restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Lodowa rewolucja

Dbałość o zdrowie i sylwetkę jest imperatywem narzuconym przez cywilizację. Spożywanie 2 małych porcji lodów dziennie, dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych składników, przyjemności a w upalne dni orzeźwi zdecydowanie cały nasz organizm. Wbrew konwenansom, nie jest to również zbrodnia przeciwko restrykcyjnej diecie.  


Dbałość o zdrowie i sylwetkę jest imperatywem narzuconym przez cywilizację. Większość diet, wymusza rezygnację z tego co przyjemne, smaczne i słodkie. Nie musi tak jednak być – okazuje się, że wcale nie trzeba odrzucać ukochanych słodyczy i deserów, w naszej walce o smukłą linię i zdrowe ciało. Propozycja na dziś: dieta lodowa
Niebiańsko zmrożone desery, oprócz niekwestionowanych właściwości smakowych, to dla wielu, najważniejszy, dostawca przyjemności. Lody lubimy zjadać na poprawę humoru, na szary dzień by wypełnić go kolorami czy po prostu, jako lek na zimową chandrę. Z drugiej strony, desery lodowe uświęcają wyjątkowe spotkanie z przyjaciółmi czy uroczystości w gronie najbliższych. Wynalazcą tego cudownego smakołyku są Chińczycy, którzy przyrządzali je ze śniegu, mleka i owoców. Przepis do Włoch, wykradł w 1292 roku Marco Polo. Prawdziwa restauracja tego cudownego deseru, nastąpiła na weselu Katarzyny Medycejskiej, kiedy to dystyngowany cukiernik przyrządził sorbety. Rzeczywista popularność lodów, to jednak dopiero 1672 rok, kiedy to pojawiły się pierwsze desery lodowe w paryskiej kawiarni. Ostatnim przystankiem na naszej skrótowej drodze historii lodów, to rok 1876- data wynalezienia chłodziarki przez Carla von Linde. Od tego czasu rozpoczęła się masowa produkcja ukochanych, nie tylko przez dzieci, przysmaków.

http://bi.gazeta.pl/im/7/7498/z7498827Q,Lody-z-owocami-i-z-korzennym-sosem-czekoladowym.jpg
Lody, to zdecydowanie jedna z tych przyjemności, których przynajmniej latem, trudno nam odmówić. Potoczna świadomość podpowiada nam jednak, że są to niezdrowe, tłuste i puste bomby kaloryczne. Nic bardziej mylnego. Porcja lodów, to nieocenione źródło wapnia, które według naukowców odgrywa znaczącą rolę w procesie odchudzania. W 100 gramach lodów śmietankowych, odnajdujemy około 120 mg tego dobroczynnego pierwiastka- to o wiele więcej, niż w szklance mleka. To właśnie wapń wspomaga pracę naszego układu nerwowego oraz procesu spalanie tłuszczu. Ponadto porcja lodów (ok. 100 g) zawiera mniej niż 100 kcal. Właściwie przygotowany deser charakteryzuję się ponadto lekkostrawnością. Nadają się więc idealnie na przekąskę pomiędzy posiłkami. Dodatkowo, ich zimna postać wpływa korzystnie na szybszą przemianę materii- nasz organizm po spożyciu lodów, potrzebuje więcej energii, by przywrócić normalną temperaturę, co przekłada się proporcjonalnie na liczbę spalonych kalorii. Należy jednak pamiętać, by zjadać właściwe lody, to znaczy takie, które są bez dodatków (likiery, czekolady, kandyzowane owoce czy polewy i sosy) oraz sztucznych konserwantów. Najlepsze dla naszego organizmu są jednak sorbety- czyli zmiksowany sok owocowy z miąższem.

W lodach, wbrew pozorom znajduje się bardzo dużo niezbędnych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Są idealnym źródłem witaminy A, E, D, B2 oraz K. Korzyści z dostarczania naszemu organizmowi właśnie tych witamin, są nieocenione, między innymi: produkcja szkliwa w uzębieniu, wsparcie pracy wątroby, dobroczynny wpływ na skórę, mięśnie, włosy i paznokcie, zmniejszenie ryzyka raka, dobroczynny wpływ na układ krwionośny, prawidłowa krzepliwość krwi, dobre przyswajanie wapnia. Ponadto mleczne lody, oprócz bogactwa wapnia dostarczają również magnezu. Znany od wielu stuleci, sposób walki z bólem gardła, to nie tylko babcine metody, to również uznane przez wielu specjalistów sposoby leczenia za pomocą lodów. Zaleca się więc spożywanie tego zimnego smakołyku na anginę czy zapalenie gardła, jak i pacjentom bezpośrednio po zabiegu wycinania migdałów. Dzieje się tak ze względu na działanie przeciwbólowe, przeciwobrzękowe i przeciwkrwotoczne.
 

Polacy zjadają średnio 4-5 litrów lodów rocznie, co plasuje nas na jednym z ostatnich miejsc w klasyfikacji spożywania lodów na świecie. Badania dowodzą, że sięgamy po tą przekąskę tylko latem- co jest niewybaczalnym błędem- gdyż swoje właściwości zachowują również zimą. Zachęcam do domowych sposobów robienia lodów, ponieważ będziemy mieć pewność, co do zastosowanych składników. Najłatwiej jest przygotować sorbet- wystarczą bowiem owoce, cukier czy miód, woda i dobry blender. Jednak to mleczne lody są nieocenionym źródłem wapnia i charakteryzują się niebiańską puszystością. Poniżej podaje przepis na domowe lody bananowo- waniliowo- kakaowe.

0,5 litra kremówki

0,5 szklanki cukru

2 serki waniliowe

2 banany

5 łyżek 60 % kakao


 

Śmietankę ubić z połową cukru. 2 żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Białka ubić na sztywną pianę, banany zmiksować. Wszystkie składniki połączyć z serkiem waniliowym, przełożyć do formy, zamrozić.

Spożywanie 2 małych porcji lodów dziennie dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych składników, przyjemności a w upalne dni orzeźwi zdecydowanie cały nasz organizm. Jeżeli będziemy przestrzegać zasad zdrowego rozsądku przyczynią się one również do zachowania smukłej sylwetki.

Data: 30.01.2011, godzina: 19:27.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.