restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Awokado- smak zdrowia i urody

Awokada to owoce uznawana w Polsce za egzotyczne, choć ostatnimi czasy coraz lepiej dostępne. Można je kupić w każdym lepiej zaopatrzonym supermarkecie, delikatesach czy sklepie z owocami. Jest to bardzo dobra wiadomość, ponieważ owoc ten jest niezwykle smaczny i ma bardzo szerokie zastosowanie w kulinariach, medycynie i kosmetyce. 


Awokado pochodzi z krajów Ameryki Środkowej, w Europie znane od XVI wieku. Pierwotne ludy Ameryki, Inkowie i Aztekowie, wierzyli, że awokado są silnym afrodyzjakiem- to przekonanie utrzymało się do dnia dzisiejszego. Obecnie hoduje się je w każdym miejscu na świecie, które odznacza się ciepłym klimatem. W tym biznesie przoduje Izrael ( tutaj awokada nazywana jest zielonym złotem i główną potęgą handlu)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Avocado.jpeg

WŁAŚCIWIOŚCI

Awokado charakteryzuje się, bardzo cennymi dla naszego organizmu, właściwościami. Jest bardzo kaloryczne ( 100 g- 150 kcal), jednak są to tzw. dobre kalorie, gdyż owoc ten wypełniają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, mające zbawienny wpływ na nasz organizm- utleniają go, chronioną przed chorobami takimi jak: miażdżyca, nowotwór, otłuszczenie wątroby oraz w znacznym stopniu działają korzystnie na krążenie krwi w naszym organizmie. Ponadto, owoc ten nie zawiera ani grama cholesterolu, za to pomaga redukować jego zły typ. Jest to produkt szczególnie polecany diabetykom, gdyż łączna zawartość cukrów w 100 gramach nie przekracza 1 g.

Warto też wspomnieć, iż awokado to prawdziwa bomba witaminowo- mineralna. Jest ono bogate w takie składniki jak: fosfor (52 mg), wapń (12 mg), żelazo (0,55 mg), magnez (29 mg) i potas (485 mg) oraz witaminy: A, B, C, D, E i K. Występowanie witaminy B6 w znacznym stopniu niweluje objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, dlatego też poleca się je w szczególności kobietom. Z kolei witamina E, przyczynia się do zwalczania niepłodności jak i wzmożenie potencji u mężczyzn (stąd wskazania, że awokado działa jak silny afrodyzjak). Duży współczynnik potasu, przyczynia się do zachowania równowagi emocjonalnej oraz zwalczaniu objaw depresji i stresu. Z kolei, witaminy A i E zawarte w tym wiecznieziolonym owocu, wpływają korzystnie na stan naszej skóry, ponieważ działają na nią ujędrniająco, odżywczo i wygładzają w naturalny sposób zmarszczki. Z tej też przyczyny, bardzo chętnie wykorzystuje się ten owoc to produkcji maseczek i kremów. Ponadto beta- karoten, działa nie tylko odżywczo, ale również poprawia koloryt całej skóry. 

http://smacznego24.pl/wp-content/uploads/2010/09/guacamole-600x367.jpg

Nie należy zapominać o tym, że największe zastosowanie awokado ma w sztuce kulinarnej. Miąższ tego owocu świetnie nadaje się jako samodzielna przystawka, bądź dodatek i podstawa wielu sałatek. Sam jego smak przypomina orzech włoski, ale posiada tłusty i mdły charakter. Z tego powodu powinno się go łączyć w daniach z czymś ostrzejszym, jak na przykład chili. idealnym zastosoaniem może być tu, koktajl z krewetek w awokado na ostro. Danie to chętnie podajemy w formie przystawki, a jego większe ilości mogą stanowić idealne danie główne. W kuchni meksykańskiej awokado, wykorzystywane jest do przyrządzania tradycyjnego sosu guacaomole, które jest jednym z najważniejszych dodatków do wszelkiego rodzaju dań tego regionu. Oprócz awokado dodaje się do niego zwyczajowo lionkę i sól a reszta składników zależy od naszego upodobania. Mogą to być pomidory, chili, papryka- w zależności od tego na co mamy ochotę w danej chwili.

Awokado jest pasjonującym owocem rodem z Ameryki Środkowej, który w ostatnich czasach rozpowszechnił się niemal w każdym zakątku świata. Jego bogate zastosowanie w kuchni, medycynie i kosmetyce świadczy o doskonałości tego produktu. Zachęcam do eksperymentowania z przepisami, które zawieją ten cudowny, zielony owoc, ponieważ szerokie pole do popisu w zakresie łączenia go z innymi produktami może spowodować miłe zaskoczenie efektowną ucztę dla naszego podniebienia i organizmu. 

Data: 13.03.2011, godzina: 21:43.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.