restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Mięsiwa dla smakoszy na Jeżycach

Nie od dzisiaj wiadomo, że Wielkopolanie lubują się w mięsiwach. Prawdziwym wyzwaniem dzisiejszych czasów jest zakup jego najlepszych gatunków- w tym celu lepiej nie udawać się do supermarketów. Poznań może się poszczycić nietuzinkową perełką- Świat zdrowych mięs Wilczura to nietypowy sklep mięsny, który jako jedyny oferuje niespotykane gatunki mięs, ale przede wszystkim produkty zdrowe i ekologiczne. 



Konina, baranina, nutrie, jagnięcina, dziczyzna czy mięso z królika to tylko niektóre topowe pozycje, które można zakupić w niepozornym sklepie przy ulicy Poznańskiej. Właściciel firmy, Henryk Wilczura, wyznaje, że sklep prowadzony od lat 90-tych, dzięki swemu oryginalnemu asortymentowi zyskuje coraz szersze grono zwolenników- od zwykłych, codziennych klientów, miłośników nietypowych mięs, do- poważnych, specjalistycznych restauratorów, którzy chcą wprowadzać atrakcyjne urozmaicenie w swoim menu. Głównym magnesem, który przyciąga coraz liczniejszą klientele jest sprzedawane tu zdrowie- mięsa bowiem pochodzą z atestowanych masarni, które dają najwyższą gwarancję jakości. Ponadto gatunki tu sprzedawane, to w dużej mierze najzdrowsze ich rodzaje, przeznaczone do spożywania przez alergików czy nawet małe dzieci. Pan Henryk z dumą opowiada o przychylnych recenzjach klientów, którzy przyznają, iż z roku na rok mięsa zyskują na jakości. tak jest w przypadku stałego odbiorcy, poznańskiego restauratora, który od wielu lat zaopatruje się w baraninę- w licznych rozmowach, z entuzjazmem wskazuje na najwyższy jej atut- bezzapachowość zakupywanego mięsa, czyli wyznacznik najwyższej jego jakości.
 

Zacznijmy jednak od początku. Gdy w latach 90-tych zlikwidowano ostatni taki sklep przy ulicy Wodnej, pan Henryk postanowił założyć swój własny interes. Wszystko zaczęło się od wieprzowiny, z czasem jednak zrozumiał, że tylko nietypowa oferta może przyciągnąć rzeszę ciekawych innych smaków, klientów. Stopniowo do oferty zaczęto wprowadzać cielęcinę, nutrię, koninę i baraninę. Dzisiaj w asortymencie jest dostępna również dziczyzna, króliki i najlepiej sprzedająca się jagnięcina.

„Świat zdrowych mięs Wilczura” ma grono stałych odbiorców wśród wielkopolskich restauratorów- Restaurację Kresową, Restaurację Żydowską, Siux czy Pod Dębami w Rogalinie. Nie wspominając już o licznych klientach, którzy prowadzą różne punktu gastronomiczne z kebabem- dla nich oczywiście sprowadza się głównie baraninę. zakupiony tu towar, pozwala na coraz śmielsze i bardziej różnorodne eksperymenty kulinarne, i tak na przykład, w popularnej poznańskiej restauracji Siux, od niedawna, można zjeść szaszłyki z baraniny zakupionej w sklepie na ulicy Poznańskiej.


Najbardziej kontrowersyjnym, z dostępnego tu asortymentu, jest konina- w ostatnich latach bowiem namnożyły się liczne nagonki na hodowców i importerów tego mięsa. Po reportażach obnażających kiepskie warunki przewozu koni, wiele osób przestało ją jeść. Dziś jest bardzo trudno pozyskać mięso tego gatunku, ze względu na zaostrzone przepisy w tym zakresie. U pana Henryka nie brakuje jednak klientów na to mięso- kupują je głównie prawdziwi smakosze i miłośnicy gatunku. Znawcy doceniają je, ze względu na właściwości zdrowotne- mięso to bowiem jest najzdrowsze, najchudsze, poleca się je osobom ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Koninę chętnie też zakupuje poznańskie zoo- według opinii weterynarzy, jest to najlepszy pokarm dla zwierząt.

Ciekawą pozycją jest również mięso z nutrii. Jeszcze do niedawna, właśnie to mięso szczyciło się największą popularnością- gdyż jest ono bardzo zdrowe i nieuczulające- szczególnie więc poleca się je alergikom oraz małym dzieciom. W smaku swym przypomina drób, jest bardzo kruche i delikatne. Obecnie jednak zaostrzono przepisy regulujące hodowlę nutrii, wielu hodowców więc zmuszonych było zrezygnować, a ci, którzy utrzymali się na rynku, musieli podnieść ceny. W Wielkopolsce jedynym dostawcą pozostał pan Borowczyk. Mięso to z pewnością nie należy do najtańszych, ale za to jest jednym ze zdrowszych.


Trud jaki trzeba sobie zadać, by prowadzić taki sklep, jest przeogromny. Po pierwsze, wciąż wzrastające wymagania sanepidu, którym coraz trudniej sprostać, mając do dyspozycji tak małą powierzchnię, jak przy Poznańskiej. Po drugie, coraz trudniej znaleźć dostawców. Jeszcze jakiś czas temu, można było mięso zakupywać bezpośrednio od prywatnych hodowców, dziś ze względu na zmieniające się przepisy, jest to niemożliwe. Dostawcami mogą być zatem tyko certyfikowane ubojnie. Oferowane u Wilczura mięsa, pochodzą z ubojni w Rawiczu, Skawiny, Leska- czyli z bardzo odległych zakątków Polski- a pozyskiwanie jego jest coraz trudniejsze i wymagające. Po wejściu Polski o Unii Europejskiej zaostrzono wiele przepisów dotyczących hodowli zwierząt. I tak na przykład, owce muszą przechodzić dodatkowe badania na obecność wirusa BSE, które na całą Wielkopolskę wykonuje się tylko w Lesznie. Właśnie może z tego względu, na Poznańskim rynku pozostał sklep pana Wilczura, który jako jedyny widzi sens podejmowania takiego trudu w imię zadowolenia klienta.

Na najbliższą przyszłość pan Wilczura ma szeroko zakrojone plany rozwoju. Po pierwsze, bardzo intensywnie myśli o przeniesieniu sklepu w jakiś inny punkt- potrzebny jest lokal lepiej uposażony, o zdecydowanie większym metrażu i wyższym standardzie. Ponadto marzeniem pana Henryka jest, wzbogacenie asortymentu o wszystkie rodzaje dziczyzny- dziki, sarninę i wszelkiego rodzaju ptactwo.


„Świat Zdrowych Mięs Wilczura” to bardzo ciekawa alternatywa dla poznańskiej oferty mięsnej. Można zakupić tu gatunki mięs nigdzie indziej niespotykane, które co ważniejsze, odznaczają się najwyższą jakością, ciekawym smakiem i dają ogromne możliwości urozmaicenia naszej diety.

Data: 06.03.2011, godzina: 20:39.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.