restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Pokaz sushi w Poznaniu.

Adwokat, bankowiec, gimnazjalistka, handlowiec, instalator, kasjer, student i 5 letnie dziecko przygotowali wspólnie nigiri i rolki na pokazie suhi w Beluga sushi bar.

Na pierwsze otwarte szkolenie sushi do Belugi przybyło bardzo wielu nowych klientów zainteresowanych pokazem. Warsztat sushi odbył się planowo i bezpłatnie. Wcześniejsze rezerwacje stolików oraz zamówienia bardzo ułatwiły przygotowanie sushi dla naszych gości.


Impreza okraszona nastrojową muzyką przypadła do gustu chyba wielu osobom, bo w tym dniu zamykaliśmy restaurację bardzo późno. Kogo nie było niech nie żałuje. Pokaz zostanie powtórzony na prośbę tych wszystkich, którzy w tym dniu nie mogli do nas dotrzeć. Prawdopodobnie najtańsze sushi w Poznaniu zainteresowało swoją ofertą prawników, bankowców, uczniów, sprzedawców, managerów oraz osoby pracujące w szeroko rozumianych usługach. Cieszymy się, że możemy dostarczyć Wam wszystkim radości z odkrywania smaków kuchni Japonii po bardzo wyjątkowych cenach. To dla nas najwyższy zaszczyt móc prezentować Państwu nasze zamiłowanie do sushi oraz promować kuchnię składającą się z ryżu, wodorostów i ryb. Na zdrowie! W tym dniu sprzedały się bardzo bobrze hosomaki z tykwą oraz nigiri z łososiem. Jak zwykle popularnym zestawem okazała się „czternastaka”sushi za jedyne 23zł. Wracając do pokazu sushi, dużą odwagą popisała się 5 letnia Zuzanna, która z uwagą słuchając sushi mastera przygotowała swój pierwszy kawałek nigiri. Brawo! Zapraszamy do częstrzego odwiedzania naszej strony i śledzenia newsów. W ostatnim czasie nagrodziliśmy wiele osób (free sushi) za chęci brani udziału w organizowanych przez Beluga sushi bar wydarzeniach. Dziękujemy Marcinowi i Jordanowi z movoproduction za podkład muzyczny oraz „obserwowanie” imprezy. Materiał będzie dostępny na F. Nie wiemy czy niektórzy z Was odnaleźli
w sobie nowe talenty, nie mniej całe wykonane przez ochotników sushi rozeszło się w mgnieniu oka. Takie sample to podwójna okazja. Raz, że to „free sushi” w Poznaniu, a dwa że wykonane przez samych zainteresowanych. „Zakład” dziękuje całej załodze; Pani U z pierwszej linii, sushi masterom Marcinowi i Sergiuszowi oraz p. Maciejowi – managerowi.

www.facebook.com/BelugaSushi/photos_stream

 
Data: 25.02.2013, godzina: 16:30.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.