restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
Już po raz siódmy w Poznaniu w ramach Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku twórcy nalewek staną do turnieju o tytuł "Polska Nalewka Roku 2013" , ale to nie jedyne atrakcje VII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.
PROGRAM:
    Czwartek – 15 Sierpnia
Warsztaty, Laboratoria i Inne: 11:00 – 19:00 Truskawka w wielu odsłonach, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu 12:00 – 19:00 Namiot zdrowia „W Krainie Sałatek”, Stary Rynek, okolice ujścia, ul. Świętosławskiej 13:00 – 17:00 Warsztaty z wypieku chleba, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu 14:00 Otwarcie wystawy „Na zdrowie!” – etykiety i opakowania polskich nalewek, wódek i likierów od końca XIX w. do lat pięćdziesiątych wieku XX z kolekcji Adama Łukawskiego. Galeria Oko/Ucho (przy Scenie na Piętrze), mecenat: Stomil Poznań 15:00 „Glina na stół”, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu 17:30 Kolacja degustacyjna „Wieczór Nalewek Zbigniewa Sierszuły”, Restauracja Toga, (bilety 80zł*) - rezerwacje są przyjmowane w restauracji Toga pod adresem: restauracjatoga@gmail.com lub pod adresem: katarzyna@ofds.pl oraz pod numerem 792 613 158 18:00 Food design i molekuły – prezentacja, warsztaty, degustacja, REforma Studio (bilety 80zł*) - rezerwacje są przyjmowane pod adresem d.indycka@reformastudio.pl lub pod numerem 792 308 526, FB: REforma Studio Aquanet w kuchni – Szymon Sławiński gotuje na stoisku firmy Aquanet Pierekaczewnik – tatarski specjał, pokaz i degustacja, Dżenneta Bohdanowicz, stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku Scena Festiwalu 12:00 – 16:00 Pokazy kulinarne i konkursy Aquanet 16:00 – 17:00 BlogerChef – blogerzy kulinarni na scenie OFDS 17:00 – 22:00 Koncerty: ClassZmer, Pierwsza Poznańska Niesymfoniczna Orkiestra Ukulele, The Stylacja ok 20:00 Ogłoszenie wyników Konkursu Polska Nalewka 2013; Kino Kulinarne / Kino Muza – Kulinarny Tani Czwartek (bilety 8zł*) 17:15 – Jiro śni o sushi, Reż. David Gelb 19:00 – 18 spotkań przy stole, Reż. Jorge Coira 21:00 – Faceci od kuchni, Reż. Daniel Cohen REZERWACJE: Bilety można nabyć w kasie kina lub za pośrednictwem strony: http://bilety24.pl/
    Piątek – 16 Sierpnia Warsztaty, Laboratoria i Inne: 11:00, 13:00, 15:00 i 17:00 „Krówka” wielkopolski cukierek warsztaty kulinarno – plastyczne dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu 12.00 – 15.00 Konkurs „Najlepszy Tatar w Wielkopolsce”, posiedzenie jury, restauracja Pod Pretekstem (zamknięte dla publiczności, wstęp – akredytowane media) 13:00 – 17:00 Warsztaty z wypieku chleba, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu 13:00 Polskie Cydry, prowadzi Hieronim Błażejak, Museum Cafe (bilety 30 zł*) - bilety i rezerwacje są przyjmowane w Museum Cafe (Dziedziniec Muzeum Archeologicznego w Poznaniu), a także pod adresem pod adresem: katarzyna@ofds.pl lub pod numerem 792 613 158 16:00 Blogujemy i gotujemy (z głową) – warsztaty kulinarne, Akademia Kulinarna SPOT. TO EAT, (bezpłatne, obowiązują zapisy – kontakt@blogerchef.pl) 16:00 Kuchnia molekularna z Jeanem Bosem, Akademia Kulinarna D42, (bilety 450zł, tel. 607 577 024, www.dabrowskiego.com) 16:00 „Polskie smaki” – spotkanie autorskie z Izabelą Byszewską prowadzi Hanna Szymanderska, Museum Cafe 16:30 i 18:30 Warsztaty ostrygowe, Restauracja Toga (bilety 45zł*) - rezerwacje są przyjmowane w restauracji Toga pod adresem restauracjatoga@gmail.com lub pod adresem katarzyna@ofds.pl oraz pod numerem 792 613 158 17:00 Przyszłość polskiej gastronomii, stan polskiej edukacji kulinarnej – wizje przyszłości. Dyskusja otwarta, Museum Cafe Trzy Znaki Smaku - pokazy i degustacje produktów z oznaczeniami ChNP, ChOG, GTS – stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku Pierekaczewnik – tatarski specjał, pokaz i degustacja, Dżenneta Bogdanowicz, stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku Aquanet dla Dzieci – Katia Roman-Trzaska prowadzi animacje dla dzieci na stoisku firmy Aquanet Scena Festiwalu 13:00 – 17:30 Pokazy kulinarne i konkursy Aquanet 15:30 Maciej Nowicki, VMI Szkoła Kulinarna, pokaz, prezentacja szkoły 16:00 Ogłoszenie wyników konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 18:00 – 22:00 Koncerty: Kapela z Orliczka, Bordello a’ Capello ok. 19:00 Ogłoszenie wyników konkursu „Najlepszy Tatar w Wielkopolsce 2013”
    Sobota – 17 Sierpnia. Dzień z Powiatem Poznańskim Warsztaty, Laboratoria i Inne: 11:00 – 13:00 IV Poznański Bieg Kelnerów VineBridge, Stary Rynek www.biegkelnerow.pl 11:30 – 16:30 Little Chef i Katia Roman-Trzaska – animacje kulinarne dla najmłodszych, zaprasza Aquanet, namiot OFDS (okolice ujścia ul. Świętosławskiej) 12:00 i 16:00 Pszczoły – jak powstaje miód czyli warsztaty pszczelarskie dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu 12:00 i 16:00 Warsztaty z Sebastianem Gołębiewskim, dania z kurczaków z chowu zrównoważonego żywionych z udziałem probiotyków i ziół. zaprasza Agencja Rynku Rolnego, Restauracja Toga (bezpłatnie, obowiązują zapisy*) - zapisy są przyjmowane pod adresem: katarzyna@ofds.pl lub pod numerem 792 613 158 - Ilość miejsc w grupach ograniczona 13:00 Dzika kuchnia, Naturalnie Dookoła Poznania – gotowanie z użyciem dziko rosnących ziół i roślin, prowadzi Krystyna Stepczyńska-Szymczak, Museum Cafe (wstęp wolny) 13:00 – 17:00 Warsztaty z wypieku chleba, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu 14:00 Regionalne inspiracje w kuchni fusion – obiad live-cooking z Krystianem Szopką i Pawłem Lorochem, Restauracja Fusion Hotelu Sheraton (bilety: 95 zł*) - rezerwacje są przyjmowane pod adresem: gss.poznan@sheraton.com lub pod numerem 61 655 2000 16.30 OLIWA i WINO – Warsztaty. Prowadzi Maciej Sokołowski, Museum Cafe (bilety 30zł*), zapraszają O-live i blog Wino na Widelcu - rezerwacje są przyjmowane w Museum Cafe (Dziedziniec Muzeum Archeologicznego w Poznaniu) oraz pod adresem: katarzyna@ofds.pl lub pod numerem 792 613 158 19:00 Andrzej Fiedoruk, „Duch Puszczy a Szwendaczek. Bimber a destylat – sprawa polska!”, spotkanie autorskie, Museum Cafe Trzy Znaki Smaku - pokazy i degustacje produktów z oznaczeniami ChNP, ChOG, GTS – stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku Pierekaczewnik – tatarski specjał, pokaz i degustacja, Dżenneta Bohdanowicz, stoisko promocyjne Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku Aquanet w kuchni – Maryla Musidłowska gotuje na stoisku firmy Aquanet Wieprzowina PQS – prezentacje i degustacje na stoisku PQS (okolice ul. Wronieckiej) Scena Festiwalu 12:30 – 13:00 Ceremonia wręczenia nagród IV Poznański Bieg Kelnerów VineBridge 13:00 – 14:30 Pokazy kulinarne 14:30 – 16:00 Naturalnie Dookoła Poznania, prezentacje kulinarne Powiatu Poznańskiego oraz wręczenie certyfikatu wpisu „Bambrzoka” na Listę Produktów Regionalnych. 16.00 - 22.00 Koncerty: Kwartet Saksofonowy „Naturalni”, „Kochamy Presleya” - Wojciech Korda z Zespołem , „Melodie wielkopolskie na kwartet jazzowy” - Kwartet Katarzyny Stroińskiej - Sierant, Żuki Rock & Roll Band
    Niedziela – 18 Sierpnia Warsztaty, Laboratoria i Inne: 10:30 i 12:30 Zagadkowe Laboratoria Smaku dla Dzieci – Wymyślanki, REforma Studio (bilety 25zł*) - rezerwacje są przyjmowane pod adresem d.indycka@reformastudio.pl lub pod numerem 792 308 526 - FB: REforma Studio 11:00 Śniadanie nad Wartą, śniadaniowy piknik nad Wartą,; 11:00, 13:00, 15:00, 17:00 Warsztaty rękodzieła artystycznego, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu 12:00 Laboratorium Smaku – Świnia Złotnicka i wędliny długo dojrzewające. Jacek Nowicki i Prof. Janusz Buczyński – pokaz rozbioru, wykład, degustacja, zaprasza Agencja Rynku Rolnego, Museum Cafe 13:00 – 17:00 Warsztaty z wypieku chleba, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu 14:00 Japońskie Słodycze, spotkanie autorskie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek, Museum Cafe Wieprzowina PQS – prezentacje i degustacje na stoisku PQS (okolice ul. Wronieckiej) Tygiel na Rynku – specjalna, festiwalowa edycja poznańskiego Targowiska Regionalnej Żywności (www.fb.com/TygielbyREforma) *BILETY NA OZNACZONE WYDARZENIA DOSTĘPNE w miejscach ich realizacji.
     Szczegółowe informacje o cenach, dostępności i rezerwacji biletów na www.ofds.pl, pod nr tel. 792 613 158 Biuro Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku: Smak i Tradycja Sp. z o.o. ul. Fredry 7 61-809 Poznań; kontakt@ofds.pl Producent Festiwalu: Wojciech Lewandowski tel: +48 605 896 309 lewandowski@ofds.pl
X X X
    Od ponad 300 lat ciągle żywa jest w Polsce tradycja wytwarzania nalewek. Rozpowszechniły się one dzięki swym niewątpliwym walorom smakowym, a także właściwościom zdrowotnym. Ich rozmaite smaki i aromaty odpowiadały bogactwu polskich łąk, lasów i sadów. Pod tym względem do dziś nic się nie zmieniło. Od kilkunastu lat obserwujemy olbrzymi w Polsce wzrost zainteresowania nalewkami zarówno od strony ich wytwarzania jak i i konsumowania. Każdego roku w Polsce odbywa się kilkadziesiąt konkursów nalewek. Istotą nalewkomanii jest indywidualizm. Każdy pasjonat robi nalewki po swojemu, a i ich charakter jest taki, że według tej samej receptury za każdym razem trunek smakuje inaczej - w zależności od pogody, od momentu zbioru ziół, owoców, kwiatów, listków, kłączy, od czasu i warunków, w jakich oddają swój smak spirytusowi. Najważniejsze jednak są cierpliwość i serce, które każdy twórca nalewek wkłada w ich powstanie. Już po raz siódmy w Poznaniu w ramach Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku twórcy nalewek staną do turnieju o tytuł "Polska Nalewka Roku 2013".
Data: 05.08.2013, godzina: 10:53. Autor: Kazimierz Brzezicki

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.