restauracje
 Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Od 4 do 11 listopada odbywać się bedą Poznańskie Targi Piwne. To cykliczne, odbywające się po raz czwarty wydarzenie, którego ideą jest stworzenie miejsca spotkań dla osób z rozwijającej się branży piwnej.


Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią
włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu!

wielkopolska
Pomysł zawiązania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w trakcie współpracy szwedzkiego regionu Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Lokalni politycy z obu regionów od 25 lat wdrażali różne formy współpracy. W pewnym momencie zaczęli zastanawiać się, jak pomóc małym producentom lokalnej żywności i zwiększyć współpracę między nimi. Podjęli więc decyzję o stworzeniu specjalnego oznakowania lokalnych produktów żywnościowych i pozwolili przedsiębiorcom na używanie znaku do celów marketingowych.

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu .

Wielkopolska wieprzowina złotnicka - mięso kulinarne Wszystkim restauratorom, którzy poszukują nietuzinkowych produktów dla swoich kreacji kulinarnych polecamy wielkopolską wieprzowinę złotnicką –najwyższej jakości mięso polskiej rasy świń, które dzięki swoim niezwykłym walorom zostało w 2006 r. wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Aktualności
Whisky – szkocki przebój eksportowy

Szkocja ma przebój eksportowy, którego może jej pozazdrościć cały świat. Dzięki niemu w każdej sekundzie bilans płatniczy Zjednoczonego Królestwa poprawia się o 125 funtów! Mowa o whisky.

- Stajemy się jednym z najważniejszych eksporterów spośród wszystkich producentów z Wielkiej Brytanii – oznajmił z dumą już kilka miesięcy temu Paul Walsh, ustępujący po czteroletniej kadencji, prezes Scotch Whisky Association. Najnowsze dane nie pozostawiają złudzeń. Eksport szkockiej whisky wciąż rośnie, a producenci nie ustają w staraniach, by ułatwić sprzedaż swoich trunków poza granicami Wielkiej Brytanii. W 2011 r. eksport szkockiej wzrósł o 23 proc. w stosunku do roku poprzedniego i osiągnął poziom 4,2 mld funtów. Dane po pierwszym półroczu 2012 r. również dają powody do zadowolenia właścicielom destylarni. Eksport, w ciągu 12 miesięcy poprzedzających lipiec 2012 r., wzrósł o 12 proc. pod względem wartości.

Pamiętać należy, że nie był to dla Szkotów okres szczególnie wyjątkowy. Ich dobra passa trwa już 10 lat. Jeszcze w 2001 r. sprzedali oni, poza granice Zjednoczonego Królestwa, whisky o łącznej wartości zaledwie 2,3 mld funtów. W ciągu dekady eksport tego trunku wzrósł więc prawie dwukrotnie. Najwięcej szkockiej whisky sprzedawane jest niezmiennie do USA. Amerykanie kupli, w ciągu dwunastu miesięcy poprzedzających lipiec 2012 r., trunki o wartości 303,6 milionów funtów. Na drugim miejscu pod względem spożycia szkockiej whisky są Francuzi, którzy w tym samym czasie zakupili trunki o łącznej wartości 188 mln funtów. W pierwszej dziesiątce znajdują się również Singapur, Tajwan, Hiszpania, Południowa Korea, Niemcy, RPA, Wenezuela i Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Szkoci cały czas walczą jednak o kolejne rynki. Spore nadzieje wiążą oni z Indiami. Według danych The International Wine and Spirit Research (The IWSR) Indie są największym rynkiem whisky na świecie. Hindusi tylko w ciągu 2011 r. kupili ok. 1,3 mld litrów tego trunku. Dla porównania, Amerykanie, którzy są na drugim miejscu pod względem spożycia whisky na świecie, w tym samym czasie kupili 411 mln litrów.

Problemem jest jednak to, że Hindusi piją głównie swoją rodzimą whisky, a tę pochodzącą z importu obłożyli cłem wysokości ok. 150 proc. To zapora ciężka do przebicia dla producentów alkoholu z całego świata. Jednak i tak mniejsza niż jeszcze parę lat temu, gdy cło wynosiło 550 proc.! Lobby szkockich producentów cały czas walczy o jego obniżenie. W swoich bojach zyskali potężnych sprzymierzeńców: Unię Europejską i Światową Organizację Handlu, które próbują wymusić na rządzie w New Delhi obniżkę cła dla importowanych alkoholi. Jego poziom uderza zresztą nie tylko w Szkotów, ale również w producentów francuskich win, czy amerykańskiej whiskey.

Jeżeli cło rzeczywiście udałoby się ograniczyć, to wyniki sprzedażowe szkockich destylarni szybko mogłyby pobić wszelkie rekordy. Jakie są na to szanse? Wydają się spore, ponieważ nacisk na Indie ze strony całego świata jest już znaczny i rząd tego kraju w końcu będzie musiał ulec. Coraz bardziej prawdopodobne staje się, na przykład, podpisanie umowy o wolnym handlu między Indiami i Unią Europejską. W związku z tym Szkoci, którzy i tak nie mają powodów do narzekań, mogą otrzymać w najbliższym czasie dodatkowy prezent, w postaci dostępu do największego rynku whisky na świecie.

Data: 16.11.2012, godzina: 13:25. Autor: Wealth Solutions

smaki
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Zioła na nowotwory to m.in : mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia.

Kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.

W czerwonym winie jest wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina. Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

diety
Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmuje jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymamy uniwersalne jesienne danie, które można skomponować ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną można jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej. Oto przykładowe dane:

Moje sery, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. Trudno powiedzieć ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały z dużą przyjemnością kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie.

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej. Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.