restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Rzymskie inspiracje nieopodal Starego Browaru

Na smętny zimowy wieczór jedyną receptą jest restauracja i kuchnia przyrządzana z pasją, smakiem i prostotą. Właśnie dlatego postanowiłam odwiedzić Romę- włoską knajpkę zlokalizowaną w centrum miasta, przy ulicy Półwiejskiej.


Lokal ten pamiętam jeszcze z czasów studenckich, gdzie wybierałam się na romantyczne kolacje z pizzą w roli głównej. Klimat Italii, przytulny wystrój, miła obsługa i cudowna włoska muzyka to obraz, który utkwił mi w pamięci kilka lat temu. Zawsze byłam zauroczona tym miejscem- postanowiłam więc sprawdzić czy moje wrażenia nie uległy zmianie wraz z upływem czasu i poszerzeniem wiedzy oraz doświadczenia kulinarnego, zwłaszcza w temacie włoskiej kuchni.

Od progu witała mnie cudowna włoska muzyka, która jak dla mnie, jest idealnym tłem romantycznych spotkań i kolacji tylko we dwoje. Ciepłe, niezmienione wnętrze, też przywołało wiele żarliwych wspomnień- wieczór zapowiadał się cudownie.

W tym miejscu zawsze zamawiałam pizzę z krewetkami- tym razem postanowiłam wyjść z tego utartego przeze mnie zwyczaju i pokusić się o inne dania z menu- by dać szansę czemuś nowemu. Wybór więc padł na najprostsze pod słońcem spaghetti aglio olio e peperonico. Cóż łatwiejszego: makaron, oliwa z oliwek, czosnek i papryka chili. Decyzja okazała się w stu procentach trafiona- z kuchnią włoską nie można przesadzać- najlepiej sprawdzają się proste, nieskomplikowane a jednocześnie idealnie przyrządzone, składniki. Tak było w tym wypadku. Idealnie ugotowany makaron, wspaniała oliwa z oliwek z dodatkiem niezbyt nachalnego czosnku oraz skromne przyprawy, takie jak sól, pieprz, zioła i kawałki zielonego chili. Wszystkie produkty, przyprawy i dodatki w tym daniu, zostały idealnie skomponowane- nadawały niepowtarzalnej ostrości i charakteru daniu z jednoczesnym uwzględnieniem żelaznej zasady Włochów, że dodatki do makaronu nie mogą przyćmić jego wyjątkowego smaku.
 

Drugi wybór padł na risotto z owocami morza: ryż, małże, krewetki, ośmiornice, kałamarnice, oliwki, kapary, czosnek i pomidor. Muszę z żalem przyznać, że to danie zdecydowanie mnie rozczarowało i to z kilku powodów. Po pierwsze, ryż który otrzymałam pozostawiał wiele do życzenia pod względem jakości- zwykły ryż zatopiony w mazi pomidorowej nie przypominał prawdziwego risotta, które przygotowuje się na modłę włoską. Owoce morza, w tym wypadku to wybór zupełnie chybiony- otrzymałam bowiem mieszankę mrożoną owoców morza, podobną do tych, którą można zakupić w supermarketach po promocyjnych cenach. Całość jak dla mnie była zbyt mało doprawiona, brakowało w niej ogólnego pomysłu na charakter dania.
 

Na sam koniec, podano pizzę- przysmak z przed lat- tym razem postanowiłam spróbować takiej z najprostszymi dodatkami: ser, szynka i pieczarki (pozycja w menu: Mario, koszt :20 zł, wielkość: 32 cm). Pizza w całości spełniła moje oczekiwania, dobrze doprawiona, dobrze wypieczona, na cienkim cieście, idealnie przyrządzona.
 

Restauracja Roma to lokal z prawdziwymi tradycjami włoskimi. Tak jak ogólna zasada kulinarna tego regionu, tak i tutaj, sprawdza się wytyczna: najprostsze składniki i nieskomplikowany, acz precyzyjny sposób przyrządzania, to jedyna droga do sukcesu. Być może właśnie ta zależność spowodowała, że nie byłam do końca zadowolona z dość wymyślnego dania z owocami morza- a reszta propozycji, które skosztowałam zachwyciły wprost moje podniebienie.

Ogólna ocena 4,5  smaczków

l.p.

Kategoria oceny

Maksymalna ilość smaczków

Otrzymana ilość smaczków

  1.  

Atmosfera i wnętrze

2 ( 1+1)

2

  1.  

Smak i wygląd potraw

2 ( 1+1)

1

  1.  

Ogólne wrażenie z lokalu i obsługa

2 ( 1+1)

1,5

Polecam gorąco tą uroczą knajpkę usytuowaną przy tradycyjnym poznańskim deptaku. Pomimo bliskości do głównej ulicy handlowej, miejsce to pozwala odpocząć od zgiełku codziennego zabiegania i w uroczej atmosferze kontemplować przyjemność płynącą z kosztowania włoskich smaków. Idealne miejsce na lunch, randkę z narzeczonym czy kawkę i deser z przyjaciółką. 

Data: 13.03.2011, godzina: 21:51.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.