restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
życie miodem słodzone

Naturalny miód jest niezwykle cennym produktem, ze względu na właściwości smakowe, odżywcze i zdrowotne. Jest on również bazą wielu wyśmienitych deserów jak i dodatkiem do dań. W diecie każdego z nas, nie powinno zabraknąć choćby niewielkich porcji tego złotego daru pszczół i kwiatów. 



W ogólnej klasyfikacji rozróżniamy trzy typy miodów: nektarowe (kwiatowe), spadziowe i nektarowo-spadziowe.

Miody nektarowe to miody kwiatowe, powstają zazwyczaj z mieszanki pyłów różnych kwiatów. Charakteryzują się w dużej mierze jasną barwą i wyraźnym aromatem. Drugi typ, pochodzi ze spadzi (sok roślinny przetrawiony przez mszyce, a następnie wydalony na pędy) drzew iglastych bądź liściastych. Miody spadziowe, w odróżnieniu od kwiatowych, mają ciemniejszą barwę o odcieniu zielonkawo- szarym. Smak mają mniej atrakcyjny, ponieważ są dość mdłe, za to mają bardzo ciekawy, żywiczny aromat.

Wśród miodów kwiatowych, wyróżniamy bardzo szlachetne, miody gatunkowe, które charakteryzują się znaczną przewagą jednego gatunku pyłów. Taki efekt jest możliwy do uzyskania, tylko na obszarach, w których występuje jedna określona roślina, która jest bazą smakową miodu.

Miód rzepakowy

W stanie płynnym, miód rzepakowy ma kolor jasnożółty z delikatną domieszką barwy zielonej. Jego wyhodowanie jest uzależnione w dużym stopniu od pogody. Po skrystalizowaniu, miód ten ma kolor biały, a fakturę bardzo zwartą. Ponadto, charakteryzuje się on bardzo intensywnym zapachem rzepaku, co nie dla wszystkich może być przyjemnym doznaniem.

Miód wrzosowy

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR7pOEskQHmbZNDfsUoMQxLqnI-obGn3_CelqoczAvedM7f74cndQGatunek ten, przed skrystalizowaniem odznacza się barwą brunatno- czerwoną, a po procesie krystalizacji nabiera koloru żółtawobrunatnego i konsystencji masła. W smaku jest dość przyjemny, można wyczuć lekką nutę gorzkości. Zapach pozostaje właściwie neutralny.


Miód gryczany

Miód z nektaru gryki, odznacza się nieprzyjemnym zapachem, ciemnym kolorem i ziarnistą konsystencją. Jest on szczególnie cenne, ze względu na łatwość wykorzystania w procesie fermentacji, wyrabia się więc z niego bardzo chętnie miód pitny. Odpowiedzialne są za to duże ilości kwasów i ostry posmak. Miód gryczany jest bardzo ceniony ze względu na właściwości zdrowotne, zawiera on bowiem rutynę.

http://republika.pl/blog_la_3476346/4058821/tr/pszczola_i_jawor2.jpgMiód akacjowy

Miód ten pozyskuje się z akacji białej. Ma on zabarwienie lekko żółtawe, mdławy smak i neutralny zapach. W Polsce bardzo trudno uzyskać czysty jego gatunek, niemniej jednak jest bardzo lubiany i popularny, ze względy na wysoki procent sacharyny i fruktozy.

Miód lipowy

Jest to zdecydowany faworyt wśród dostępnych w Polsce miodów. Jednak, podobnie jak w wypadku miodu akacjowego, ze względu na brak skupionych hodowli lip, miód ten jest bardzo trudny w pozyskaniu. Trzeba go bardzo często hodować sztucznie. Po skrystalizowaniu, charakteryzuje się bardzo jasną barwą i kremową konsystencją. W smaku jest bardzo ostry, a jego zapach przypomina mięte.

Właściwości

Miód, podobnie jak cukier, zaliczany jest do grupy węglowodanów. Należy do pokarmów łatwo przyswajalnych, pomimo tego, iż kilogram tego przysmaku, to około 3000 kalorii (100 gram- ponad 300 kcal). Jest to produkt, który odgrywa ogromna rolę w procesie odżywiania. Rekomendowany jest zwłaszcza dla dzieci, które są na etapie rozwoju i wzrostu. Zaleca się im podawanie, choć jednej małej porcji dziennie. Wzmaga on bowiem przyrost wagi u dzieci rosnących oraz przyczynia się dużym stopniu do wytworzenia odporności organizmu na różne choroby.

Osobom dorosłym miód poleca się równie chętnie, ze względu na bogactwo witamin i minerałów oraz  korzystne działanie na stany chorobowe organizmu. Miód bogaty jest w wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, potas oraz witaminy: z grupy B, C, D, H, K i PP. Poleca się spożywane tego cudownego produktu osobom zmęczonym, zestresowany, borykającym się z nerwicami.

Miód, już od 4000 lat jest stosowany w lecznictwie naturalnym, jako lek na wszelkie zło czyhające w organizmie ludzkim. Obecnie, miód stosuje się do walki z chorobami serca, ze względu na dużą zawartość cukrów prostych. Mowa oczywiście o fruktozie i glukozie, które nasz organizm przyswaja bezpośrednio. Liczne badania dowiodły, że przy spożywaniu 70-100 g miodu na dobę, po około dwóch tygodniach występuje poprawa w leczeniu prostych schorzeń sercowych. Fruktoza i enzymy regulują pracę serca, krążenie.   

Miód, zwłaszcza gryczany, ze względu na zawartość rutyny polecany jest w leczeniu przeziębień. Posiada on wspaniałe właściwości wykrztuśne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, stosuje się go więc chętnie przy chorobach gardła, kaszlu, kataru, gorączki i ogólnego przeziębienia.

Miód stosuje sie również przy leczeniu chorób żołądka i wątroby. Reguluje procesy przemiany materii i ułatwia trawienie. Ponadto, udowodniono, iż miód jest doskonałym orężem w walce z toksynami w  naszym organizmie, takimi jak kawa, nikotyna, alkohol czy zanieczyszczenia środowiska. Świetnie oczyszcza cały organizm z tych niepożądanych zatruwaczy.

Miód pomocny jest również w walce z chorobami układu moczowego, ponieważ działa moczopędnie. Dzięki swym właściwościom przeciwzapalnym, przeciwdziała i leczy zapalenia układu moczowego. Zwiększa on przepływ naczyniowy w nerkach, co hamuje odkładanie się złogów. Pomocny jest przy takich schorzeniach jak: zapalenie pęcherza moczowego, kamica nerkowa, niewydolność nerek.


Miód, jest bardzo dobroczynnym produktem spożywczym, który cechuje się szeroko zakrojonymi właściwościami w dziedzinie smaku, zdrowia i kosmetyce. Jest on również bazą wielu wyśmienitych deserów jak i dodatkiem do dań. W diecie każdego z nas, nie powinno zabraknąć choćby niewielkich porcji tego złotego daru pszczół i kwiatów. 

Data: 20.02.2011, godzina: 19:22.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.