restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
O roli psychiki w procesie odchudzania

Problem ze zrzuceniem wagi jest często konsekwencją problemów natury emocjonalnej. Wiele się mówi o „zajadaniu” problemów czy pocieszaniu się słodyczami. Objadanie się to specyficzny mechanizm, który zapewnia  psychiczne poczucie bezpieczeństwa w trudnej sytuacji. 


http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://img.interia.pl/kobieta/nimg/l/a/Bulimia_antidotum_stres_3363411.jpg&imgrefurl=http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news/bulimia-antidotum-na-stres/zdjecie/na-bulimie-cierpia-glownie-kobiety,3363411&usg=__i7P7y5l7DDD7kIXKFxCu8qZWuiA=&h=320&w=440&sz=41&hl=pl&start=27&sig2=vbyhAZALO1W2Tzvj--Wang&zoom=1&tbnid=B1_tZaDo2gqR2M:&tbnh=156&tbnw=203&ei=B0wFTZyjK8eWOqGG5egB&prev=/images%3Fq%3Dstres%26hl%3Dpl%26biw%3D1280%26bih%3D685%26tbs%3Disch:1&itbs=1&iact=rc&dur=320&oei=9UsFTb2yIs-fOprqiKgB&esq=2&page=2&ndsp=15&ved=1t:429,r:6,s:27&tx=81&ty=34

Problem ze zrzuceniem wagi jest często konsekwencją problemów natury emocjonalnej. Wiele się mówi o „zajadaniu” problemów, pocieszaniu się słodyczami, ponieważ dobre jedzenie dostarcza pozytywnych emocji. Często sięgamy po smakołyki w momentach trudnych do zniesienia. Objadanie się to specyficzny mechanizm, który zapewnia  psychiczne poczucie bezpieczeństwa w trudnej sytuacji. Czasem bywa tak, że dodatkowe kilogramy stanowią swoistą ochronę przed skrzywdzeniem. Nadwaga, może być jednym z objawów zaburzeń emocjonalnych. Często jemy, gdy brakuje nam miłości i poczucia bezpieczeństwa

Dlaczego tak trudno jest schudnąć? Podejmując decyzję o odchudzaniu ważne jest, by znaleźć przyczyny problemów i to z nimi walczyć. Źródłem nadwagi może być: trudność w akceptacji  nowego wyglądu ciała, po utracie kilogramów; lęk przed tym, że zmiana wyglądu zobowiązuje do nowego stylu życia czy nawet wroga postawa wobec własnego ciała, z którym należy walczyć. Ponadto, przyczyną problemów z odchudzaniem może być brak asertywności-  nie potrafimy odmawiać, gdy ktoś proponuje kolejny kawałek ciasta. Bywa też tak, że nadwaga jest źródłem zainteresowania ze strony innych ludzi, dlatego by je podtrzymać podświadomie nie możemy schudnąć. Czasem też objadanie się jest traktowane jako samokaranie.

http://www.kpz.edu.pl/grafika/nadwaga.jpg 

Zdarza się, że osoby, które chcą schudnąć mają problemy z poczuciem własnej wartości- nie wierzą w siebie, swoje możliwości, wręcz nie lubią siebie, takimi jakimi są. Trudno sobie wyobrazić, że taka osoba odniesie spektakularny sukces w odchudzaniu. Niska samoocena może mieć bardzo wiele źródeł. Istotne jest, by rozpoznać przyczyny i zmienić podejście do siebie i środowiska, w którym żyjemy. Ważne, by wyeliminować negatywne myśli o sobie i zastąpić je pozytywnymi.

Psychika jest najważniejsza- nie tylko w odchudzaniu, ale w każdym działaniu, jakiego się podejmujemy. Gdy nasze samopoczucie jest dobre- odchudzanie i utrzymanie wagi jest dużo łatwiejsze, niż wtedy, gdy źle się czujemy. Aby wyeliminować przyczyny problemów powinniśmy nauczyć się je rozpoznawać i stawiać czoła wszelkim przeciwnościom. Pomoc psychologa jest  potrzebna, jeżeli nie potrafimy sami poradzić sobie z odkryciem źródeł naszych problemów, albo nie do końca wiemy jak zacząć. Specjalista jest od tego, by nam pomóc.

Sama dieta nie sprawi, że  poczujemy się lepiej . Często powoduje tylko utratę energii i motywacji do działania. Gdy kolejny raz nie udaje nam się schudnąć, winą obarczamy samych siebie. Ważne jest, by przed rozpoczęciem diety poznać własne ciało i dostosować dietę tak, by służyła i ciału i psychice. To samo dotyczy aktywności fizycznej. Należy robić tylko to, co się lubi i co sprawia nam przyjemność.

Poznanie siebie, swojego ciała, mocnych i słabych stron powoduje, że wzrasta motywacja do działania oraz odpowiedzialność za własne czyny.

Zwiększając świadomość samych siebie uczymy się na nowo smakować jedzenie, spożywać posiłki w spokoju. Nie wolno myśleć o problemach i obowiązkach podczas jedzenia- to czas tylko dla nas i naszych bliskich. Spożywając posiłek nauczmy się rozpoznawać swoje uczucia i emocje. Nauka jedzenia na nowo, pozwala na zwiększenie świadomości siebie. To my wybieramy co, jak i po co jemy, a nie na odwrót.  

Każdy jest inny, dlatego też proces utraty wagi u każdego wygląda inaczej. Należy rozpoznać, to czego właśnie potrzebujemy. Jednakże, bez względu na ilość kilogramów, których chcemy się pozbyć, nasz temperament czy osobowość- potrzebujemy wsparcia. Przebywajmy w towarzystwie osób, które nas akceptują i są oparciem w dążeniu do celu.

Należy sobie uświadomić, że nie możemy zmienić wielu aspektów naszego ciała, ale możemy zmienić nasze przekonania i postawy, które wpływają na sposób odbierania samych siebie.  Zmiana zaczyna się teraz, od tego co czujemy i myślimy. Proces utraty wagi jest ściśle związany z nauką  szacunku dla siebie, życia w zgodzie ze sobą i swoimi wartościami.

 Ale jak to zrobić?

Analizujemy swój sposób odżywiania pod kątem nawyków żywieniowych, mocnych i słabych stron, przekonań, poglądów. Następnie określamy cele krótko i długoterminowe. Kolejnym krokiem, jest stworzenie planu działania w zależności od oceny odżywiania, stylu życia i celów. Ważne, by cele były realne, osiągalne i stworzone przez nas. Gdy stworzymy już plan- zaczynamy działać. Obserwujemy zmiany swoich zachowań, uczymy się wsłuchiwać w swoje ciało. Ogromną rolę odgrywa tu intuicja.
http://lorelei.blox.pl/resource/kobieta.jpeg 

Gdy zaczniemy się odchudzać w świadomy sposób, zdamy sobie sprawę ze związków między nastrojem, a jedzeniem i ilością spożywanego pokarmu. Zrozumienie siebie, daje możliwość samodzielnych wyborów, świadomych i zgodnych z realnymi potrzebami. W procesie odchudzania uważniej przyjrzymy się swojemu ciału, uczuciom i myślom, stwórzymy własną strategię motywacyjną. Rozpoznamy jaka żywność daje energię i dobre samopoczucie , a także opracujemy własny, zgodny ze stylem życia plan odżywiania.

Na koniec chciałabym zaproponować ćwiczenie, które zwiększy zewnętrzną sferę świadomości- związaną z doznaniami zmysłowymi.

Weź  coś do jedzenia. Usiądź, zamknij oczy. Włóż kęs do ust i bardzo powoli zacznij go jeść. Zwróć uwagę, jak zaczynają pracować twoje ślinianki i jak konsystencja jedzenia zmienia się w ustach. Czy, to co jesz jest chrupiące, czy też gładkie? Zwróć uwagę, czy wolisz żuć, czy ssać i przez moment skoncentruj się na tym, jak reagują Twoje kubki smakowe. Czy jedzenie jest słodkie, gorzkie, a może bez smaku? Czy smak się zmienia? Zwróć uwagę, czy jesteś gotowy, by przełknąć i wstrzymaj się na kilka chwil. Kiedy jesteś już gotowy-przełknij i poczuj, jak jedzenie przesuwa się wzdłuż przełyku do żołądka. Jak często jesz w taki sposób? Najprawdopodobniej jedząc masz uwagę zajętą czymś innym. Zwracając uwagę na to, co wprowadzasz do swojego organizmu, możesz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Możesz również uznać, że jest to właściwy sposób traktowania własnego ciała.

 
Autor:  

Karolina Chlebosz

Data: 12.12.2010, godzina: 23:23.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.