żywienia kosztuje około 50 zł na osobę. Dodatkowo, przez cały okres trwania umowy, dostępne są konsultacje z dietetykiem oraz pomiary efektów stosowanej diety.

Przykładowe menu:

Poniedziałek:

Śniadanie- omlet razowy z szynką

II- kawałki banana w kokosowej skorupce

Obiad- grillowany filet z kurczaka z kaszą jaglaną muśniętą masłem i glazurowanymi buraczkami

Podwieczorek- lekki twarożek z prażonymi pestkami dyni

Kolacja: pieczarki z polędwicą wędzoną zapiekaną w cieście francuskim

FITFOOD
http://www.fitfood.pl/ 

Jest to szeroka propozycja cateringu, obejmująca zarówna dania dietetyczne jak i te mniej rygorystyczne pod względem żywieniowym. Obydwa warianty cechuje przygotowywanie z naturalnych, pełnowartościowych i świeżych składników. Dla przykładu dania takie jak pizza czy pierogi, powszechnie uważane za niezdrowe i kaloryczne tutaj przygotowywane są własnoręcznie ze zdrowej mąki razowej. Jest to niecodzienna propozycja dla osób, które nie stosują restrykcyjnej diety ale chcą zdrowej i smaczniej jeść. Z drugiej strony, firma FITFOOD oferuje przygotowanie oferty dietetycznej pod indywidualne zapotrzebowanie klienta, w oparciu o konsultacje dietetyka. Wartym uwagi wyróżnikiem oferty tej firmy, jest możliwość abonamentowego zamawiania posiłków, np. do biur ale i jednorazowych dań (z 1-o dniowym wyprzedzeniem). Jest to szczególnie przydatne, gdy potrzebujemy zjeść zdrowy, treściwy posiłek a nie mamy możliwości przygotować go samodzielnie. Ceny posiłków dostępne są na stronie internetowej i nie odbiegają od standardowych cen restauracyjnych.

Przykładowe menu normalne:

PONIEDZIAŁEK

Makaron a'la Carbonara kurczak-szpinak (razowy makaron z lekkim sosem oraz drobiowym mięsem)

WTOREK

Tortilla kebab (razowa tortilla z pomidorem, ogórkiem, sałatą oraz szatkowaną piersią z kurczaka)

ŚRODA

Gyros drobiowy + ryż + surówka (filet z kurczaka szatkowany z ryżem/ryżem curry oraz świeżą surówką)

CZWARTEK

Schab + ryż + surówka (mięso wieprzowe z ryżem/ryżem curry oraz świeżą surówką)

PIĄTEK

Mintaj z pieca w ziołach+ ryż + surówka (filet z mintaja z ryżem/ryżem curry oraz świeżą surówką)

Przykładowa dieta dla kobiety pracującej umysłowo

Śniadanie I
Owsianka 50g płatków owsianych tradycyjnych, 250 ml odtłuszczonego mleka 0,5% lub mleka sojowego, garść malin, słaba herbata

Śniadanie II
Sałatka tuńczyk

Przekąska
Biały twarożek niskotłuszczowy 250g (1 opakowanie)+ garść suszonych moreli

Obiad
Szaszłyk drobiowy 150g (papryka, cebula, oliwki, pomidor, pieczarki, indyk).Sałatka (seler naciowy, świeży ogórek, tarta marchew-120g).Herbata ziołowa bez cukru

Kolacja
200-300g leczo (pomidory z puszki, mała cukinia, ząbek czosnku, papryka, pietruszka, cebula, zioła, przyprawy np. bazylia, oregano)

KONESER CATERING
http://www.konesercatering.pl/ 

Jest to firma specjalizująca się w szeroko rozumianym pojęciu cateringu, zlokalizowana na poznańskich targach. Najbardziej dla nas interesująca, oferta dietetyczna, opracowana została na podstawie Metody Montignaca, czyli oparta na niskim indeksie glikemicznym. Firma oferuje dostarczanie kompletnego, zbilansowanego zestawu posiłków na cały dzień, w jego skład wchodzą standardowo 3 posiłki i dwie przekąski.

Przykładowe menu

Śniadanie  ser feta owijany grillowanymi cukiniami na jarzynce z czerwonej papryki

Przekąska sałatka z fasolki szparagowej, pieczarek i czerwonej cebuli z octem i olejem

Obiad        grillowana pierś kurczaka z grillowanymi pomidorami i cukinią

Przekąska tatar z ogórkiem i czosnkiem

Kolacja     łosoś wędzony z musem chrzanowym i sałatką z ogórka z olejem sezamowym i świeżą miętą


Wybrana oferta wiodących firmach w zakresie cateringu dietetycznego w Poznaniu, jest bardzo różnorodna. W zasadzie różnią się one od siebie diametralnie, każdy z nich przygotowuje dla swoich klientów zupełnie inny rodzaj usługi. Możliwość tak szerokiego wyboru oznacza dostosowywanie się do indywidualnych potrzeb swoich potencjalnych konsumentów. Mnie najbardziej przekonuje oferta FITWAY, która oprócz standardowych posiłków, w swoim zakresie proponuje stałą pomoc lekarza i nadzór dietetyka. 

Data: 22.08.2011, godzina: 10:58.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.