restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Smakosze mają swoją kolekcję
Nasze zainteresowanie kulinariami i gastronomią coraz mocniej przekłada się nie tylko na śledzenie różnych programów telewizyjnych, ale także na wzrost zainteresowania tym, co jemy. Nie wystarcza nam już wiedza, że coś jest smaczne i tanie, chcemy wiedzieć z czego jest zrobione.

Takie zachowanie konsumenta, coraz większa świadomość i ekspansja certyfikowanych produktów zmienia podejście producentów do tego, co mają do zaoferowania klientom. Nie inaczej jest także w ABC Kuchni z Suchego Lasu pod Poznaniem. Jej właściciel Hieronim Jurga od momentu powołania do życia firmy i kolejnych przedsięwzięć zawsze stawiał na jakość. Co więcej poszukiwał tylko takich dostawców, jak np. Folwark Wąsowo, które dostarczą mu surowiec z najwyższej półki.

Właściciel firmy chciał oprócz działalności cateringowej i restauratorskiej dać coś klientom, którzy szukają zdrowego i smacznego produktu, bez konserwantów i ulepszaczy, który wykorzystają w swojej domowej kuchni. I tak narodziła się unikatowa w skali kraju Kolekcja Smaku. Spójny design słoiczków, nalepek i niepowtarzalny smak, to argumenty za tym, że całość przedsięwzięcia została należycie przemyślana.

Obecnie w kolekcji znajdują się cztery smaki. Bardzo różne, ale wszystkie zaskakujące swoją oryginalnością. Zadowalają one zarówno wegetarian, smakoszy ryb, jak i zwolenników mięsa.

PARFAIT Z ŁOSOSIA Z nutą ziół prowansalskich. Składniki produktu: filet z łososia, śmietana 33%, zioła prowansalskie, przyprawy. Sposób podania: delikatną w smaku pastą z łososia można smarować krakersy, tosty i kanapki, chleb chrupki i razowy. Doskonale pasuje z dodatkami: pomidorem, koperkiem, ogórkiem kiszonym. Z parfait z łososia można przygotować także wytrawny mrożony deser, dla którego idealnym dodatkiem jest konfitura z czerwonej cebuli z miodem i winem.

PASZTET Z WĄTRÓBEK DROBIOWYCH. Składniki produktu: wątróbki drobiowe, cebula, masło, jaja kurze, przyprawy. Pasztet z wątróbek doskonale komponuje się z bazylią, ogórkiem kiszonym, pomidorem. Może być podawany z chlebem razowym, a także z kromkami chrupiącej bagietki.

PASZTET Z SOCZEWICY. Z nutą imbiru, gałki muszkatołowej i czosnku. Składniki produktu: soczewica czerwona, marchew, seler, cebula, masło, śmietana, jajka, przyprawy. Pasztet z soczewicy jest idealny do kanapek, ale także jako część dania głównego. Pokrojony w plastry i ułożony na półmisku świetnie komponuje się na imprezowym stole, jako przystawka lub zakąska.

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI Z WINEM I MIODEM. Składniki produktu: cebula czerwona, cukier żelujący, ocet balsamiczny, wino czerwone, miód, przyprawy. Konfitura z czerwonej cebuli pochodzącej z ekologicznej produkcji Folwarku Wąsowo z winem i miodem jest doskonała jako dodatek do dań z grilla i pasztetów z soczewicy i wątróbek drobiowych produkcji ABC Kuchni. Doskonale smakuje wytrawny deser z parfait z łososia, konfitury z czerwonej cebuli z miodem i winem i musu chrzanowego.

Kolekcja Smaku ma już swoich zwolenników. Z olbrzymim zainteresowaniem spotkała się podczas tegorocznej Polagry w Poznaniu. Jej smak docenili uczestnicy m.in. Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, a także targowisk regionalnych produktów Tygiel by REforma i Tygiel w 3 Kolorach oraz w czasie Cooking Session w Poznaniu.

Kolekcja Smaku jest dostępna w ciągłej sprzedaży w restauracjach ABC Kuchni i 3 Kolorach oraz za pośrednictwem strony www.kolekcjasmakow.com, a także przy okazji wielu imprez i na targowiskach z naturalną żywnością.

Kolekcja Smaku to nie tylko pyszne „smarowidła” na kanapki, ale także baza do dań obiadowych.

Oto jedno z nich, zaproponowane przez szefa kuchni i produkcji Krzysztofa Kucharskiego ABC Kuchni:

Włoska bruschetta z duszonymi grzybami

Składniki:

jeden chlebek ciabatta

słoiczek pasztetu z wątróbek drobiowych

boczniaki 250 gram

grzyby shitake lub pieczarki 250 gram

jedna duża posiekana w piórka cebula

dwa ząbki pokrojonego w plasterki czosnku

oliwa z oliwek do smażenia

sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ciabattę kroimy na 2-centymetrowe kromki, każdą z nich smarujemy pasztetem z wątróbek drobiowych.

Zapiekamy w piecu w temp 150 stopni C przez 10 minut.

W tym czasie w rondelku szklimy na oliwie cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone w duże kawałki grzyby i dusimy na dużym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Grzanki wyjmujemy z pieca na talerz i na każdej układamy gorące uduszone grzyby.

Całość polewamy delikatnie oliwą. Możemy też posypać płatkami parmezanu.

Data: 06.11.2013, godzina: 15:00.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.