Regionalne smaki

Drinki sylwestrowe

DRINKI SYLWESTROWE
Nowy Rok tuż, tuż, najwyższa pora zadbać o sylwestrowe menu. Poza pysznymi przekąskami, na stole nie może zabraknąć również czegoś mocniejszego. Tradycyjną setkę z colą zostawmy jednak na inne okazje. Tego wieczoru królować powinny wyśmienite kolorowe drinki. Dzięki nim nasze noworoczne party z pewnością przejdzie do historii!
Na Sylwester i Karnawał można zaserwować gościom efektownego, orzezwiającego drinka. Jeśli dodatkowo będzie fantazyjnie udekorowany na pewno wzbudzi uznanie gości. Poniżej kilka pomysłów, które mogą Cię zainspirować…

Koktajl noworoczny (1 porcja)

Składniki:

2 kieliszki szampana
1 kieliszek wódki
1 kieliszek soku morelowego lub brzoskwiniowego
lód w kostkach
cząstki lub plasterki moreli lub brzoskwini

Przygotowanie:

Wymieszać w szejkerze szampana, wódkę i sok z kostkami lodu. Przelać do kieliszka do szampana, przybrać owocami. Można podawać z koreczkami sylwestrowymi.

Poncz szampański

Składniki:

butelka białego wina
1 litr wina musującego lub szampana
100 g cukru trzcinowego
1 laski wanilii
1 pomarańcza

Przygotowanie:

Z pomarańczy wyciskamy sok i ścieramy z niej skórkę. W rondelku podgrzewamy wino, wanilię, świeżo wyciśnięty sok oraz wsypujemy startą skórkę. Podgrzany napój odstawiamy i wyciągamy wanilię. Przed podaniem dolewamy do ponczu wino musujące i wlewamy do ogrzanych szklanek. Można też podawać w wersjii na zimno.

Herbata Baccchus (4 porcje)

Składniki:


4 torebki herbaty aromatyzowanej cytryną
1 1 szklanki wody
lód w kostkach
3 szklanki białego musującego wina lub szampana
2 kieliszki do wina sherry
1/5 l białego wina musującego lub szampana
4 listki mięty

Przygotowanie:

Torebki herbaty zalać wrzącą wodą na 3-5 minut, a potem napar ostudzić. Do wysokich szklanek włożyć 2-3 kostki lodu, wlać wystudzoną herbatę i dopełnić szampanem. Podać ze słomkami. W wersji słodkiej do gorącego naparu herbacianego dodajemy po 1-2 łyżeczek cukru lub miodu na porcję. Udekorować szklankę cytryną.