restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Dzień smakosza 2011

Dzień smakosza to najświeższy projekt Piotra Gonciarza  ( PG Wino) i Hieronima Jurgi ( Restauracja 3 kolory). Swoją pierwszą odsłonę miał w drugi weekend czerwca nad jeziorem Malta. Była to iście smaczna impreza, na której promowali się organizatorzy i partnerzy. Liczna publiczność miała okazję kosztować wspaniałości kuchni polskiej, włoskiej i francuskiej


Impreza rozpoczęła się po godzinie 15 nad samym brzegiem jeziora Maltańskiego pod trybunami. Cudowna pogoda, dobra atmosfera i suto zastawione stoły, zapowiadały niebiańską ucztę. Celem, powodem i sensem imprezy była dobra kuchnia oraz oddawanie się przyjemności smakowania, która dla wielu osób jest kwintesencją szczęścia. Właśnie do takich koneserów smaku była ona skierowana, właśnie dlatego tam byłam.

Do wspólnego stołu tego dnia zapraszali nas:

- Mróz S.A - mięsa i wędliny
- ABC Kuchni - catering i bankiety
- Restauracja 3- Kolory
- Stefan Skwierawski- naturalne produkty z Borów Tucholskich 
- Wino PG- wniniarnia

Menu tego popołudnia obfitowało w specjalności kuchni polskiej, włoskiej i francuskiej. Wszystkie dania były bardzo ładnie podane i doskonale smakowały.  

Mróz zaproponował deskę swoich najlepszych wędlin oraz dania z grilla: hamburgery, karkówkę oraz warzywa (pomidory, bakłażany). 




















Z kolei, firma Stefana Skwierawskiego, zapraszała do skosztowania naturalnych produktów z Borów Tucholskich: rozmaite zdrowe przetwory i marynaty. Mnie najbardziej do gustu przypadła żurawina, która dzięki tradycyjnym recepturom i metodom wytwarzania, przypominała smaki mojego dzieciństwa.




Najbardziej spektakularne menu zaproponowała jednak Restauracja 3 Kolory. Wśród jej przystawkowego menu mogliśmy odnaleźć specjalności kuchni francuskiej i włoskiej.

Nie zabrakło również ciepłych dań, wśród których odnaleźć mogliśmy, między innymi cannelloni ze szpinakiem w sosie pomidorowym, potrawkę z kurczaka w winie, pieczoną szynkę, zapiekankę prowansalską oraz warzywa zapiekane pod parmezanem.
 

Wśród tych pyszności moimi zdecydowanymi faworytami byli: zielono- czerwono- biały mus z sosu verde, pikantnego pomidora i halibuta; zapiekanka prowansalska z ziemniaków i cukinii oraz aromatyczny, delikatny i cudownie rozpływający się w ustach kurczak w winie.

Prawdziwą jednak gratką dla smakoszy była prapremiera grill stone. Są to kamienie z  alpejskiej lawy wulkanicznej, które podgrzewają się do 400 ˚C , co pozwala na szybkie i łatwe grillowanie ulubionych potraw. Szef kuchni Restauracji 3 Kolory, Krzysztof Kucharski, w zjawiskowy sposób zaprezentował tą metodą grillowania. Serwował on tego dnia kurczaka, łososia i karkówkę. Zdecydowaną zaletą tak przygotowanych potraw jest ich soczystość (związana z krótkim czasem obróbki termicznej), niezwykły smak oraz zdrowe właściwości. Kamień wulkaniczny bowiem, podczas podgrzewania nie przekazuje toksycznych związków potrawom. Oferta wejdzie na stałe do menu 17 czerwca, wtedy też klienci będą mogli sami przyrządzać wybrane przez siebie potrawy.
 

Na szczególną uwagę zasługują również dwa stanowiska z winiarni „wina PG”, które tego dnia cieszyły się niezwykłą popularnością. Sommelierzy prezentowali najlepsze wina z Francji i Włoch- można ich było kosztować bez umiaru. Hitem tego dnia był aperitif Spritzzoso z włoskim winem, sokiem ze skórki pomarańczy, rabarbaru i ziołami.  Właściciel winiarni, Piotr Gonciarz, zorganizował również konkurs degustowania wina, w którym... wzięłam udział. Zadanie polegało na rozszyfrowaniu rodzaju smakowanego wina.
 

Warto też wspomnieć o niezwykłej oprawie muzycznej całej imprezy. Na scenie prezentowali się znakomici artyście z repertuarem piosenki włoskiej, francuskiej oraz hitami wszech czasów. Był to dla mnie bardzo udany dzień, nie mogę się doczekać przyszłorocznej edycji.
 

„Dzień smakosza” jest przykładem na dobrze rozumiany marketing i promocję wielkopolskiej oferty restauratorskiej i kulinarnej. Zebranie w jednym miejscu koneserów kuchni i serwowanie im przez 6 godzin najlepszych specjałów, to okazja nie tylko do zaprezentowania i wypromowania swojego menu, ale też do spopularyzowania pojęcia delektowania, smakowania i przyjemności płynącej z kosztowania dobrej kuchni. 

Data: 08.08.2011, godzina: 09:10.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.