restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Julia Child

Julia Child to niezwykła postać, która na stałe zapisała się na kartach historii kuchni francuskiej, amerykańskiej i kulinarnego show- business’u. Wszystko za sprawą pasji i miłości z jaką oddawała się gotowaniu. Ostatnio, jej postać przybliżył nam film „Julia & Julia” w reżyserii Nory Ephorn.

http://juliachildpictures.com/images/julia_child_with_fish.jpgGotowanie to nie tylko umiejętności i wyuczone techniki, to przede wszystkim pasja, miłość i zaangażowanie. Takimi właśnie cechami odznaczała się Julia Child, autorka przepisów, kucharka i gwiazda programów kulinarnych w latach 70-tych. Jej kariera nie była jednak oczywista od samego początku- zaczęła gotować dopiero w wieku 32 lat, jako pełna werwy mężatka ambasadora, z którym zamieszkała we Francji. Mogła spocząć na laurach i pełnić funkcję reprezentacyjne oraz dyplomatyczne u boku dystyngowanego męża. Ona jednak, zatopiła się w poszukiwaniu własnej pasji, trochę z braku zajęcia, trochę po to, by uzyskać pewien stopień niezależności. Zaczęła uczęszczać na lekcje do prestiżowej szkoły dla szefów kuchni, Le Cordon Bleu. Była jedyną kobietą na tych zajęciach i choć nie zdała egzaminu w pierwszym terminie, to sukces jaki w niej osiągnęła jest niewyobrażalny. Pokazała, że kobieta może być niezależna i osiągnąć sukces w innej dziedzinie niż gospodyni, żona, matka, czy co najwyżej sekretarka bądź nauczycielka. W efekcie jej wieloletniej pracy, ukazała się książka, którą współtworzyła wraz z Simone Beck i Louisette Betholle, „Mastering the art of the French Cooking”. Jest to wyjątkowa pozycja, zawierająca zbiór ponad pięciuset przepisów kuchni francuskiej dla Amerykanów. Nie są to łatwe dania, wymagają one bowiem pracy, czasu, poświęcenia - nie ma tu mowy o najmniejszym kompromisie. Oprócz gotowych receptur znajdują się tu porady, informacje o produktach czy ciekawe anegdoty. W tym obszernym dziele, widać osobowość i niezwykłą charyzmę jaką odznaczała się Julia Child. Ta księga szybko zyskała na popularności a jej autorkę zaczęto zapraszać na wywiady telewizyjne. Z czasem też otrzymywała coraz liczniejsze propozycje prowadzenia samodzielnych programów telewizyjnych, które okazały się hitem- otrzymały nawet nagrodę Grammy. Postać Julii Child pokazuje przede wszystkim, iż gotowanie to prawdziwa sztuka, którą zrównać możemy jedynie do rzeźby czy obrazu na płótnie- równie pracochłonne, wymagające ogromu uczuć i pasji. Wszystko to jednak procentuje- nie chodzi bowiem tylko o dobrą kolację, ale wspaniała ucztę i cześć jaką oddajemy dzięki niej naszym współbiesiadnikom.

http://www.observer.com/files/article/julie_0.jpgTa postać zachwyciła Julię Powell, sfrustrowaną sekretarkę, która poszukiwała sensu w swoim życiu. Zainspirowała się życiem i twórczością Julii Child. Przedsięwzięła projekt blogerski: Julia & Julia 365 dni i 524 przepisy. Bohaterka, podobnie jak jej archetyp, początkowo nie umiała prawie wcale gotować, postanowiła jednak na wybitnej lekturze „Mastering the art of the French Cooking” nauczyć  się i pokochać ten fach.  Wydaje mi się, iż chodziło bardziej o uwodnienie samej sobie, że osiągnięcie z pozoru niemożliwego może stać się realne, wystarczy tylko zaangażowanie i konsekwencja. Swoje zmagania Powell opisywała na blogu, w którym skrzętnie relacjonowała boje kulinarne. Julia Child stała się jej wzorem, pasją i idolem, prawdziwą obsesją. Projekt uzyskał ogromne zainteresowanie, do tego stopnia, iż postanowiono zapiski internetowe wydać w wersji książkowej, którą niedawno przeniesiono na srebrny ekran.

Film „Julia & Julia” w reżyserii Nory Ephorn, to bardzo ciekawa opowieść, oparta na autentycznych faktach i biografiach dwóch kobiet próbujących udowodnić za wszelką cenę, że w życiu liczy się pasja i warto ze wszystkich sił jej poszukiwać i realizować. W tym wypadku było to gotowanie- powstał bardzo smaczny film, w którym rolę kulinarnego idola odtworzyła wspaniała aktorka, Meryl Streep. Serdecznie polecam ten film na długie zimowe wieczory- gwarantuje, że wprawi wszystkich widzów w doskonały, apetyczny nastrój. 

Data: 06.03.2011, godzina: 20:34.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.