restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Poznań zaprasza: brunch czy lunch?

Brunch, to jest jedno z tych pojęć, które w Polsce, a w szczególności w Poznaniu nie zadomowiły się jeszcze zbyt mocno. Częściej kojarzymy a nawet używamy, pojęcia lunchu. Restauracje w sposób ścisły odpowiadają na te tendencje swoimi ofertami- z powodzeniem można w Wielkopolsce zjeść lunch, trudniej będzie nam za to znaleźć ofertę brunchową

Co to jest brunch ? 

Pojęcie brunch pochodzi z połączenia dwóch słów: lunch i breakfast. Jak sama etymologia wskazuje, posiłek ten spożywamy, pomiędzy godziną 10 a 13. Charakterystycznym wyróżnikiem tej kategorii, jest wcześniejszego jego zorganizowanie, zazwyczaj dla określonej, liczniejszej grupy. Często mówimy o niedzielnych brunchach rodzinnych, na które trzeba wcześniej wykupić rezerwacje w restauracji i zazwyczaj też ją z wyprzedzeniem opłacić ( często w ofertach restauracji pojawiają się brunche, których ceny są ustalone odgórnie, np. 120 zł od osoby, wcześniej też podane jest menu). Serwuje się tu, zazwyczaj bardzo lekkie posiłki, często w formie stołu szwedzkiego. Na brunchu możemy zajadać się zatem kanapkami, deską serów i wędlin, rozmaitym pieczywem oraz lekkimi daniami obiadowymi: sałatki, naleśniki, tortille czy omlety. Impreza ta występuję w różnych odmianach, w zależności od specyfiki lokalu, w której jest organizowana. Możemy wybrać się na bardzo wykwinty brunch lub taki, na którym w głównej roli występuje catering kanapkowy.
http://www.firehow.com/images/stories/users/80/perfect-brunch.jpg 

Źródła takich spotkań, możemy doszukiwać się w historii polskiego szlachectwa i pojęcia proszonych drugich śniadań. Były to przyjęcia organizowane w zamożniejszych domostwach, na które zjeżdżali znakomici goście, by skosztować tradycyjnych dań na wystawnym stole. Była to oczywiście świetna okazja do spotkań towarzyskich, dyskusji o polityce czy sprawach bieżących.

Na chwilę obecną nie możemy jeszcze mówić o oszałamiającej karierze brunchy w Polsce czy w Wielkopolsce. Bowiem tylko niektóre z wykwintniejszych lokali mają w swojej ofercie organizowanie takich imprez. W Poznaniu do takich należy na pewno restauracja hotelu Sheraton.

 Lunch

Całkiem gładko przyjęło się za to pojęcie lunchu, które wypromowały kraje anglojęzyczne. Obecnie, każda licząca się restauracja ma w swojej ofercie specjalną ofertę lunchową. Są to dania specjalne przyrządzane i serwowane pomiędzy godziną 11 a 15. Lunch, to rodzaj lekkiego obiadu, dlatego w menu możemy odnaleźć takie specjały ja zupy, sałatki, mięsa, ryby i owoce morza czy pasty. Wiele lokali przygotowuje lunch po promocyjnych cenach by zachęcić klientowi do tej formy posiłków. W Poznaniu taką ofertę przygotowują między innymi: Papaja, Ali Baba, Sphinks, Coco Cafe czy Fast Wok.
http://gotowanie.onet.pl/_i/artykuly/2009/salatka_indyk_d.jpg 

Poznań: Lunch czy Brunch? 

Amerykanizacja stylu życia to pojęcie, które z jednej strony nas przeraża ze względu na swe negatywne konotacje, z drugiej jednak inspiruje, gdyż zawiera w sobie wiele bardzo dobrych obyczajów. Pojęcia lunch i brunch pochodzą zdecydowanie z krajów anglojęzycznych i należą do tej grupy, której nie powinniśmy się obawiać. Przerwa na posiłek (lunch lub brunch) w ciągu ciężkiego dnia pracy, może być zbawienna dla naszego umysłu i ciała, ponadto jest to dobra forma rozrywki i okazja do miłych spotkań towarzyskich. Poznań zaprasza mieszkańców i turystów do skorzystania z rozległej oferty lunchowej- na brunche w naszym mieście nadejdzie jescze czas. 

Data: 13.03.2011, godzina: 21:45.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.