restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
rośliny odchudzające

Szczupła i smukła sylwetka to marzenie każdej z nas. Niestety, od tego celu dzielą nas lata świetlne ciężkiej pracy i wyrzeczeń. W mediach pojawiają sie coraz to nowe pomysły jak skrócić sobie te męczarnie... 

http://europharm-apteka.pl/lay_img/tea1.jpg

Każda  z nas marzy o wspaniałej, szczupłej i smukłej sylwetce. Jednak osiągnięcie takiego ideału, okupione jest zawsze ciężką pracą i wieloma wyrzeczeniami. Cudowne, coraz to nowe pomysły na diety, zalewają nas z każdej strony. Zdrowy styl życia, to również katorżnicze treningi, ponieważ sport to podstawa diety. Czy są jednak jakieś łatwiejsze sposoby na osiągnięcie szczupłej sylwetki?

Sposobów jest wiele. Od wielu wieków znane są tzw. wspomagacze odchudzania. Nie zastąpią one prawdziwej diety, ale podwoją jej efekty. Mowa oczywiście o cudownych roślinach, eliksirach i wyciągach z naturalnych bogactw naszej ziemi. Kiedyś spożywano je w naturalnej postaci, dzisiaj są składnikiem różnorodnych suplementów diety.

Większość z roślin, które odznaczają się korzystnym wpływem na proces odchudzania, charakteryzuje się tym, że mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy, trawienny i przyspieszają metabolizm. Są też takie, które pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej czy zmniejszają łaknienie. Przyjrzyjmy się im bliżej.

KORA WIERZBY BIAŁEJ

http://www.herbaflos.com/img/bz_s/s_wierzba_purp.jpgJest to roślina, która od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Przyczynia się do tego salicyna, która po spożyciu, przemienia się w kwas salicylowy i ma działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Dla osób, które się odchudzają najważniejszą informacją jest to, że kora wierzby białej w znaczny sposób przyspiesza metabolizm, co w efekcie prowadzi do szybszego rozkładu tłuszczy. Powoduje ona również, bardziej zintensyfikowane wytwarzania ciepła przez nasz organizm, co z kolei wpływa korzystnie na ilość spalanych tłuszczy, a raczej absorpcję ich do procesów energetycznych.

GUARANA

http://www.herbaflos.com/img/bz_s/s_wierzba_purp.jpgDzięki wysokiej zawartości kofeiny, guarana, zrobiła oszałamiającą karierę na całym świecie. Z jednej strony, jest ona wykorzystywana do napojów energetyzujących, wzmacniających organizm i zmniejszających jego zmęczenie. Z drugiej strony, roślina ta, ma przemożny wpływa na proces odchudzania. Podobnie jak kora biała, guarana zwiększa termogenezę naszego organizmu, co przyczynia się do poprawy metabolizmu. Kofeina zawarta w guaranie, ma jeszcze jedną zaletę- wspomaga wykorzystywanie zapasowej tkanki tłuszczowej do procesów energetycznych, co powoduje redukcję odkładającej się tkanki tłuszczowej (która w tym wypadku zamienia się na energię).

ZIELONA HERBATA

http://e-zielona.net/images/zielona-herbata.jpgJest to prawdziwa bomba witaminowa, bogata dodatkowo w niezbędna dla naszego organizmu minerały. Zawiera bowiem żelazo, fluor, wapń, cynk oraz witaminy z grupy A, B, C, E i K. Jest to cudowna roślina, której udowodniono korzystne działanie na nasz organizm. Zachowuje się ona bardzo podobnie jak guarana, ze względu na występowanie tego samego składnika: kofeiny. W związku z tym, przemienia zbędną tkankę tłuszczową w energię, ponadto zabija wolne rodniki, co pozwala na zachowanie pięknej i sprężystej skóry. Dodatkowo, samo picie czystej zielonej herbaty w znacznym stopniu oczyszcza nasz organizm z toksyn i pozwala zachować równowagę mineralną.

ŻEŃ- SZEŃ

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSzwSBxhfbxKIgw88VaAj6o3s0RaNq9IOC3f6vkcLqbr-xRT4NhJATa roślina, to kolejny pobudzacz energii i ducha w naszym ciele. Jej korzeń, zawiera wiele substancji czynnych, które uaktywniają się wraz z upływem czasu. Jest tu podobnie jak z winem- im ono starsze tym lepsze. Działa wzmacniająco na nasz organizm, oprócz przywracania mu energii, chroni również nasz układ immunologiczny. W medycynie naturalnej jest on chętnie wykorzystywany, ponieważ obniża poziom złego cholesterolu, jak i cukru we krwi. Żeń- szeń ponadto działa moczopędnie, co może prowadzić w swym efekcie do dodatkowej utraty wagi.

 Rośliny- czy też wyciągi z nich- które mają działanie odchudzające, stosowane są na szeroką skalę w preparatach wspomagających odchudzanie i tzw. suplementach diety. Takie preparaty mogą być bardzo przydatne, ale tylko wtedy, gdy korzystamy z nich z głową. Pierwszą, najistotniejszą zasadą, której z pewnością trzeba się trzymać, to czytanie dokładnie ulotki. Po wtóre, należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach:

  • osoby uczulone na aspirynę powinny omijać preparaty na bazie z wyciągiem kory białej;
  • preparaty zawierające kofeinę silnie uzależniają;
  • nie wolno przedawkować moczopędnych substancji, gdyż sieją zniszczenie w naszym organizmie;
  • tabletki nie zastąpią nam ani diety, ani aktywnego stylu życia. 
Data: 13.02.2011, godzina: 22:44.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.