restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Według badań Harvardu 85 g łososia tygodniowo zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca o 36%.

Jedząc ryby oprócz białka, witamin A, B, D, wapnia, żelaza i jodu oraz kwasów omega-3 uzyskujemy wartość bezcenną, bowiem już 3 kawałki nigiri z łososiem dziennie wpływają na naszą długowieczność.


Restauracje japońskie sushi promują zdrowy tryb życia oraz tradycyjne potrawy tej kuchni. W menu królują ryby, warzywa, owoce, ryż i wodorosty. Jak wiadomo ryby im bardziej tłuste tym zdrowsze. Jedzenie ryby sprzyja. Podnosimy odporność organizmu i wspomagamy krążenie. Poprzez kwasy omega-3 (EPH, DHA), które znajdziemy w rybach i tranie zapobiegamy także nadciśnieniu, miażdżycy, chorobom układu krążenia. Jedząc ryby regularnie pomagamy naszemu organizmowi. Bronimy się i działamy przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzimy objawy astmy, poprawiamy pamięć i koncentrację. Występowanie chorób niedokrwienia serca (ChNS) i umieralność na nią jest związana z poziomem cholesterolu, który koreluje ze spożyciem tłuszczów nasyconych. Naukowo stwierdzono rzadsze występowanie ChNS na Krecie, we Włoszech i w Japonii. Jak wynika z danych publikowanych przez Światową Organizację Zdrowia wzrost spożycia ryb obniża u mężczyzn umieralność z powodu raka płuc o ponad 8,4%. Polak zjada rocznie około 13 kilogramów ryb. W Europie ta średnia to już 22 kg. Mieszkańcy Grenlandii i Azjaci nie chorują prawie w ogóle na serce! To oni zjadają najwięcej ryb rocznie. Japończycy żyją najdłużej na świecie. Długowieczność zawdzięczają niskotłuszczowej diecie. Pod względem długości życia już od dawna są w czołówce świata. Statystycznie Japonka dożywa 85 roku życia. Japończyk kończy średnio 78 lat. Wg badań ONZ już w 2050 roku w Japonii mieszkać będzie prawie milion stulatków. Dzienna dawka kwasów omega-3 dla człowieka wynosi 1 g. Aby zaspokoić i dostarczyć tę wartość organizmowi wystarczy zjeść 55 g łososia. To nie mniej ni więcej jak 3 kawałki nigiri. W poznańskim Beluga sushi bar zlokalizowanym przy placu Cyryla Ratajskiego za 3 kawałki nigiri z łososiem zapłacimy tylko 9 zł. Sushi w tej restauracji sprzedawane jest na sztuki. Za kawałek nigiri zapłacimy 3 zł, uramaki i futomaki kosztują 2 zł a hosomaki kupimy w cenie 1 zł za sztukę. Popularność tej oferty rośnie. Dokładne zrozumienie kultury kuchni japońskiej oraz zapotrzebowania na „eliksir” który we krwi obniży poziom złego cholesterolu i trójglicelidów ma wielki e znaczenie. Dzisiejszy tryb życia, tępo pracy oraz stres, a także alkohol, papierosy i standardy żywieniowe właśnie są głównymi powodami złego samopoczucia, chorób i zgonów. Dobre jedzenie to nie fast food a slow food. Dieta oparta na kuchni śródziemnomorskiej i japońskiej wygrywa ze statystykami. Generalnie dobre jedzenie w tym ryby i seafood kosztują. Restauracje sushi kojarzone są kuchnia ekskluzywna i drogą. Dzięki ofercie wprowadzonej przez Beluga sushi bar: „prawdopodobnie najtańsze sushi w Poznaniu” - Sushi za 1zł, 2 zł, 3 zł każdy może regularnie jeść sushi. Wystarcz tylko 3 kawałki nigiri z łososiem dziennie, a to tylko 9 zł, ażeby zagrać o długowieczność. http://www.facebook.com/BelugaSushi
Data: 02.02.2013, godzina: 20:36.

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.