Regionalne smaki

EKO BAZAR

Poznań w końcu doczekał się swojego ekologicznego bazaru. Co sobotę na rynku Bernardyńskim będzie gościł Zielony Bazar, prawdziwy rynek produktów ekologicznych, na którym każdy z nas będzie miał możliwość zaopatrzenia domowej spiżarni w smaczne, zdrowe i tanie artykuły spożywcze.

W sobotę 10 września miała miejsca uroczysta inauguracja i otwarcie ekologicznego bazaru. Do Poznania zjechało blisko 30 producentów z całej Polski, gościły m.in. reprezentacje województwa mazowieckiego, podkarpackiego i dolnośląskiego. Honory otwarcia i przecięcia wstęgi uczynił Krzysztof Grabowski, członek zarządu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego.

Głównym organizatorem bazaru jest sklep z ekologiczną żywnością „Zielona Spiżarnia”. Projekt ten powstał przy pomocy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego oraz „Targowiska Sp. z o.o.” Idea przedsięwzięcia, jak zdradziła p. Agata Gola (Zielona Spiżarnia), to chęć wypromowania produktów lokalnych, pokazania ich wagi w naszym życiu oaz upowszechnienia możliwości zakupu. Głównym wymogiem, jaki stawia się przed podmiotami zapraszanymi do współpracy, to okazanie certyfikatu bio lub eko na sprzedawane produkty. Daje to nam więc gwarancję zakupu najwyższej jakości artykułów spożywczych.

Największą atrakcją dnia, była bez wątpienia, możliwość zakupu wprost od producentów ekologicznej żywności i artykułów spożywczych. Wybór, który mieli goście zgromadzeni był naprawdę ogromny: makarony, oleje, orzechy, czekolady, napoje, sery, wędliny, nalewki, warzywa, owoce, przetwory a wszystko w 100 % naturalne, ekologiczne, zdrowe i dietetyczne.



Organizatorzy zadbali o rozrywkę dla najmłodszych dzieci, mogły one wraz z animatorem związanymi z platformą www.dziecipoznania.pl przygotowywać kukiełki, zabawki i laleczki z sezonowych warzyw na stoisku Eko-art, które tego dnia cieszyło się ogromną popularnością wśród najmłodszych smakoszy.

Ponadto, w punkcie Eko info, można było porozmawiać p. Marią Hirowską, dietetyczką, aktywistką i autorką bloga kulinarnego z przepisami kuchni naturalnej dla dzieci. Idea jej działalności zasądza się na przekonaniu o dobroczynnym wpływie na nasz organizm, życia w zgodzie z cyklem natury, zajadania sezonowych, rosnących tylko w naszej strefie klimatycznej, produktów. Polecam szczególnie gorąco jej blog, na którym autorka umieszcza swoje przepisy: http://www.antoshkowesmaczki.blogspot.com/

Projekt wsparła między innymi Katarzyna Bujakiewicz, aktorka i znana aktywista ekologiczna w środowisku poznańskim, która w sobotę robiła zakupy na Rynku Bernardyńskim identyfikując się z nurtem Eko. Ponadto, otwarciu bazaru towarzyszyło wiele atrakcji, między innymi występ dziecięcego zespołu ludowego „Szreniawa” oraz lekcje jogi.

Otwarcie bazaru z ekologiczną żywnością, to według mnie bardzo trafiony pomysł. Zdrowa żywność do tej pory była trudno dostępna- jedyna możliwość to zakupy w specjalistycznych sklepach oraz poprzez portale internetowe, gdzie ceny są wywindowane z powodu narzucanej marży. Obecnie, w każdą sobotę będziemy mieli możliwość zakupienia najbardziej wartościowych produktów wprost od producentów, w tym świeżych warzyw i owoców.