restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Czas na niskie ceny sushi w Poznaniu.

W ostatnim czasie pojawiła się oferta na prawdopodobnie najtańsze sushi w Poznaniu. Lokal promujący świeże i tanie sushi mieści się w Poznaniu przy placu Cyryla Ratajskiego 10. Beluga sushi bar został otwarty w maju 2011 roku. Szybko okazało się, że oferta gastronomiczna w szczególności restauracji sushi w Poznaniu usłana jest różnorodnością ofert rabatowych....


Rabaty na sushi, bonusy cenowe, promocje w konkretnym dniu, sushi za pół ceny w odpowiednich godzinach, dla danej ilości osób. Nie mówiąc o dowozie sushi za dopłatą w poszczególnych strefach lub w zależności od wielkości paragonu. Kto by to spamiętał?

Tak powstała oferta: Beluga sushi bar - prawdopodobnie najtańszego sushi w Poznaniu, gdzie ceny, jak i ludzie tam pracujący są codziennie bardzo mili dla swoich gości. Miłe ceny to kompozycja 8 chudych kawałków sushi lub czterech grubych podawanych tutaj za 8 zł. Para nigiri z popularnym łososiem kosztuje codziennie tylko 6 złotych. Dlaczego tak tanio. A dlaczego nie? Jeżeli inne bary sushi kształtują ceny na poziomie od 2 do 3 razy wyższym i w różnym czasie, w zależności od okoliczności, przystępują do promocji obniżając ceny o 50%, to znaczy że jest to możliwe!

Upraszczając ofertę i stosując niskie ceny na  sushi (na poziomie 1-2-3 złote za kawałek) każdy klient w każdym czasie może skorzystać z tej oferty bez konieczności sprawdzania aktualnej promocji. Na zdrowie!
http://www.beluga.com.pl/menu 

Restauracja Japońska „Beluga sushi bar” czynna jest od poniedziałku do soboty w godzinach od 11-20. Istnieje możliwość zamówienia taniego sushi na wynos z odbiorem własnym bez dopłaty. Zamówienia należy kierować z wyprzedzeniem: T. (+48) 616710600

Oferta sushi z dowozem realizowana jest w oparciu o umowę dostawy zawartą z poznańskim stowarzyszeniem radio taxi PST 519-519. Taksówka z przesyłką wysyłana jest na adres odbiorcy. Opłata za dostawę została obniżona i zryczałtowana w poszczególnych dzielnicach. Zarówno Menu, jak i  Cennik dostaw dostępne są na stronie www.beluga.com.pl

Oferta nie jest ograniczona kwotowo. 

Data: 23.02.2013, godzina: 13:30.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.