restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Mexicana

Przyjaciele, dobra kuchnia, zimne drinki, ekscytująca atmosfera- cóż może być wspanialszego w ciepły wieczór w mieście. Takie doznania oferuje nam Mexicana, położona w okolicach Starego Rynku. Warto tam się wybrać latem, gdy słoneczna pogoda sprzyja biesiadowaniu na ogródku.



Tego dnia wybraliśmy się z dwójką znajomych na podbój meksykańskiej kuchni w Poznaniu- nie mieliśmy wygórowanych wymagań- chodziło nam o dobre, szybkie jedzenie i ciekawą atmosferę. Bez wahania wybór padł na Mexicanę.

Mocno rozbudowany ogródek knajpy, zachęcał od samego początku do wybrania stolika właśnie tu- nie było to jednak prostym zadaniem- pomimo tego, iż był to początek tygodnia, większość miejsc była już zajęta. Nam jednak udało się upolować malutki czteroosobowy stolik, który ochoczo zajęliśmy od razu. Na początek zamówiliśmy upragnione napoje- głównym celem odwiedzin Mexicany- oprócz jedzenia- jest cudowna, owocowa, bardzo duża Margarita. Ja zdecydowałam się na kaktusową- była cudownie zielona, orzeźwiająca z dużą porcją skruszonego lodu.
 

Warto w tym miejscu wspomnieć o obsłudze- kelnerki, w meksykańskich strojach, tego dnia miały ręce pełne roboty, stąd też długie oczekiwanie na zamówienie i jak sadzę, właśnie duży ruch był powodem nerwowej i niezbyt miłej obsługi. Wrażenie to zrekompensowała nam postać Zorro, który pojawiał się zawsze, gdy ktoś zamówił sernik- z wrzawą i należytą ekspresją meksykańskiego temperamentu podawał go kelner przebrany w maskę tego legendarnego banity. Całe show ma niesamowitą oprawę: Zorro wpada na salę, krzyczy i strzela z pistoletu, robi niesamowity popłoch w ton meksykańskiej muzyki i salw śmiechu gości. 


Jeśli chodzi o menu- karta opiewa na ogromną ilość dań meksykańskich. Na początek, do każdego zamówienia podawane jest mała miseczka nachos z tradycyjnymi sosami meksykańskim. Ma to zachęcić gości do zgłębienia się w kuchnię tego kraju. Na początek zamówienia poprosiliśmy o sopa di tortillas – czyli zupę z tortillą zapiekaną serem-były to rosół o przeważającym kukurydzianym smaku,  z dodatkiem nachosów i sera- cudowny początek uczty. Przyszedł czas na konkretne dania: na naszym stole zatem pojawiły się:

enchilada vegetariano – danie z brokułami i serem

Fajitas con camarones- danie z krewetkami i warzywami

Burritos con credo – danie z wieprzowiną

Burritos de pollo – danie z mięsem drobiowym. 

Jedzenie było syte i przepyszne- wiadomo, że w restauracji tego typu, nie powinniśmy liczyć na kuchmistrzostwo, ale musze przyznać, że moje danie, czyli fajitas z krewetkami w towarzystwie warzyw i sera było świetnie przyrządzone. Krewetki miały idealny smak i konsystencje- były na prawdę dobre, idealnie wysmażone i doprawione. Poprosiłam o danie średnio pikantne, w efekcie więc otrzymałam na prawdę ostre jedzenie. Warte podkreślenia jest również to, że pomimo zdecydowanej ostrości posiłku- przyprawy nie zdominowały smaku głównych składników. Jako dodatek, otrzymał trzy małe tortille z… instrukcją obsługi oraz tradycyjne sosy do wyboru: guacamole, śmietanowy i pomidorowy
 

O pozostałych daniach mogę powiedzieć równie wiele dobrych słów- wszystko dobrze przyrządzone, idealnie zapieczone. Sosy rozpływały się w ustach a porcje były bardzo syte. Jedynym mankamentem było to, że dania zamówienie przez nas- choć każde było inne- smakowały i wyglądały podobnie.
 

Mexicana to najlepsza propozycja na niezobowiązujący wieczór w gronie znajomych. Jedzenie w swej kategorii (średnia półka) powinno zachwycić nawet tych wybredniejszych klientów, za to owocowa margarita nie ma sobie równych. Odrobina Meksyku w naszym mieście zdecydowanie przełamuje nudę upalnych poznańskich wieczorów.

 

Kategoria oceny

Maksymalna ilość smaczków

Otrzymana ilość smaczków

  1.  

Atmosfera i wnętrze

2 ( 1+1)

1,5

Smak i wygląd potraw

2 ( 1+1)

1,5

Ogólne wrażenie z lokalu i obsługa

2 ( 1+1)

1,5

Data: 08.08.2011, godzina: 09:10.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.