restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Wielkopolska Benedyktynka

Klasztor benedyktyński w Lubiniu, w województwie wielkopolskim istnieje od 1070 roku. Do Polski sprowadził go Bolesław Śmiały. Oprócz aspektu duchowego, niewątpliwą korzyścią z jakiej słynnie to miejsce, jest produkcja tradycyjnej benedyktynki, czyli likieru ziołowego. 


http://www.grodzisk.wlkp.pl/grodzisk/Image/Image/Bernard/bernard5.jpg
Benedyktyni, to klasztor założony przez ojca Benedyktyna z Nursji, do dziś kierujący się tzw. regułą benedyktyńską, dyrektywą określającą sposób duchowego życia braci. Zakon ten, w toku historycznych dziejów przyczynił się do stworzenia i popularyzacji medycyny naturalnej. Było to możliwe dzięki niezwykle rzadkiej umiejętności, jaką posiadali bracia tego zakony w wieku V i VI- była to umiejętność czytania i pisania. Umożliwiło to zdobywanie wiedzy na temat medycyny naturalnej, zastosowaniu ziół i sposobów leczenia. Z czasem, przy wszystkich opactwach, powstawały przyklasztorne zielniki, które wzbogacały swój asortyment dzięki licznym podróżą misyjnym po całym świecie. W efekcie takich działaniach i wciąż wzrastającej wiedzy duchownych, przy zakonie powstały pierwsze apteki i szpitale dla chorych, u których stosowano metody leczenia ziołami. W Polsce, pierwsze klasztory Ojców Benedyktynów powstały w Tyńcu, Mogilnie, Łęczycy i wielkopolskim Lubiniu. Przywieziono tu wiele roślin leczniczych i ziół, które do tej pory były nieznane. Z tego doświadczenia jak i z wielowiekowych badań, narodziła się słynna już dzisiaj Benedyktynka, czyli likier ziołowy, pomocny przy leczeniu wielu schorzeń.

http://www.benedictinedom.com/images/img_dom_bernardo_vincelli.jpg
Autorem cudownej receptury, jest włoski mnich Bernardo Vincelli. W roku 1510, sporządził napój na bazie rumu, ziół i korzeni, który szybko stał się popularnym lekiem. Przez wieki udoskonalano skład i zintensyfikowano jego produkcję. Każdy klasztor, wykształcił swoją indywidualną recepturę tego napitku. W skład wielkopolskiej Benedyktynki, wchodzi 21 starannie dobranych i wyselekcjonowanych ziół. Istnieją zasadniczo 2 jej wersje: wersja klasyczna tzw. benedyktynka od siedmiu boleści oraz w wersja upominkowa. Oba typy, charakteryzują się łagodnym smakiem, z wyczuwalną nutką goryczy i korzennym aromatem. W wyniku wielu badań, udowodniono ich zbawienne działanie na nasz organizm. Alkohol ten charakteryzuje się korzystnym wpływem na ogólny stan naszego organizmu, poprawia jego gospodarkę jak i nasze samopoczucie. Ponadto, najważniejszym jej działaniem, jest dobroczynne oddziaływanie na układ pokarmowy: reguluje procesy trawienia, zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka, zgagi i niestrawności. Zaleca się wypicie jednego kieliszka po zjedzeniu obfitego posiłku. Pomaga ona również w walce z bezsennością i nerwicami.

http://www.benedyktynka.pl/uimages/bene_03.jpghttp://www.benedyktynka.pl/uimages/foto/std/foto_12_s.jpg
Benedyktynka zyskała ogromną popularność wśród konsumentów- potwierdzają to liczne nagrody i wyróżnienia oraz wpisanie jej w 2009 r. przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na prestiżową listę produktów tradycyjnych za niezmienną od lat recepturę i produkcję opartą o ścisłe zasady oryginalnych i lokalnych receptur.

W ubiegłym roku, 2010, obchodzono 500 lecie tego napitku. W całym kraju, jak i w Wielkopolsce, odbyło się wiele ciekawych event’ów i konkursów związanych z tą tematyką. Między innymi, w Poznaniu odbył się konkurs barmański na opracowanie i przygotowanie najlepszego drinka, którego bazą jest benedyktynka. Wygrał barman z Browarii, Krystian Krawczyk który zaprojektował napoje o nazwie „Pokuta” i „Czerwone kozaczki”. Miały one w składzie, oprócz Benedyktynki wódkę Niemierhoff oraz odpowiednio: syrop z brzoskwini, marakuji, sok z limonki oraz grenadinę, gorącą wodę i kawałki owoców cytrusowych. 

Data: 20.02.2011, godzina: 19:36.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.