restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
ziołowa kuchnia

Gwarantem najwyższej jakości serwowanych dań mogą być świeże zioła i przyprawy. Na użytek gospodarstw domowych wystarczy jak będziemy hodować w ogródku lub doniczce trzy, cztery gatunki świeżych, smacznych i zdrowych ziół.


Świeżość, świeżość i jeszcze raz świeżość- to główna modła współczesnych kulinariów. Świeże, naturalne składniki, to podstawa sukcesu nie tylko profesjonalnych restauracji, ale i każdej osoby próbującej swych sił w kuchni. Gwarantem najwyższej jakości serwowanych dań mogą być świeże zioła i przyprawy. Na użytek gospodarstw domowych wystarczy jak będziemy hodować w ogródku trzy, cztery gatunki świeżych, smacznych i zdrowych ziół. 
http://www.poradnikzdrowie.pl/s/image/thumbnails/42742/image/0b57adf0e0f24e04fdf47df417f00753ba0b5fcc_300x0_romiar-niestandardowy.jpg 

Zdrowa dieta, wyjątkowo smaczny posiłek, oryginalny wygląd potrawy- to tylko niektóre z zalet dodawania do dań, świeżych ziół. Przyprawy, które dostępne są na sklepowych półkach, opakowane w kolorowe torebki, to niestety oprócz suszonych ziół, spora dawka polepszaczy smaku, konserwantów, cukru czy niezdrowej soli. Z drugiej strony, tylko świeże zioła nadają potrawom niebywałej aromatyczności, której nie odnajdziemy nawet w połowie w torebce. Wybór jest naprawdę ogromny. Większość popularnych gatunków, możliwa jest do zasadzenia w domowym ogródku, lub- dla tych co takowego nie posiadają- w doniczce. Poniżej krótki przegląd kilku najważniejszych roślin przyprawowych, bez których trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek boje w kuchni

http://www.swiatkwiatow.pl/foto/bazylia-bazylia-pospolita-bazylia-wonna-bazylia-wlasciwa_6162.jpgBazylia 

Jest to przyprawa, która swe źródło zaczerpnęła w Indiach. W starożytności była to roślina, z której komponowano wieńce miłości. Europa, istnienie bazylii zawdzięcza żołnierzom Aleksandra Wielkiego. Choć największe triumfy świeci ona w Włoszech, zioło to, uprawiane jest praktycznie w każdym zakątku świata, ze względu na niesamowitą łatwość hodowli w doniczkach. Ponadto, można ją suszyć a nawet zamrażać (przed włożeniem do zamrażarki należy posmarować listki oliwą). Charakteryzuje się słonawo- cytrynowym smakiem z wyczuwalną nutą korzenności oraz bogatym, charakterystycznym aromatem. Zastosowania bazylii są bardzo szerokie- świetnie komponuje się z warzywami, mięsami i rybami czy potrawami z jaj. Jednak nierozerwalny związek tworzy ona z pomidorami. Dla mnie osobiście, porcja świeżej bazylii to nieodłączny składnik pesto. Przepis na niego jest banalnie prosty: spora garść bazylii, zielonych oliwek, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku- wszytskie składniki wystarczy zmiksować na gładką masę. Powstałe pesto, w zależności od potrzeby- idealnie nadaję się jako dressing do sałatek lub dodatek do farszów. 

http://www.spizarnieponiatowskich.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/k/o/kolendra_1.jpgKolendra

Historia tego zioła sięga średniowiecza, w którym według podań, chętnie przygotowywano miłosny eliksir z kolendry. Obecnie kolendra, najchętniej uprawiana jest w Indiach, krajach z rosyjskiego kręgu kulturowego oraz w Stanach Zjednoczonych. Jest to spowodowane, bez wątpienia, niesamowitą oryginalnością pod względem smakowym, jaką poszczycić może się ta roślina. Jej korzenny, słodko- pieprzowy smak, okazał się idealnym ingredientem mieszanek przyprawowych, takich jak curry, garam masala czy pieprz ziołowy i ma zastosowanie w kuchni indyjskiej, chińskiej, meksykańskiej czy marokańskiej. Idealnie nadaje się do sałatek, mięs i zup z warzyw strączkowych.

http://www.i-jedynka.pl/images/produkty/2007113014_natka%20pietruszki.jpgNatka pietruszki (pietruszka karbowana)

Od wieków, nie bez powodu, króluje na stołach i w ogródkach rozsądnych gospodyń na całym świecie - pietruszka to samo zdrowie i niespotykany smak oraz zapach. Wielu z nas nie wyobraża sobie wręcz życia bez natki pietruszki, dlatego, że stanowi ona bezwzględną podstawę zup, wywarów i bulionów. Bardzo chętnie dodajemy ją również do sałatek warzywnych i ryb oraz wykwintnych potraw z dziczyzny.

http://www.maspol.com.pl/pics/produkty/koperek.jpgKoperek

To  jedno z najstarszych i najszerzej stosowanych ziół w lecznictwie i w kuchni. Jest bardzo łatwy a zatem i powszechny w hodowli. Jego silny, charakterystyczny aromat sprawia, że w kuchni jako dodatek do wielu dań nie ma sobie równych. Oprócz tego, że jest prawdziwą bombą witaminową (witaminy z grupy A, C, D, E, B ponadto zawiera wapń i żelazo) ogromną popularnością cieszy się wśród domowych sposobów leczenie i w tradycyjnym zielarstwie jako niepokonana oręż w walce z zaburzeniami żołądkowymi. Również w dziedzinie kulinariów jest szeroko stosowany- chętnie dodajemy go do zup, warzyw, sosów (bardzo popularny sos koperkowy to mój osobisty smak dzieciństwa). Tak jak bazylia z pomidorem, koperek też może poszczycić się żelaznym związkiem z warzywami. W tym wypadku są to ziemniaki, najchętniej młode z dodatkiem świeżego masła. Koperek to również oryginalny dodatek do ryb i owoców morza.

http://www.warzywa-owoce.tychy.pl/img/ziola/estragon.jpgEstragon

To roślina przyprawowa, która ogromną popularność zyskała we Francji, Włoszech, Grecji i Hiszpanii. Średniowiecze to okres, w którym estragon cieszył się złą sławą – używany był bowiem do odstraszania potworów. Jego główne cechy charakterystyczne to: liście o igiełkowatych kształtach, intensywny aromat i lekko gorzkawy smak. Jego liczne zastosowania w kuchni i medycynie, zasądziły o niezwykłej popularności tego zioła, które wchodzi w skład mieszanki prowansalskiej, jak i stanowi doskonałą podstawę marynat do ryb. W Polsce, w kraju, w którym do niedawna, każda szanująca się gospodyni, wraz z końcem lata przygotowywała zapasy do swej zimowej spiżarni, estragon używany był głownie jako podstawa zaprawy octowej jak i ważny składnik kiszonej kapusty czy ogórków.

Zalet stosowania ziół jest bardzo wiele, oprócz swych właściwości smakowych i bogactwa aromatu, są one źródłem zdrowia i urody. Zasadniczo, każda z tych roślin przyprawowych, charakteryzuje się dobroczynnym wpływem na żołądek, jelita i procesy trawienne. Każde z nich, ma również swoje oryginalne zastosowanie. Oto niektóre z nich :

Bazylia

Działanie przeciwkaszlowe, rozkurczowe. Poprawia pracę nerek i ogólny nastrój psychofizyczny.

Estragon

Łagodzi ból i kolki, jest moczopędny, wspiera leczenie reumatyzmu i artretyzmu.

Kolendra

Przeciwdziała nadmiernemu wzrostowi flory bakteryjnej

Koperek

Jest nieocenionym źródłem wapnia, żelaza, fosforu oraz witamin A, E, D, C, K I B. Pobudza wydzielenie soków żołądkowych, udrażnia drogi oddechowe, ma działanie mlekopędne (dlatego polecana jest dla kobiet w ciąży i karmiących.)

Pietruszka

Przyczynia się do wzrostu odporności całego ciała, ma właściwości regenerujące dla skóry, redukuje zagrożenia kamicy żółciowej, zapaleń układu moczowego, stosowana jest do leczenia ran po ukoszeniach owadów oraz bólów zęba

 Zioła w naszym domu to źródło smaku, aromatu i zdrowia. Przy odrobienie rozwagi i opanowaniu można wszystkie te cudowne zielone roślinki hodować w domu. Przy umiejętnym komponowaniu dań, dodawanie świeżych przypraw, może być gwarantem naszych sukcesów kulinarnych. Należy tylko pamiętać, by przyprawy nie zdominowały smaku mięsa czy warzyw do których są dodawane.

Data: 06.02.2011, godzina: 10:00.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.