Regionalne smaki

Grzyby w śmietanie:

1 kg świeżych grzybów, 1 cebula ,4 łyżki masła, gęsta śmietana, sól, pieprz

Najlepsze grzyby do sosu śmietanowego to: Prawdziwki, borowiki, Podgrzybki, Rydze, Kurki
Pieczarki, Maślaki
Sposób przygotowania grzybów w śmietanie:

Cebulę należy obrać, pokroić w cienki plastry i usmażyć w rondlu na rozgrzanym maśle (2 łyżki), gdy się zrumieni wyjąć z rondla.

Grzyby trzeba oczyścić, umyć, pokroić w paseczki, włożyć do rondla do reszty rozgrzanego masła. Dusić kilkanaście minut często mieszając.
Cebulę dodać do grzybów, przyprawić i razem dusić jeszcze kilka minut. Zalać śmietaną, zagotować ciągle mieszając. Grzyby w śmietanie można jeść same, albo z bułeczką lub chlebkiem z masłem. Można je także podawać, np. z ziemniaczkami, czy kluseczkami. Świetnie smakują również z plackami ziemniaczanymi, z rozmaitymi mięsami oraz makaronami.

Śmietana może być, np. 18% lub więcej. W wersji light i dla odchudzających się można zrobić duszone grzyby bez śmietany, np. tylko z koperkiem lub pietruszką. Smakują równie pysznie.