restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Tydzień Japoński
Centrum Kultury Zamek i Teatr Wielki w Poznaniu, informują, że w dniach od 19 do 24 października odbędzie się Tydzień Japoński w Poznaniu 2013 /wstęp wolny/.

Tokara

Od momentu powstania zespołu w 2004 roku Tokara prowadzi ożywioną działalność koncertową zarówno w kraju, jak i zagranicą. Grupa występowała między innymi na Broadwayu czy podczas festiwalu teatralnego w Edynburgu. Obecnie około pół roku spędzaja na występach poza Japonią. Dzięki swobodnemu posługiwaniu sie rytmem oraz zaskakującej szybkości i energii zyskali sobie opinię „pięknych pałeczek”. w 2011 roku w wyrazie uznania dla Tokary rząd Japoni po raz pierwszy w historii przyznał prowadzącemu zespół- Artowi Lee wizę artystyczną dla artysty bębniarza. W 2005 roku, podczas obywającego się w Tokio Międzynarodowego Konkursu Wadaiko (bęben japoński) zdobyli główną nagrodę w kategorii ō-daiko (wielkiego taiko).

 

Samurai Sword Artists

Grupa Samurai Sword Artists powstała w 1998 roku. Poprzez połączenie sztuki walki z elementami artystycznymi, grupa wytworzyła swój unikalny styl władania mieczem na scenie - KAMUI . Formacja jest wysoko oceniana nie tylko w Japonii, lecz również za granicą, w tym w Ameryce i Europie, gdzie w ostatnim czasie została przyjęta bardzo entuzjastycznie. Doceniony przez samego Quentina Tarantino lider grupy – Tetsurou Shimaguchi wystąpił w filmie „Kill Bill vol.1”, opracował również choreografię do scen walk w filmie.

 

 

Grupa teatralna „Yume hikō”

Grupa teatralna „Yume hikō” („Lot we śnie”) została założona w 1994 roku przez lekarza Masayę Tatebō, a jednym z celów była rehabilitacja nie chodzących do szkoły dzieci dotkniętych autyzmem. Obecnie grupę tworzą aktorzy w wieku od 0 do 80 lat, ale w jej centrum znjadują się dzieci kochające taniec i śpiew. Masaya Tatebō wystąpił ze swoim tanecznym przedstawieniem między innymi w Carnegie Hall, Sydney Opera House czy w teatrze w Wersalu, wszędzie spotykając się z życzliwym przyjęciem. W 2010 wziął udział w EXPO w Szanghaju – także ten występ zakończył się sukcesem, a od roku 2011 bierze udział w Japan Week. Tym razem zaprezentujemy sceniczną interpretację przemian w kulturze japońskiej, jakie zaszły od czasów dawnych po dzień dzisiejszy.

 

Lady’s Kitsuke Gakuin

Nasze stowarzyszenie Kimono Lady’s Kitsuke Gakuin zrzesza aż osiem tysięcy członków. Dysponujemy głęboką wiedzą w dziedzinie historii kimona. Od lat przeprowadzamy liczne prelekcje, by przybliżyć ludziom tę część japońskiej kultury. Podczas Japan Week, przy akompaniamencie muzyki chcielibyśmy przedstawić wyrafinowaną sztukę jaką jest kitsuke, czyli zakładanie kimona. Widok ludzi jednocześnie tańczących w bogato zdobionych kimonach zapiera dech w piersiach. Mamy nadzieję, że zapewnimy Państwu rozrywkę na najwyższym poziomie.

Data: 24.09.2013, godzina: 09:17.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.