restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Lunchowy Poznań

Poznań to miasto ludzi biznesu, pracy i nauki. Zabiegani mieszkańcy nie zawsze mają czas na przygotowanie śniadania, lunchu czy choćby małej przekąski podczas całego aktywnego dnia. Właściciele snack barów, firm cateringowych i dań na wynos stanęli jednak na wysokości zadania, oferując produkty, które naszym mieszkańcom pozwalają przetrwać ciężkie dni w pracy czy w szkole. 


http://www.saps.pl/images/22.jpg
Oprócz niezliczonych piekarni, w których zakupić można świeże pieczywo, gotowe przekąski z ciasta francuskiego czy pączki, na rynku poznańskim jest wiele lokali oferujących dania śniadaniowo- lunchowe na dowóz jak i gotowe posiłki na miejscu.

Niewątpliwym lider na tym rynku jest sieć lokali canappka- mistrzostwo marketingu. Posiadają oni w swojej ofercie najróżniejsze kanapki o bardzo pociągających nazwach- Kogo Dżambo, o Sala Mio czy Głodołamacz. Wszystkie te kanapki przygotowywane są z najświeższych produktów, których ilość zawstydzi najbardziej gorliwą gospodynie domową. Oprócz tego, sieć serwuje również dania na ciepło takie jak makarony, gorące ciabatty czy zupy. Najważniejszą jednak zaletą, jest lokalizacja w centrum miasta oraz możliwość zamawiania posiłków na dowóz.

http://www.canappka.plhttp://www.canappka.plhttp://www.canappka.pl
Lokale w Poznaniu:

ul. Ratajczaka 37 

ul. Garbary 67 

ul. Krakowska 34/1B

ul. Piekary 5

ul. Piotrowo 3 

ul. Wojska Polskiego 28 

http://www.sprytnakuchnia.plSprytna kuchnia, to lokal usytuowany na ulicy Ratajczaka, stanowi  świetną alternatywę dla samodzielnie przyrządzanych posiłków. W menu odnajdziemy kanapki z bogatymi dodatkami, ponadto cały szereg dań lunchowo obiadowych: zestawy z rybą, makaronem czy de volaille. Wybrane pozycje z menu:http://www.sprytnakuchnia.pl

Sałatka brokułowi- krabowa

Łosoś z pary po holendersku

Karkówka z grilla

Penne ze szpinakiemhttp://www.sprytnakuchnia.pl

Największą zaletą tego lokalu, jest przygotowywanie zdrowych posiłków ze świeżych produktów. Jest to więc idealna propozycja dla wszystkich, którzy dbają o linie i nie zawsze mają czas na przygotowanie samodzielnie śniadania, lunchu czy sałatki na kolację. W sprytnej kuchni można również zamówić jedzenie na telefon.

W Poznaniu mieści się również SUBWAY, sieciowy lokal, oferujący sandwiche, podawane w wersjach na zimno lub na ciepło. Można tu zakupić kanapkę z kurczakiem, klopsikami czy z pieczoną wołowiną. Ponadto w ofercie znajduje się duży wybór sałatek i napoji ( kawa, herbata, soki). W Polsce na licencji Subwaya działa 37 lokali, w tym jeden w Poznaniu, przy ulicy Pólwiejskiej. Jest to bardzo ciekawa propozycja, która w Wielkopolce, jednak nie bije rekordów popularności. 

http://pierogarniaschulz.pl/galeria.html

http://pierogarniaschulz.pl/galeria.html

Inną, ciekawą propozycją lunchową jest oferta pierogarni Schulz. Tutaj możemy odnaleźć naprawdę bogaty wybór pierogów, naleśników i między innymi zup. Nie są to jednak zwykłe dania. Oferta jest przygotowana z myślą o najbardziej wybrednych klientach- w menu możemy odnaleźć takie pozycje jak: pierogi ze szpinakiem, pierogi lwowskie (z kaszą gryczaną i serem), pierogi białoruskie  (z kaszą gryczaną i grzybami), pierogi z groszkiem, z serem i miętą. Wśród naleśników znajdują się takie specjały jak: naleśniki z nutellą, z serem i malinami i wiele, wiele innych. Pierogarnia mieści się na ulicy 3 Maja 48, ponadto jest możliwość zamówienia dań na dowóz.

Slow food to ruch, którego zasady, chętnie adaptauje się w barze Zielona Sałata na Jeżycach. Jest to nietuzinkowy lokal, oferujący przede wszytskim zdrowe i smaczne posiłki lunchowe. Różnorodna oferta, przygotowana została z myślą o najbardziej wybrednych podniebieniach, możemy wybierać spośród oszałamiającej ilości sałatek, kanapek, zapiekanek, tostów oraz tortilli. Podstawą każdego dania, są zdrowe i smaczne warzywa. Warto przyjrzeć się szczegółowo wybranym pozycjom menu Zielonej Sałaty:
sałaty
SPLIT Pierś kurczaka grillowana, pieczarki, groszek zielony, kukurydza, buraczki, sałata
LOZANNA Kapary, parmezan, pomidorki, jajko, rukola, sałata 
MONZA Polędwiczka wieprzowa grillowana, ser pleśniowy, orzechy włoskie, ogórek zielony, cebula, sałata 
MALAGA Pierś kurczaka grillowana, ananas, winogrono czarne, buraczki, kukurydza, sałata
NICEA Szynka długodojrzewająca, suszone pomidory, oliwki czarne, ogórek zielony, cebula, sałata 
BONIFACIO Karczochy, kapary, ser pleśniowy ogórek zielony, rukola, sałata
BARCELONA Krewetka, ser pleśniowy, pomidorki, ogórek zielony, papryka, sałata
OSLO Łosoś wędzony, ser pleśniowy, ogórek zielony, pomidorki, cebula, sałata 
POZNAŃ Kurczak wędzony, jajko, kukurydza, buraczki, cebula, sałata 
LONDYN Cukinia, pomidorki, ogórek zielony, ser feta, kukurydza, sałata
PRAGA Ser Camembert, żurawina, gruszka, orzechy włoskie, sałata
Zapiekanki
Cukinia bagietka zapiekana z cukinią, curry i serem żółtym 
Szpinak bagietka zapiekana ze szpinakiem i serem żółtym
Wołowina bagietka z masłem czosnkowym, grillowaną wołowiną i serem żółtym
Tortilla
Szynka zapiekana ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą  

Pięć opisanych przeze mnie lokali, moim zdaniem zasługują na szczególne wyróżnienie. Jednak poznańska oferta gastronomiczna jest o wiele bardziej różnorodna, zachęcam zatem wszystkich do własnych poszukiwań czegoś smacznego, czegoś lekkiego czy po prostu czegoś zdrowego.

Data: 27.02.2011, godzina: 20:10.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.